Η απελπισία του ΣΥΡΙΖΑ έφερε πρώτο τον Κασσελάκη με 45%

Μάχη με την Αχτσιόγλου (36%) στον δεύτερο γύρο, με μεγάλο φαβορί για την προεδρία τον ευνοούμενο του Πολάκη. Τρίτος ο Παππάς, τέταρτος ο Τσακαλώτος και πέμπτος ο Τζουμάκας

Το αποτέλεσμα των χθεσινών εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί μια νέα πολιτική πραγματικότητα. Ο επικοινωνιακός «τυφώνας Κασσελάκη» σάρωσε κάθε πρόβλεψη, καθ’ όσον επικράτησε με άνεση στον πρώτο γύρο έναντι της Εφης Αχτσιόγλου που εμφανιζόταν ως αδιαφιλονίκητο φαβορί της κούρσας, μεταθέτοντας για την προσεχή Κυριακή την τελική αναμέτρηση, που προμηνύεται συναρπαστική.

Είναι πρόδηλο ότι η ανάγκη των απλών μελών για ανανέωση εκφράστηκε εντυπωσιακά στο πρόσωπο του 35χρονου επιχειρηματία που εμφανίστηκε ξαφνικά από τις ΗΠΑ στο προσκήνιο και ανέτρεψε τις κατεστημένες βεβαιότητες, επιβεβαιώνοντας την κόπωση και την αποστροφή στις «νοσηρές ισορροπίες» που είχαν επιβάλει τα κομματικά ιερατεία. Μαζί επιβεβαίωσε και την απελπισία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ…

Αμηχανία

Προηγήθηκε χθες μια άνευ προηγουμένου μαζική συμμετοχή στις κάλπες, που διέψευσε κάθε προσδοκία και αιφνιδίασε τα ρετιρέ της Κουμουνδούρου που, αμήχανα, σάστισςαν από την πρωτοφανή συμμετοχή, η οποία άγγιξε τα επίπεδα της προηγούμενης εκλογής του Μαΐου 2022, όταν μοναδικός υποψήφιος ήταν ο Αλέξης Τσίπρας και οι ψηφοφόροι έφτασαν τους 153.000.

Με βάση την ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους στις 11.30 χθες το βράδυ από τον πρόεδρο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Γιάννη Δρόσο, καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου, με συγκεντρωμένο το 90,13% των αποτελεσμάτων, ήτοι 484 τμημάτων από τα 537 συνολικά στην Επικράτεια, τα αποτελέσματα με τη σειρά κατάταξης έχουν ως εξής: Στέφανος Κασσελάκης 51.615 ψήφους – 45,47%, Εφη Αχτσιόγλου 41.098 ψήφους – 36,21%, Νίκος Παππάς 9.804 ψήφους – 8,64%, Ευκλείδης Τσακαλώτος 9.533 ψήφους – 8,4% και Στέφανος Τζουμάκας 1.457 ψήφους – 1,28%. Συνολικά προσήλθαν 146.635 πολίτες, από τους οποίους πάνω από 40.000 ήσαν νέα μέλη και εγγράφηκαν κυριολεκτικά πάνω από την κάλπη.

Συνοψίζοντας το μήνυμα της αναμέτρησης, ο καθηγητής Δρόσος επισήμανε ότι διερμηνεύει «το πείσμα ενός μεγάλου μέρους της Ελλάδας να βγει από τις λάσπες και το γενικευμένο ξεχαρβάλωμα που έχει γίνει πλέον πρόβλημα όλων των Ελλήνων».

Αυτή ήταν και η κοινή συνισταμένη στις εκτιμήσεις των στελεχών χθες το βράδυ στην Κουμουνδούρου, τα οποία διέκριναν στο αποτέλεσμα ένα μήνυμα εναντίον της κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Ηρθαν άνθρωποι από όλους τους χώρους. Ακόμα και από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ» έλεγαν στη «δημοκρατία» κορυφαία στελέχη, σημειώνοντας ότι η καταστροφή της χώρας αυτό το καλοκαίρι, εξαιτίας της ανεπάρκειας του κατ’ ευφημισμόν «επιτελικού κράτους», προκάλεσε την οργή των πολιτών.

Η μαζική συμμετοχή, όπως εξηγούσαν, στέλνει μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες:

• Στην κυβέρνηση, πρώτα από όλους, ότι πλέον δεν είναι μόνη της στον πολιτικό ανταγωνισμό και ότι στο εξής θα απολογείται για τις πράξεις και παραλείψεις της σε μια αντιπολίτευση που ξαναγεννιέται από τις στάχτες της ύστερα από δύο διαδοχικές συντριπτικές ήττες.

• Στο ΠΑΣΟΚ, που είχε επενδύσει πολιτικά στη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, με την προσδοκία ότι θα τον διαδεχθεί στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ηγετική καχεξία της Χ. Τρικούπη σε συνδυασμό με το χθεσινό αποτέλεσμα δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για τα πρωτεία.

• Στο εσωτερικό του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα πρέπει τώρα, ακόμα κι αν ο Σ. Κασσελάκης δεν θα είναι ο επόμενος πρόεδρος, να συνηθίσει την παρουσία του και να πάρει τοις μετρητοίς την υπόσχεση που έδωσε ότι «ήρθε για να μείνει».

Πλέον αυτών, η δυναμική συμμετοχή, η οποία εν πολλοίς οφείλεται στον Σ. Κασσελάκη, ο οποίος τόνωσε το ενδιαφέρον μιας αδιάφορης μάχης, επιβεβαιώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάμπτει και ότι μπορεί τώρα με μεγαλύτερη αυτάρκεια να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα.

Aντισυσπειρώσεις

Είναι προφανές, όπως δείχνουν οι πρώτες αντιδράσεις, ότι η αναπάντεχη ανάδυση του άστρου Κασσελάκη θα προκαλέσει αντισυσπειρώσεις εν όψει του δεύτερου γύρου. Πολλές δυνάμεις εντός του κόμματος θα ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε «να μην πέσει το κόμμα σε ξένα χέρια». Από την άλλη, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το χθεσινό αποτέλεσμα.

Οπως σχολίαζαν στη «δημοκρατία» κάποια από τα κορυφαία στελέχη που εμφανίστηκαν νωρίς, προτού αποχωρήσουν γρήγορα στη συνέχεια, «από δω και πέρα τα σκυλιά δεμένα». Αυτό, όπως εξηγούσαν, σημαίνει ότι ο λαός έκρινε και αυτό σημαίνει ότι «οφείλουμε να σεβαστούμε τις επιλογές του, διότι αν δεν σε συμφέρει το αποτέλεσμα, δεν μπορείς να αλλάξεις τον λαό».

Υπάρχει ενδεχόμενο διάσπασης; Οι συνεργάτες του Κασσελάκη παρατηρούν ότι «κανένας δεν φεύγει από ένα κόμμα που ανεβαίνει». Η επόμενη Κυριακή θα είναι ντέρμπι. Με ακλόνητο φαβορί όμως το «παιδί του Πολάκη». Και ήδη από χθες αυτοί που ηγούνται των κομματικών στρατοπέδων άρχισαν να μετράνε τις δυνάμεις και τους νέους συσχετισμούς που διαμορφώνονται.


Τσίπρας: Βιάστηκαν όσοι κήρυξαν τον ΣΥΡΙΖΑ απόντα

Η επανεμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα, ύστερα από μια μακρά περίοδο αποχής από τα εσωκομματικά δρώμενα, στις χθεσινές κάλπες προκάλεσε αυτονόητο ενδιαφέρον. Ο τέως πρόεδρος, εμφανώς αμήχανος, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο που στήθηκε στο 1ο Πειραματικό Λύκειο, επί της οδού Ηπίτου 15, στην Πλάκα.

Στις δηλώσεις του εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του κόμματος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σήμερα μιλάει η βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα χιλιάδες μέλη που προσέρχονται μαζικά στις κάλπες. Το δικό τους παρών μαζί και το δικό μου, ως ένας από τους χιλιάδες που προσέρχονται στις κάλπες. Το δικό τους μαζικό παρών λοιπόν δείχνει ότι βιάστηκαν πολύ όσοι κήρυξαν τον ΣΥΡΙΖΑ απόντα. Θα είμαστε εδώ!»


Αφωνα τα στελέχη της Κουμουνδούρου από τη μαζική συμμετοχή των μελών του κόμματος

Η μαζική συμμετοχή των μελών του κόμματος, πολλά από τα οποία γράφηκαν κυριολεκτικά πάνω από την κάλπη, άφησε άφωνα τα στελέχη της Κουμουνδούρου. Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι δυσκολεύονταν να πιστέψουν στα μάτια τους βλέποντας τις υπομονετικές ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα. Τα απλά μέλη, που προσέρχονταν από νωρίς το πρωί, διέψευσαν κάθε προσδοκία, υποχρεώνοντας τους επιτελείς να παραδέχονται ότι «η πρωτοφανής προσέλευση δεν περιλαμβανόταν στα σενάρια» που είχαν καταστρώσει.

«Δεν μπορεί. Κάποιος παίζει με τα κουμπιά» σχολίαζαν ενθουσιασμένοι μεν, αλλά έκπληκτοι οι ένοικοι των επάνω ορόφων στην Κουμουνδούρου, όταν συνειδητοποίησαν ότι η πρόβλεψή τους πως κάποια στιγμή «το πράγμα θα κάνει κοιλιά» διαψευδόταν από την πραγματικότητα. Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του αναπληρωτή γραμματέα Γιώργου Βασιλειάδη, οι αρχικές εκτιμήσεις στηρίχθηκαν στην εκδοχή ότι στις κάλπες θα έφθανε ένας αριθμός μεταξύ 40.000-80.000 μελών. Για τις ανάγκες της εκλογικής διαδικασίας είχαν τυπωθεί 240.000 ψηφοδέλτια, αλλά μετά την εικόνα που ερχόταν από τα εκλογικά τμήματα τυπώθηκαν και άλλα.

Παρά τις χαμηλές προσδοκίες, ιδιαίτερα πολυπληθής ήταν η συμμετοχή στη Θεσσαλία, η οποία ξεπέρασε ακόμα και τη συμμετοχή στις εκλογές του Μαΐου 2022 για τον Αλ. Τσίπρα. Είναι ενδεικτική η περίπτωση του πνιγμένου στα λασπόνερα του Παλαμά. Από τα κεντρικά αποφάσισαν να μη στήσουν εκλογικό τμήμα, συναισθανόμενοι το πρόβλημα των κατοίκων. Υποχρεώθηκαν όμως να αναθεωρήσουν την απόφασή τους, όταν η Κουμουνδούρου δέχθηκε εκατοντάδες τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία, πάνω από 6.000 πολίτες κατευθύνθηκαν στα 29 εκλογικά τμήματα της Περιφέρειας, ενώ η συμμετοχή ξεπέρασε τις εκλογές επί Τσίπρα σε Χαλάνδρι, Νέα Σμύρνη, Σπάρτη, Συκιές και Αλιβέρι.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του προέδρου της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Γιάννη Δρόσο, μέχρι τις 7 το βράδυ είχαν ψηφίσει 130.535 μέλη -χωρίς ενσωμάτωση των 1.100 του εξωτερικού-, από τα οποία πάνω από 35.000 (περίπου 30%) ήταν νέα μέλη. Η επιτροπή έδωσε παράταση τουλάχιστον μίας ώρας, μέχρι τις 9 μ.μ., και, όπως υπογράμμισε ο Γ. Δρόσος, «για μας είναι μια πολύ ευχάριστη ημέρα. Αιφνιδιαστήκαμε, και κακώς, διότι είχαμε τις (σωστές) ενδείξεις. Είναι επιτυχία για τη δημοκρατική λειτουργία στη χώρα».


Οι επόμενες κινήσεις των ηττημένων της κάλπης

Το ηχηρό αποτέλεσμα υποχρεώνει συνολικά τον ΣΥΡΙΖΑ σε βαθιά αποτίμηση των μηνυμάτων της κάλπης και ειδικά τους ηττημένους της μάχης σε αναπροσαρμογή στρατηγικής.

Οσο κι αν για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που επιδίωκε να τονίσει τα ηγετικά χαρακτηριστικά του, συνιστά άγαρμπη προσγείωση του ρεαλισμού -στην πραγματικότητα είναι διασυρμός-, εντούτοις οι συνεργάτες του υποστήριζαν ότι έχει μικρότερο πρόβλημα από όσο ορισμένοι νομίζουν, μάλλον για να δικαιολογήσουν τον καταποντισμό.

Ο λεγόμενος «Ροβεσπιέρος» του κόμματος έθεσε υποψηφιότητα, όπως σημειώνουν, όχι τόσο για να αναδειχθεί αρχηγός, αλλά για να υπερασπιστεί την αριστερή φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ και να κατοχυρώσει τις θέσεις της «Ομπρέλας», στην οποία ηγείται, την επόμενη μέρα. «Το σύνθημά μου ήταν “αξιόπιστα, ενωτικά, αριστερά” και νομίζω ότι η άλλη μέρα μπορεί να είναι καλύτερη, αν ο κόσμος της Αριστεράς δείξει αυτά τα αντανακλαστικά που χρειάζεται για να αλλάξει το παράδειγμα» σημείωσε από τη Νέα Ιωνία, όπου ψήφισε.

Η πλευρά της «Ομπρέλας», πάντως, διακρίθηκε τις προηγούμενες μέρες σε έναν τοξικό, όπως χαρακτηρίστηκε, διαδικτυακό κυρίως πόλεμο με την πλευρά Πολάκη, πνευματικού καθοδηγητή του Σ. Κασσελάκη, η οποία πόλωσε υπέρμετρα την ατμόσφαιρα και δηλητηρίασε το κλίμα. Ο Νίκος Παππάς συνέστησε να υποχωρήσουν οι τόνοι, αλλά αποδείχθηκε μάταιο. Το γεγονός προκαλεί εύλογα ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο θα συνυπάρξει η λεγόμενη (ταπεινωμένη εκλογικά) «αριστερή πτέρυγα» με την πλευρά Κασσελάκη, τον οποίον αμφισβητεί σφοδρά.

O ίδιος ο Ε. Τσακαλώτος, πάντως, φρόντισε το προηγούμενο διάστημα να στείλει μήνυμα καταλλαγής. Αναγνώρισε ότι συμφωνεί απολύτως με τις θέσεις Κασσελάκη, ιδίως για τα δικαιώματα, και συμφωνεί με κάποιες άλλες, αλλά υπάρχουν και θέσεις του τις οποίες αγνοεί. Ηταν εξαρχής γνωστό ότι ο Τσακαλώτος θα κινηθεί με τακτική δύο γύρων. Και την επόμενη Κυριακή ο χώρος αυτός αναμένεται να συνταχθεί μαζικά με την Εφη Αχτσιόγλου.

Τι θα κάνει ο Νίκος Παππάς

Μοιρασμένη εμφανίζεται η πλευρά του Νίκου Παππά, η οποία πάντως στο μεγαλύτερο μέρος της, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, θα συνταχθεί με τον Κασσελάκη, ο οποίος από την Καισαριανή όπου ψήφισε δήλωσε: «Συμμετέχουμε για να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη, για να σώσουμε την κοινωνία, τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη από τα σχέδιά του. Για να υπερασπιστούμε τη χώρα από τη Ι.Χ. εξωτερική πολιτική του και να ξεκινήσουμε μια ενωτική πορεία προς τον μετασχηματισμό, μακριά από αντιλήψεις που θέλουν ένα κόμμα “χυλό”, χωρίς λογοδοσία, μακριά από αντιλήψεις που θέλουν ένα κόμμα με κλειστές πόρτες».

Σοβαρό θέμα, όπως όλα δείχνουν, θα αντιμετωπίσει και ο Στέφανος Τζουμάκας, ο οποίος χαρακτήρισε τον Κασσελάκη προϊόν εξωθεσμικών κύκλων. Εξω από τμήμα της Καλλιθέας, όπου ψήφισε, δήλωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι κόμμα πολιτικό, να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και η ηγεσία του να είναι όρθια και να μην υποκαθίσταται από άλλα κέντρα δύναμης μέσα και έξω από τη χώρα. Ενας είναι ο κριτής, το εκλογικό σώμα και η βάση μας. Είναι ανώτατοι όλων μας, έχουν το κριτήριο το βράδυ να υπάρξει μια κατεύθυνση. Ολα θα αξιολογηθούν το βράδυ για το πού ακριβώς θα πάμε».

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα