«NYT»: Μπλέκουν σε δωροληψία τον Γεωργιάδη!

Με ένα δημοσίευμα-κόλαφο η αμερικανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι δέχτηκε… gadgets από τη Huawei ώστε να ασκήσει επιρροή προς όφελος της εταιρίας

Με ένα δημοσίευμα-κόλαφο η έγκριτη εφημερίδα «New York Times» εμπλέκει τον Αδωνι Γεωργιάδη σε υπόθεση διαφθοράς με την εταιρία κολοσσό της τεχνολογίας Huawei. Υπό τον εύγλωττο τίτλο «Gadgets και Ελλάδα: Μία ματιά στην καμπάνια Lobbying της Huawei», η εφημερίδα αποκαλύπτει μηνύματα στελεχών του κινεζικού κολοσσού στα οποία γίνεται αναφορά σε δώρα προς τον τότε υπουργό Ανάπτυξης ώστε να ασκήσει επιρροή προς όφελος της εταιρίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, που επικαλείται ευρωπαϊκή κυβέρνηση που διεξήγαγε έρευνα για τις πρακτικές της εταιρίας χωρίς να λέει ποια, τον Νοέμβριο του 2020 στελέχη της κινεζικής Huawei αντάλλαξαν μηνύματα σχετικά με μια συνάντηση με έναν «φίλο» και «σύμβουλο» στην Ελλάδα. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι επαφές τους, σύμβουλοι της ελληνικής κυβέρνησης, θα πρόσφεραν στη Ηuawei κάτι πολύτιμο: ένα έγγραφο με κυβερνητικά συμβόλαια και «έργα άμεσης προτεραιότητας» στην Ελλάδα στα οποία μπορεί να ήθελε να συμμετάσχει ο κινεζικός κολοσσός.

Τα στελέχη της Huawei συζήτησαν να δώσουν στους συμβούλους ένα κινητό τηλέφωνο Huawei Mate XS, το «έξυπνο» ρολόι GT 2 και κρασί, σύμφωνα με μηνύματα και άλλα έγγραφα που έχουν εξετάσει οι «New York Times». Τα σχέδια είναι «απολύτως εμπιστευτικά μεταξύ μας» έγραψε μάνατζερ της Huawei σε ομάδα ανταλλαγής μηνυμάτων την οποία είχαν ονομάσει «υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης». Στην ίδια ομάδα ανταλλάχτηκαν περισσότερα από 120 μηνύματα, που παρασχέθηκαν στους «New York Times» από άτομο που εργαζόταν για ευρωπαϊκή κυβέρνηση που ερευνούσε την εταιρία.

Συγκεκριμένα, οι «NYT» αναφέρουν πως το 2020, όταν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ηγήθηκε αμερικανικής αντιπροσωπίας στην Ελλάδα για να ολοκληρώσει συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, τα στελέχη της Huawei συζήτησαν ότι είχαν κάποιον κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για να βοηθήσει στη διαγραφή των αναφορών στην κυβερνοασφάλεια και τις κινεζικές εταιρίες, που βρίσκονταν από τότε στο στόχαστρο των ΗΠΑ.

«Συζητήσαμε με τον Αδωνι και το βγάλαμε» έγραψε ο Θ. Ταμβακίδης, μάνατζερ της Huawei στην Ελλάδα, σε συνάδελφό του αρκετούς μήνες μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Ο κ. Ταμβακίδης αναφερόταν στον Αδωνι Γεωργιάδη, Ελληνα υπουργό που κάθισε δίπλα στον κ. Πομπέο για να υπογράψει τη συμφωνία του 2020 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται στο δημοσίευμα πως ο υπουργός «αποτελεί ειδική περίπτωση», ενώ αναφέρεται ακόμα πως «ο Αδωνις χρειάζεται άλλα δύο ρολόγια GT Pro. Το αγάπησε», όπως έγραψε ο κ. Ταμβακίδης τον Οκτώβριο του 2020. Αργότερα τον ίδιο μήνα ο Γεωργιάδης φωτογραφήθηκε φορώντας κάτι που φαινόταν να είναι ένα ρολόι Huawei.

Αν ο κ. Γεωργιάδης επηρέασε τις διαπραγματεύσεις υπέρ της Huawei είναι ασαφές, αλλά η εταιρία είχε καλλιεργήσει σχέση μαζί του για χρόνια, σύμφωνα με τα εσωτερικά αρχεία και τις δημόσιες πληροφορίες, τονίζουν οι «New York Times». Οπως αναφέρει η εφημερίδα, οι υπάλληλοι της Huawei συζήτησαν πως ο κ. Γεωργιάδης, που ήταν τότε υπουργός Ανάπτυξης, λάμβανε συσκευές από την εταιρεία ενώ εργαζόταν ως κυβερνητικός αξιωματούχος. Επίσης, δημοσίευε φωτογραφίες από τις επισκέψεις του στα γραφεία και τις εκδηλώσεις της Huawei στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η μη δεσμευτική συμφωνία του 2020 που υπεγράφη από τον κ. Πομπέο και Ελληνες αξιωματούχους, η οποία είχε στόχο την ενίσχυση της τεχνολογικής και επιστημονικής συνεργασίας, δεν ανέφερε τελικά την κυβερνοασφάλεια ή τις κινεζικές εταιρίες. Εχει πάντως ενδιαφέρον ο τρόπος, όπως σκιαγραφείται από τα μηνύματα, με τον οποίο η Huawei προσπάθησε να καλλιεργήσει σχέσεις με υψηλόβαθμα στελέχη στην Ελλάδα, μια μικρή αλλά σημαντική χώρα για την εταιρία, δεδομένων των κυρώσεων που υφίσταται ο κινεζικός κολοσσός σε άλλες χώρες, αλλά και πώς προσεγγίστηκαν και ίσως ξεπεράστηκαν τα όρια της ελληνικής νομοθεσίας που απαγορεύει τα δώρα σε δημοσίους υπαλλήλους και υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης.


Αδωνις: Η εταιρία δεν πήρε καμιά δουλειά στην Ελλάδα τα τελευταία 4 χρόνια

Με το επιχείρημα ότι η εταιρεία Huawei δεν πήρε καμία δουλειά στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια απάντησε ο Αδωνις Γεωργιάδης σε όσα αναφέρει το δημοσίευμα των «NYT», υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι πλήρωσε για τα laptops και έχει και τις αποδείξεις. Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ουσιαστικά προαναγγέλθηκε μέσω της εφημερίδας «Τα Νέα» το δημοσίευμα των «New York Times» προτού καν δημοσιευτεί εκεί, γεγονός που γεννά υπόνοιες ότι αυτοί που το έδωσαν ήθελαν να αποδομηθεί εκ των προτέρων..

To γράφημα των «New York Times» για τα sms του Γεωργιάδη

Ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας χθες στον Realfm 97,8, υποστήριξε, μεταξύ άλλων: «Η απάντηση είναι απλή, η εταιρία Huawei δεν πήρε καμία δουλειά στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μηδέν. Και σίγουρα δεν πήρε καμία από τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, μηδέν. Δεν έχει υπογραφεί κανένα συμβόλαιο με αυτή την εταιρία». Στη συνέχεια υπογράμμισε: «Το αν εγώ έχω έναν φίλο στη Huawei και ο φίλος αυτός μού έφερε δύο τηλέφωνα, τα οποία πλήρωσα, αυτό δεν καταλαβαίνω γιατί αφορά κάποιον».

«Μιλάμε για δύο τηλέφωνα των 400 ευρώ. Λέτε να δωροδοκήθηκα με δύο τηλέφωνα; Το laptop είναι υποτίθεται ένα μήνυμα που είπα για μια γνωστή μου, που με ρώτησε αν μπορώ να της βρω ένα laptop και την έφερα σε επαφή, αν μπορεί να βρει σε καλύτερη τιμή. Αυτό είναι δωροδοκία;» συμπλήρωσε. «Το πιο κωμικό αυτής της υπόθεσης είναι το ερώτημα αν έπαιξα τένις με κάποιον από τη Huawei» σχολίασε. Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης σε άλλες δηλώσεις, στο protothema, χαρακτήρισε «αστείες» τις πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας ότι δέχθηκε δώρα αξίας 3.000 ευρώ από τη Huawei, προκειμένου από τη θέση του υπουργού Ανάπτυξης να την ευνοήσει, ώστε να πάρει τη δουλειά του 5G στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, ο ίδιος δεν έλαβε δώρα, αλλά αγόρασε συσκευές μάρκας Huawei από τον παιδικό του φίλο Θόδωρο Ταμβακίδη, ο οποίος είναι πρώην στέλεχος της κινεζικής εταιρίας στην Ελλάδα. «Πώς προκύπτει ότι επειδή αγόρασα τρία laptops και ένα smartwatch έχω δωροδοκηθεί; Τα έχω αγοράσει και έχω αποδείξεις» είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης. «Πώς προκύπτει ότι η Huawei έχει πάρει δουλειά στην Ελλάδα; Αφού η κινεζική εταιρία δεν έχει πάρει καμία κρατική δουλειά στη χώρα μας» πρόσθεσε.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα