Γλεντάν για τις Πρέσπες οι Τσίπρας και Ζάεφ

Οι παραλίγο… νομπελίστες συναντήθηκαν στα Σκόπια σε μια ιδιωτικού χαρακτήρα επίσκεψη του Ελληνα πολιτικού

Τα πρώτα του βήματα για την αναζήτηση νέου ρόλου, από αυτούς που αφθονούν στα διπλωματικά πανέρια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, έκανε χθες ο Αλέξης Τσίπρας μετά την επεισοδιακή αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ηταν μια ιδιωτικού χαρακτήρα επίσκεψη στο συνεταιράκι του, τον τέως πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, με τον οποίο στις 12 Ιουνίου 2018 συνυπέγραψε την εθνικά προβληματική Συμφωνία των Πρεσπών, αναγνωρίζοντας με ύποπτη γενναιοδωρία στο γειτονικό κράτος «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα…
Το ραντεβού δόθηκε σε μια περιοχή νοτιοανατολικά των Σκοπίων, στην πόλη με το ελληνικό όνομα Στρώμνιτσα (Στρούμιτσα, έγραφαν επαναληπτικά στη σλαβική εκδοχή στα ρεπορτάζ…), όπου έθαλλε ο Ελληνισμός μέχρι τις αρχές του 1919 και την οποία οι Μακεδόνες ονόμαζαν στην αρχαιότητα Αστραίον. Πρόκειται για συμβολισμούς που δεν έχουμε την αξίωση να εντάσσονται στο γνωστικό επίπεδο του Τσίπρα…

Παραμένουν… φιλαράκια

Στην έδρα του Ζάεφ οι δύο παραλίγο… νομπελίστες Ειρήνης, που τώρα βρίσκονται στην αποστρατεία, είχαν την ευκαιρία να θυμηθούν τα παλιά και να νοσταλγήσουν τις μέρες που απολάμβαναν τις χαρές της εξουσίας. Σε ενθουσιώδη ανάρτησή του στο διαδίκτυο, η οποία συνοδεύεται από φωτογραφία των δύο ανδρών σε κοσμικό εστιατόριο της περιοχής, ο τέως πρωθυπουργός των Σκοπίων σχολιάζει: «Με τιμά ιδιαίτερα που η φιλία μου με τον Αλέξη περνά σε διαρκείς και πολύτιμες αξίες».

Εμπλεος χαράς προσθέτει: «Καλώς όρισε στη Στρούμιτσα ο φίλος μου Αλέξης Τσίπρας που με επισκέπτεται σήμερα για ιδιωτική επίσκεψη. Υπενθυμίζουμε τις κοινές μας προσπάθειες και τη συμβολή μας στην ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και συζητάμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η περιοχή. Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα που η φιλία μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας και η φιλία μου με τον Αλέξη μετατρέπονται σε μόνιμες και πολύτιμες αξίες».

Υπενθυμίζεται ότι στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο του 2022, όταν κεντρικός προσκεκλημένος ήταν ο πρώην πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ, ο Αλέξης Τσίπρας προσκλήθηκε να επισκεφθεί τον τόπο καταγωγής του εις ανταπόδοσιν της φιλοξενίας.

Ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως βάζει πλώρη για διεθνή καριέρα. Αλλωστε με απόφαση του νέου προέδρου Στ. Κασσελάκη τοποθετήθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, με αναπληρώτρια τη Ρένα Δούρου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα