Γκουρού τεχνητής νοημοσύνης

H «Συμβουλευτική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου» θα παρέχει τεκμηριωμένες συμβουλές και προτάσεις στην κυβέρνηση για τους τρόπους με τους οποίους οι νέες τεχνολογίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν

«Βόμβα» Μητσοτάκη η συγκρότηση συμβουλευτικής επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ), η οποία θα έχει ως κύριο αντικείμενό της την προετοιμασία της χώρας μπροστά στις αλλαγές που αυτή θα φέρει και ως κατεύθυνση τη «συμμετοχική ανθεκτικότητα, την ανταγωνιστικότητα, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία».

Ενώ παρακολουθούμε την ΤΝ να εισβάλλει σε κάθε πτυχή της καθημερινής μας ζωής, από τη δημιουργία εφαρμογών παραγωγής κειμένου (chatbots) μέχρι και την ψηφιοποίηση του Δημοσίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες τη δημιουργία Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία θα παρέχει τεκμηριωμένες συμβουλές και προτάσεις στην κυβέρνηση για τους τρόπους με τους οποίους οι νέες τεχνολογίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο, αλλά και τις προκλήσεις, τις ανισότητες και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη χρήση τους.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή καλείται να προτείνει πολιτικές και να χαράσσει κατευθυντήριες γραμμές για μια ποικιλία θεμάτων, όπως «η βελτίωση της παραγωγικότητας, η ενθάρρυνση της καινοτομίας, η ενίσχυση των υποδομών, η διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, η υποστήριξη του ανθρώπινου δυναμικού και της κοινωνικής συνοχής, η δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, η προάσπιση της εθνικής ψηφιακής κυριαρχίας και η βελτίωση της λειτουργίας του Δημοσίου». Οπως έγινε γνωστό, η επιτροπή θα αποτελείται από 11μελές «task force», τα μέλη του οποίου θα εργάζονται δωρεάν, με την υποστήριξη του έργου της να αναλαμβάνει δίχως αμοιβή η εταιρία παροχής υπηρεσιών Accenture.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για άτομα με «βαρύ» βιογραφικό και προϋπηρεσία, με επικεφαλής της επιτροπής τον καθηγητή της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ Κωνσταντίνο Δασκαλάκη και μέλη τον επίκουρο καθηγητή στην Επιστήμη των Δεδομένων και Λειτουργιών στο πανεπιστήμιο της Ν. Καλιφόρνιας Κίμωνα Δρακόπουλο, τον διευθυντή Ερευνας στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» Ευάγγελο Καρκαλέτση, την καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Αναλυτικής Φιλοσοφίας στο τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ Βασιλική Κιντή, τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ Γιώργο Παγουλάτο, την επίκουρη καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Δικαίου Προστασίας Δεδομένων και Βιοηθικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Βιοηθικής, Τεχνοηθικής και Δικαίου του Πάντειου Πανεπιστημίου Φερενίκη Παναγοπούλου, τον καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής στο ΑΠΘ και πρόεδρο της Διεθνούς Ακαδημίας Διδακτορικών Σπουδών στην Τεχνητή Νοημοσύνη Ιωάννη Πήτα, τον διευθυντή της Ερευνητικής Μονάδας «Αρχιμήδης» του ερευνητικού κέντρου «Αθηνά» Τιμολέοντα Σελλή, τον αντιπρόεδρο του Endeavor Greece, εταίρο στη Threshold Ventures και μέλος Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ Ανδρέα Σταυρόπουλο, τον καθηγητή Ηθικής και Νομικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Ιωάννη Τασιούλα και τον αντιπρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής Χαράλαμπο Τσέκερη.

Προς νέα εποχή;

Στην παρουσίαση για τη συγκρότηση της επιτροπής ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι οι προκλήσεις που προκύπτουν από τη χρήση της ΤΝ είναι μεγάλες και μας απασχολούν στο «τώρα», ενώ τόνισε πως «η Ελλάδα διαθέτει ικανούς ερευνητές σε όλα τα πεδία έρευνας που σχετίζονται με την εξέλιξη της μεγαλύτερης τεχνολογικής επανάστασης στην ιστορία της ανθρωπότητας και μπορεί να συμμετέχει ισότιμα στον διεθνή διάλογο».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα