Οδεύει ολοταχώς προς τη διάλυση ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι τραγελαφικές καταστάσεις της προχθεσινής συνεδρίασης δείχνουν ότι στην Κουμουνδούρου δεν υπάρχει μέλλον. Τι ψήφισαν όσοι μετείχαν στη διαδικασία

Δυσοίωνο φαίνεται πως είναι το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ ως ενιαίου κόμματος, καθώς η σκόνη που σηκώθηκε από την επεισοδιακή Πολιτική Γραμματεία της Τετάρτης δεν έχει φύγει από την Κουμουνδούρου. Η πρώτη συνεδρίαση με πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη, που κράτησε περίπου 7 ώρες, τα είχε όλα: ιδεολογικές συγκρούσεις, προσωπικές επιθέσεις, φωνές, αντιδικίες, ίντριγκες, ψηφοφορίες, γάμους, ανακοινώσεις μελλοντικών διαζυγίων και φυσικά τραγελαφικές καταστάσεις.

Ξεκινώντας αντίστροφα, η ψηφοφορία για την υπερψήφιση της πρότασης Κασσελάκη έκρυβε μια μεγάλη ανατροπή. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ιδρυτής της κίνησης «6+6», πέρασε στη σκληρή γραμμή της «Ομπρέλας» και καταψήφισε την πρόταση του νέου προέδρου, επιβεβαιώνοντας πως έχει πάρει αποφάσεις για το μέλλον του ίδιου στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την προοπτική του κόμματος.

Οριακά ο οδικός χάρτης

Συγκεκριμένα, η πρόταση Κασσελάκη για τον οδικό χάρτη της επόμενης περιόδου πέρασε με οριακή πλειοψηφία, καθώς είχε 20 θετικές ψήφους, 10 αρνητικές (Καββαδία, Τσακαλώτος, Καλαμαρά, Κνήτου, Λάμπρου, Φίλης, Σκουρλέτης, Ξανθός, Ματσούκα και Τζανακόπουλος) και 8 λευκά (Ηλιόπουλος, Χαρίτσης, Αχτσιόγλου, Αναγνωστοπούλου, Μπίστης, Τεμπονέρας, Φωτίου και Βλαχάκης), ενώ στην ψηφοφορία δεν έμειναν οι Τζουμάκας, Ραγκούσης και Θεοχαρόπουλος.

Και αν η ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα έκρυβε ειδήσεις, όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση επιβεβαιώνουν όσους έλεγαν πως η απουσία του Αλέξη Τσίπρα θα παραλύσει και θα απονευρώσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με το καλημέρα της διαδικασίας ήταν σαφές πως υπήρχαν τρία στρατόπεδα. Αυτό της «Ομπρέλας», με κύριο εκφραστή τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Αυτό της πλειοψηφίας, με κύριους εκφραστές τον Παύλο Πολάκη και τον Νίκο Παππά, και αυτό των «6+6», με αιχμή την τριάδα Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλου και Χαρίτση.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης τα τρία στρατόπεδα αντάλλαξαν σκληρές επιθέσεις για το ζήτημα των επιλογών στις αυτοδιοικητικές εκλογές, για την ομιλία Κασσελάκη στον ΣΕΒ, για τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ αλλά και για την αδιαμεσολάβητη σχέση του προέδρου με το κόμμα.

Ο Παύλος Πολάκης θα γραφτεί στα πρακτικά ως ο νούμερο ένα υπερασπιστής του Στέφανου Κασσελάκη και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ως αυτός που επί της ουσίας άνοιξε την πόρτα της μεγάλης φυγής. Από την πλευρά του, ο Στέφανος Κασσελάκης απέδειξε πως είναι απροπόνητος σε τέτοιες διαδικασίες. Πρώτον, διότι κατάλαβε πως είναι μέλος της Π.Γ. στο τέλος της συνεδρίασης και, δεύτερον, με την πρόθεσή του να αποδεχθεί τις τροπολογίες-πακέτο που κατέθεσε ο Ηλιόπουλος, οι οποίες αναιρούσαν την εισήγησή του.


Εβγαλαν μαχαίρια Πολάκης – Ξανθός

Τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουν εδώ και χρόνια έλυσαν στην Πολιτική Γραμματεία της Τετάρτης οι Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης. Αφορμή στάθηκε η αναφορά του Παύλου Πολάκη στην ήπια αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση της πανδημίας, η οποία, σύμφωνα με τον Σφακιανό πολιτικό, κόστισε πέντε μονάδες στο κόμμα.

Στο άκουσμα αυτής της τοποθέτησης, ο πράος Ανδρέας Ξανθός βγήκε εκτός εαυτού, σηκώθηκε πάνω και άρχισε να επιτίθεται στον Παύλο Πολάκη, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ πως λέει ασυναρτησίες και είναι εκτός τόπου και χρόνου. Στη… μάχη της Κρήτης μπήκε όμως και ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος κατηγόρησε τον Πολάκη πως η… μαγκιά του κόστισε στον ΣΥΡΙΖΑ ακριβά.

Η βεντέτα μεταξύ των Ξανθού και Πολάκη κρατάει εδώ και χρόνια, καθώς οι άλλοτε φίλοι του υπουργείου Υγείας έχουν μετατραπεί σε θανάσιμους εχθρούς τόσο για την κυριαρχία στην Κρήτη όσο όμως και για την ηγεμονία στον τομέα Υγείας του κόμματος. Ο Πολάκης δεν χώνεψε ποτέ πως ήταν πάντα υπό του Ξανθού και ο δεύτερος ποτέ πως ο Πολάκης, παρότι υφιστάμενός του, τον «κατάπινε» με χαρακτηριστική ευκολία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα