Κώστας Μουτζούρης: Έριξε… ρουκέτες για την αποστρατιωτικοποίηση

Στην πρώτη επίσημη αποκάλυψη για την αποχώρηση του Στρατού από τα νησιά προχώρησε ο επανεκλεγμένος «αντάρτης» περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

Στην πρώτη επίσημη παραδοχή-αποκάλυψη περί αποστρατιωτικοποίησης του Βορείου Αιγαίου προχώρησε προχθές το βράδυ ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Αν και πολιτικά ανήκει στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, ο επανεκλεγμένος «αντάρτης» στο Βόρειο Αιγαίο εξαπέλυσε βόμβες μεγάλης ισχύος κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αφού πρώτη φορά ακούγεται μια τέτοια ψυχρή διαπίστωση από επίσημα χείλη στη χώρα μας.

Μάλιστα, ο Μουτζούρης αμφισβήτησε με στοιχεία και τους επίσημους αριθμούς για τις μεταναστευτικές ροές, κάνοντας ευθέως λόγο για διαρκώς αυξανόμενες ροές το τελευταίο τρίμηνο, καταρρίπτοντας ακόμα ένα αφήγημα του Μαξίμου. Η αποκαλυπτική συνέντευξη του περιφερειάρχη δόθηκε στο Kontra Channel και στην εκπομπή «Κόκκινη Ζώνη» με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο.

Οταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο για τις βασικές προτεραιότητες μετά την επανεκλογή του, ο Μουτζούρης δήλωσε: «Το μείζον θέμα τώρα για το Β. Αιγαίο αλλά και για την Ελλάδα και την Ευρώπη είναι το Μεταναστευτικό. Είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί, δεδομένου ότι ανέρχεται πάλι. Μετά τη λήξη της κρίσεως, την άνοιξη του 2020, και την εφαρμογή από την παρούσα κυβέρνηση ορθής πολιτικής φυλάξεως των συνόρων κι εκκένωσης των νησιών, είχαμε ησυχάσει. Αλλά εδώ και τρεις μήνες οι ροές έχουν αρχίσει να έρχονται ακάθεκτες».

Και πρόσθεσε: «Μην ακούτε τα νούμερα που λέγονται στα μέσα ενημέρωσης τα αθηναϊκά. Τα νούμερα είναι πολύ μεγάλα. Μόνο στη Λέσβο έχουμε ήδη άνω των 6.000. Σήμερα διάβασα ότι η δομή της Χίου έχει υπερπληρωθεί, ενώ η δομή της Σάμου έχει πάνω από 3.500. Οι δε ροές βαίνουν αυξανόμενες. Στο Βόρειο Αιγαίο πρέπει να είναι άνω των 12.000».

Στη συνέχεια ο περιφερειάρχης έριξε μια βόμβα ακόμα μεγαλύτερου βεληνεκούς: «Αυτό που μας απασχολεί επίσης στο Βόρειο Αιγαίο είναι η αυξανόμενη αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Αποστρατιωτικοποίηση η οποία δεν συζητιέται».

Ακολούθησε ο εξής αποκαλυπτικός διάλογος με τον δημοσιογράφο:

Δημοσιογράφος: Μιλάτε για τα όπλα και τα οπλικά συστήματα που φύγανε και πήγανε στην Ουκρανία; Δεν έχουν αντικατασταθεί;

Μουτζούρης: Μόνο να σας πω ότι ακόμα και τα κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων που ήταν εγκατεστημένα στο Αιγαίο και σε άλλα νησιά έχουν μετακινηθεί.

Δημοσιογράφος: Εχουν πάει πού;

Μουτζούρης: Εχουν πάει στην κεντρική Ελλάδα.

Δημοσιογράφος: Δεν έχουν αντικατασταθεί τα όπλα που πήγαν στην Ουκρανία;

Μουτζούρης: Απ’ όσο γνωρίζω, όχι!

Δημοσιογράφος: Θα πρέπει η κυβέρνηση να το διευκρινίσει. Είναι πάρα πολύ βαρύ αυτό που λέτε. Λέτε δηλαδή, κύριε περιφερειάρχη, ότι η κυβέρνηση αθορύβως κάνει κινήσεις οι οποίες έχουν συμφωνηθεί με την Τουρκία;

Μουτζούρης: Λέω ότι η κυβέρνηση, σύμφωνα με συμφωνίες που κάνει, εφαρμόζει μεθόδους αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Δεν νομίζω ότι είναι σε συμφωνία με την Τουρκία, διότι η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη έναντι της Τουρκίας. Ακολουθεί μια πολιτική που, νομίζω, επιδοκιμάζεται. Πέραν των συνομιλιών, που δεν γνωρίζω πού θα καταλήξουν.

Δημοσιογράφος: Λέτε, δηλαδή, ότι στο πλαίσιο αυτών των συνομιλιών η κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, προσβλέποντας σε μια συμφωνία με την Τουρκία;

Μουτζούρης: Οχι, δεν λέω αυτό. Λέω ότι επειδή η Ελλάδα ανέλαβε υποχρεώσεις να παράσχει στην Ουκρανία διάφορα οπλικά συστήματα, θεωρείται και σκόπιμο να αφαιρεθούν από τα νησιά μας. Δεν θεωρώ ότι (σ.σ.: η κυβέρνηση) είναι σε σύμφωνη άποψη με την Τουρκία. Διότι αυτό θα ήτανε εθνική μειοδοσία. Αυτή η κυβέρνηση δεν κάνει μειοδοσία, απ’ ό,τι ξέρω…

Στις αρχές Σεπτεμβρίου είχαν δει το φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα από τοπικά ΜΜΕ του Βορείου Αιγαίου ότι «κλείνει το Κέντρο Νεοσυλλέκτων στη Λέσβο. Τα τελευταία φύλλα πορείας που λαμβάνουν οι νεοσύλλεκτοι τους παραπέμπουν να παρουσιαστούν στα κέντρα κατάταξης σε Αυλώνα, Κόρινθο». Η κυβέρνηση δεν είχε πάρει καμία θέση.

Στο κενό πέφτει και το αφήγημα του υπουργού Μετανάστευσης Καιρίδη, με τις γνωστές κατευναστικές δηλώσεις, περί ελεγχόμενων μεταναστευτικών ροών. Οι αριθμοί που έδωσε ο Μουτζούρης είναι τελείως διαφορετικοί και, σίγουρα, ανησυχητικοί. Θυμίζουμε ότι πριν από μία εβδομάδα ο περιφερειάρχης είχε αποκαλέσει «αποτυχημένο υπουργό» τον Καιρίδη: «Δεν ασχολείται με το Μεταναστευτικό, περί άλλων τυρβάζει. Δεν έχει κάνει τίποτα. Εχουν χαλαρώσει τα μέτρα φύλαξης των συνόρων εδώ και έξι μήνες».

Ο Κώστας Μουτζούρης έχει μπει στη λίστα των «ανταρτών» της Ν.Δ., επειδή λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Το Μαξίμου επιχείρησε να τον αποκαθηλώσει στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, βάζοντας απέναντί του τον Αλκιβιάδη Στεφανή, όμως οι ψηφοφόροι είχαν διαφορετική γνώμη και επανεξέλεξαν τον Μουτζούρη με 55%.

Η δημόσια και με επίσημη βαρύτητα διαπίστωση από τον δις εκλεγμένο περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, που γνωρίζει όσο λίγοι τι συμβαίνει από το 2019 στην περιφέρειά του, επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους.

Οπλα φεύγουν από τα νησιά και ταξιδεύουν νύχτα για την Ουκρανία. Παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα, τα όπλα δεν αντικαθίστανται, ενώ κλείνουν στρατόπεδα το ένα μετά το άλλο σε μια από τις πιο ευαίσθητες περιοχές της χώρας, απέναντι από τα τουρκικά παράλια.

Ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί του ούτε αρνούνται ούτε παραδέχονται την εν εξελίξει αποστρατιωτικοποίηση του Αιγαίου τα τελευταία χρόνια. Είναι θλιβερό ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να κινείται εν κρυπτώ και θρασύδειλα σε θέματα μείζονος εθνικής σημασίας.


ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ

Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1949. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με μεταπτυχιακό στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας. Εντάχθηκε στο δυναμικό του ΑΠΘ ως εντεταλμένος διδάσκων για τα Λιμενικά Eργα και το 1994 έγινε καθηγητής στη Θαλάσσια Υδραυλική και τα Λιμενικά Eργα. Διετέλεσε διευθυντής του Τομέα Υδατικών Πόρων στο Μετσόβιο, ενώ από το 1997 ήταν πρόεδρος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών. Το 2006 εξελέγη πρύτανης στο Μετσόβιο. Επί κυβέρνησης Σαμαρά, το 2012, διορίστηκε γενικός γραμματέας Λιμενικής Πολιτικής στο υπουργείο Ναυτιλίας και από το 2014-17 ήταν πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων. Πολιτικά ανήκει στον χώρο της Ν.Δ. Το 2019 εκλέχθηκε περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, ενώ πριν από λίγες ημέρες επανεκλέχθηκε με αυτόνομη υποψηφιότητα.

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα