Στη Βουλή το θέμα της βραχονησίδας Ζουράφας

Τα ερωτήματα προκάλεσαν οι αποκαλύψεις της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για την «προσάρτηση» που έκανε η Τουρκία

Στη Βουλή έφτασαν οι συνταρακτικές αποκαλύψεις της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για την «προσάρτηση» από την Τουρκία της βραχονησίδας στρατηγικής σημασίας Ζουράφας, καθώς στο θέμα αναφέρθηκε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης -ακόμη κι αν δεν επικαλέστηκε το δημοσίευμα της εφημερίδας μας-, αλλά και μία μέρα νωρίτερα οι Κυριάκος Βελόπουλος και Δημήτρης Νατσιός.

Σύμφωνα με όσα έφερε στο φως η «κυριακάτικη δημοκρατία», η Αγκυρα ανήγγειλε δημοσίως ότι η Ζουράφα, που βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο, είναι εντός του FIR Κωνσταντινούπολης. Συγκεκριμένα, στις 20 Οκτωβρίου ανήγγειλε επισήμως, διεθνώς και εγγράφως ότι η βραχονησίδα Ζουράφα βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο μέσα στο FIR Κωνσταντινούπολης, εντός του οποίου η Τουρκία έχει αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα, δηλαδή η Ζουράφα ανήκει στην τουρκική επικράτεια/κυριαρχία. Αυτή η πρόκληση του «σουλτάνου» είναι άνευ προηγουμένου, καθώς είναι η πρώτη επίσημη διεθνής τουρκική ανακοίνωση υφαρπαγής ελληνικής βραχονησίδας και παράνομης ένταξής της στην τουρκική κυριαρχία.

«Θέλω να ρωτήσω την κυβέρνηση γιατί σιωπά σε τουρκικές προκλήσεις – και αυτό είναι η πιο επιεικής εκδοχή. Αναφέρομαι στη συμπερίληψη της βραχονησίδας Ζουράφα, κοντά στη Σαμοθράκη, σε τουρκική στρατιωτική άσκηση» επεσήμανε χαρακτηριστικά σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής ο Μιχάλης Κατρίνης. Εθεσε μάλιστα με τον πλέον σαφή τρόπο το ερώτημα προς τα κυβερνητικά έδρανα, λέγοντας «θα απαντήσει η κυβέρνηση για όλα αυτά; Θα προσφύγει, όπως έχει κάθε δικαίωμα, σε διεθνείς οργανισμούς για αυτή την πρόκληση; Θα αναδείξει το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Θα ενημερώσει, επιτέλους, ο κ. πρωθυπουργός τους πολιτικούς αρχηγούς για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων που διεξάγει με την Τουρκία ή θα συνεχίσει να μιλά για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, την ίδια στιγμή που η τουρκική πλευρά επιμένει στην προκλητική ρητορική και στις ανιστόρητες διεκδικήσεις;».

Αναφορά στις αποκαλύψεις της «κυριακάτικης δημοκρατίας» είχε κάνει από το βήμα και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος. «Σιγή ιχθύος για τα Ελληνοτουρκικά. Ξέρετε ότι η Τουρκία εξέδωσε ΝΟΤΑΜ για τη Ζουράφα; Αν ο Ερντογάν κάνει δοκιμές με πυραύλους S-400, θα είναι έγκλημα» ανέφερε, ενώ την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ Δημήτρης Νατσιός υπογράμμισε πως «αυτές τις μέρες η ελληνική βραχονησίδα Ζουράφα αναγγέλθηκε από τη Τουρκία ότι ανήκει στην τουρκική κυριαρχία. Είναι αδιανόητη η αντίδραση της κυβέρνησης στις τουρκικές προκλήσεις».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα