Οι αφόρητες πιέσεις για το «μάντρωμα» των 424 και η δικαίωση του αττικάρχη

Από την εντολή «να μεταφερθούν άπαντες οι παρευρισκόμενοι στο κλειστό “Μελίνα Μερκούρη” για εξέταση ως μάρτυρες σε τέλεση κακουργήματος» μέχρι τη δικαίωση του υπογράφοντος την εντολή αττικάρχη, με τη σύλληψη του 18χρονου χούλιγκαν, υπήρξε έντονο παρασκήνιο, με πιέσεις από όλες τις κατευθύνσεις και αποδέκτη τον ίδιο ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ.

Τα μέτρα τάξης για τον αγώνα ήταν ευθύνη της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πειραιά. Ωστόσο, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ, παρουσία εισαγγελέα, ανώτεροι και ανώτατος αξιωματικός είχαν την εποπτεία.

Πρώτος, ο αστυνομικός διευθυντής Πειραιά, Κώστας Σχισμένος, γίνεται αποδέκτης ενημέρωσης ότι οι «οργανωμένοι θα κινηθούν σε βάρος των διμοιριών» που είχαν διατεθεί στο κλειστό «Μελίνα Μερκούρη», την οποία και διακινεί προς τους ανωτέρους του, μεταξύ των οποίων και ο αττικάρχης, υποστράτηγος Αστέριος Μαντζιώκας. Οταν οι χούλιγκαν εμφανίζονται σε συντεταγμένο μπλοκ εκτός γηπέδου, η εντολή που διαβιβάζεται στις δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο είναι για χρήση χημικών και απώθησή τους.

Ομως ο αττικάρχης δέχθηκε τηλεφωνήματα από ανώτατα κλιμάκια της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τη χρήση χημικών! Τις ίδιες πιέσεις φέρεται ότι ασκούν και κύκλοι του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, καθώς οι οργανωμένοι οπαδοί του στον Βόλο, όπου είχαν μεταβεί για τον ποδοσφαιρικό αγώνα της ομάδας τους, είχαν δεχτεί ξανά χημικά.

Βέβαια, εκεί τα χημικά είχαν ριφθεί αφού οι χούλιγκαν έκαναν τυφλές επιθέσεις και έσπασαν ακόμα και το VAR στο Πανθεσσαλικό Στάδιο. Με λίγα λόγια, υπήρχαν έντονες διαμαρτυρίες προς ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και ζητούνταν εξηγήσεις (!) γιατί πάλι οι… αθώοι οργανωμένοι δέχονται χημικά, χωρίς να λαμβάνεται όμως υπ’ όψιν τα επεισόδια που προκαλούν αυτά τα καλόπαιδα… Επίσης, νωρίτερα υπήρχε νέος κύκλος πιέσεων, προκειμένου να μη διακοπεί ο αγώνας, με τη δικαιολογία ότι θα εξαγριωθούν οι χούλιγκαν.

Στο μεταξύ, ο εκφωνητής του κέντρου, κατ’ εντολήν του αττικάρχη, υποστρατήγου Αστέριου Μαντζιώκα, μεταφέρει τη διαταγή «να μην εξέλθει κανείς από όσους παρακολουθούν τον αγώνα και βρίσκονται στο γήπεδο αν δεν λάβουν νεότερη εντολή». «Επαναλαμβάνει το κέντρο. Δεν θα φύγει κανείς από το γήπεδο αν δεν λάβεις εντολή, το κατάλαβες; Και από Σικελιανού και από Αγίας Αννης, είμαστε κατανοητοί;» είναι η χαρακτηριστική εκφώνηση που ακούνε οι διμοιρίες και ο επικεφαλής μέτρων τάξης.

Εκείνες τις στιγμές, χωρίς να έχει γίνει γνωστό τι ακριβώς συνέβη με τον αστυνομικό, συνεχίζονταν οι πιέσεις για το ότι είχαν συγκεντρωθεί όλα τα άτομα μέσα στο κλειστό και δεν άφηναν οι αστυνομικοί να φύγει κανείς. Πληροφορίες της «δημοκρατίας» αναφέρουν ότι η απάντηση που έδωσε σε ένα από τα ανώτατα στελέχη που ζητούσε από τον αττικάρχη εξηγήσεις -πιθανότατα λόγω άλλων έξωθεν πιέσεων- ήταν: «Θα κατέβουν όλες οι διμοιρίες και δεν θα φύγει κανείς. Είναι εντολή μου, και ας με κρίνετε μετά. Εγώ είμαι ο ΓΑΔΑ!».

Ετσι η απόφαση για μαζική μεταφορά των 424 θεατών από το «Μελίνα Μερκούρη» ελήφθη, καθώς εκφράστηκε η εκτίμηση ότι «ανάμεσά τους βρίσκεται ο δράστης της δολοφονική επίθεσης στον αστυνομικό και επιβάλλεται να συλληφθεί».

Τελικά η σύλληψη του 18χρονου οργανωμένου Γ.Ν. δικαίωσε τον εντολέα της διαταγής και η ΕΛ.ΑΣ. έδωσε στη Δικαιοσύνη τον δράστη της δολοφονικής απόπειρας του 31χροου υπαρχιφύλακα. Ηταν ίσως μία από τις ελάχιστες φορές που οι εντολές δικαιώνουν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και τον ρόλο του Σώματος στην ασφάλεια των πολιτών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα