Στείλαμε στα κρυφά τους Stinger στο Κίεβο

Το ευχαριστήριο tweet του ουκρανικού υπουργείου Αμυνας προς την Ελλάδα για τους πυραύλους εξαφανίζει κάθε ψήγμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης

Η αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης έχει δεχθεί πολλά πλήγματα αυτά τα 4,5 χρόνια. Ομως, από προχθές αποκαθηλώθηκε. Οτιδήποτε λέει πια η κυβέρνηση δεν μπορεί να μένει αφιλτράριστο και να γίνεται πιστευτό, όταν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του παίζουν ακόμα και με θέματα ασφάλειας της χώρας και της εθνικής άμυνας, αποκρύπτοντας τι διαχείριση κάνουν στα οπλικά συστήματα που έχουν αγοραστεί με τον ιδρώτα και το αίμα του ελληνικού λαού.

  • Από τον Β. Γαλούπη

Αρκούσε ένα μόνο tweet από τον επίσημο λογαριασμό του υπουργείου Αμυνας της Ουκρανίας για να καταρρεύσει όλο το ψεύτικο αφήγημα της κυβέρνησης, σχετικά με τα όπλα που στέλνει η Ελλάδα στο Κίεβο από την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία τον Φεβρουάριο 2022.

Επί σχεδόν δύο χρόνια τα κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν με κάθε τρόπο επιθετικά και με έντονο ύφος, ακόμα και με ομιλίες τους στη Βουλή, ότι η εθνική άμυνα της χώρας δεν αποδυναμώνεται από όπλα α’ γραμμής που κατευθύνονται προς την Ουκρανία, δίχως να αντικαθίστανται. Αντίθετα, ισχυρίζονται ότι φεύγουν μόνο παλαιά όπλα, που δεν χρειάζονται στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Η σειρά αποκαλυπτικών πρωτοσέλιδων της «δημοκρατίας», της μοναδικής εφημερίδας που ανέδειξε από την πρώτη στιγμή την κρυψίνοια και τα ψεύδη της κυβέρνησης, συνάντησε τις επίμονες διαψεύσεις από το Μαξίμου. Ομως, το υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας αποκάλυψε τώρα, έστω κι άθελά του, όλη την αλήθεια και εκθέτει ανεπανόρθωτα τα περίεργα παιχνίδια που κάνει στα κρυφά η ελληνική κυβέρνηση με την άμυνα της χώρας μας.

Προχθές, Τρίτη, το υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας ανάρτησε ένα tweet ως «Ημερολόγιο Advent Ουκρανίας: Ημέρα 19». Το ημερολόγιο Advent είναι ένα ειδικό ημερολόγιο που μετράει τις ημέρες μέχρι τα Χριστούγεννα, αρχίζοντας από τον μήνα Δεκέμβριο, κάτι που συνηθίζεται σε «δυτικούς» χριστιανούς (καθολικούς κ.ά). Στη συνέχεια ανέφερε η ανάρτηση:

«Σήμερα σας παρουσιάζουμε το φορητό σύστημα αεράμυνας FIM-92 Stinger. Πολλοί από τους συμμάχους μας έχουν δωρίσει Stingers στον ουκρανικό στρατό #UAarmy, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας (@Defensie), της Γερμανίας (@BMVg_Bundeswehr), των Ηνωμένων Πολιτειών (@DeptofDefense), της Λιθουανίας (@Lithuanian_MoD), της Λετονίας (@AizsardzibasMin), της Ιταλίας (@MinisteroDifesa), της Δανίας (@Forsvarsmin) και της Ελλάδας (@Hellenic_MOD)». Δίπλα στο όνομα κάθε κράτους παρατίθεται ο σύνδεσμος Χ του αντίστοιχου υπουργείου Αμυνας της κάθε χώρας, με αναφορά φυσικά και στην Ελλάδα.

Το μήνυμα τελειώνει ως εξής: «Είμαστε ευγνώμονες για την αμέριστη υποστήριξή τους (σ.σ.: των συγκεκριμένων χωρών) από τις πρώτες μέρες της εισβολής. Στα ικανά χέρια των πολεμιστών μας οι Stingers καταρρίπτουν αποτελεσματικά ρωσικά ελικόπτερα, αεροπλάνα και πυραύλους. Αύριο είναι η 20ή ημέρα του ημερολογίου των Οπλων της Νίκης, οπότε ετοιμάζουμε κάτι ξεχωριστό. Μείνετε συντονισμένοι!»

Ακόμα και από το πώς τελειώνει η ανάρτηση γίνεται αντιληπτό ότι δεν πρόκειται ούτε για παλαιά ούτε για αχρείαστα όπλα. Οι Ουκρανοί λένε «ευχαριστώ» ακριβώς επειδή προμηθεύτηκαν αξιόμαχους και σύγχρονους πυραύλους, με τους οποίους μπορούν να τα βάλουν με τη στρατιωτική υπερδύναμη της Ρωσίας για να καταρρίπτουν «ελικόπτερα, αεροπλάνα και πυραύλους».

Με αυτό το ευχαριστήριο μήνυμα από το Κίεβο η ελληνική κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη όσο ποτέ. Χθες δεν υπήρξε καμία αντίδραση, αν και είναι απαραίτητο πια να απαιτηθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση, έστω σε επίπεδο επιτροπών ή και αρχηγών.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και κρίσιμα για την εθνική ασφάλεια της χώρας:

  • Πόσους Stinger έχει σήμερα η Ελλάδα, πόσους έχει δώσει η Ελλάδα στην Ουκρανία και σε ποιες ημερομηνίες;
  • Πότε αντικαταστάθηκαν οι πύραυλοι με άλλους, ώστε να μη λείψουν από το ελληνικό οπλοστάσιο;
  • Ποια άλλα όπλα έχει δώσει στην Ουκρανία, σε ποιες ημερομηνίες και με τι τα έχει αντικαταστήσει;

Είναι υποτιμητικό για τους πολίτες κάθε δυτικής χώρας να μαθαίνουν από το Χ και από τυχαίες αναρτήσεις άλλων κρατών τι οπλικά συστήματα έχουν γίνει δωρεά. Το ίδιο, άλλωστε, είχε συμβεί και τον Μάιο 2022, όταν ο ελληνικός λαός είχε πληροφορηθεί για τη μυστική αποστολή όπλων από την Ελλάδα στην Ουκρανία πάλι από το εξωτερικό. Οπως συνέβη τώρα με το ουκρανικό υπουργείο, έτσι είχε γίνει και πριν από ενάμιση χρόνο, όταν ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν ήταν αυτός που είχε ανακοινώσει πως «για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα στείλουν νέα όπλα περίπου 20 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα». Ο Αμερικανός υπουργός είχε κάνει λόγο για συστήματα πυροβολικού και πυρομαχικών.

Εως τότε η ελληνική πλευρά αρνιόταν πεισματικά να δώσει οποιαδήποτε λεπτομέρεια. Αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει ο ελληνικός λαός να την παίρνει στα σοβαρά και να μην ξεπέσει κι αυτή στον χλευασμό και στην ανυποληψία, όταν εξανεμιστεί ο «αέρας» των τελευταίων εκλογών, οφείλει να φέρεται υπεύθυνα, απέναντι στον εαυτό της, στην εθνική άμυνα και στους πολίτες της χώρας.


Απόλυτη επιβεβαίωση των πρωτοσέλιδων της «δημοκρατίας»

Σήμερα, ακόμα μία φορά, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να παραδεχτεί τα δικά της ψέματα. Θυμίζουμε ότι στις 15 Απριλίου 2022 υπήρχε στη «δημοκρατία» η αποκάλυψη -με ντοκουμέντα- ότι «στείλαμε έξι φορές όπλα στην Ουκρανία», με ειδική αναφορά και στους Stingers, που έφυγαν από τα νησιά με προορισμό το Κίεβο.

Τέσσερις ημέρες μετά η εφημερίδα μας επέστρεφε με πρωτοσέλιδο «Ψέματα του υπ. Αμυνας για τα όπλα», χαρακτηρίζοντας θλιβερό τον τότε υπουργό Ν. Παναγιωτόπουλο για όσα είπε στη Βουλή και τα λάθος στοιχεία για τον βαρύ οπλισμό που δωρίσαμε παράτυπα.

Στις 4 Ιουνίου 2022 η Κύρα Αδάμ αποκάλυπτε ότι είναι «τρύπια η άμυνα των νησιών» μετά τη συμφωνία για τα τεθωρακισμένα. Και στις 26 Αυγούστου 2022 η «δημοκρατία» είχε πρωτοσέλιδο τίτλο «Ψέματα (πάλι) για την αποστολή όπλων», αναφερόμενη στα τεθωρακισμένα που έφυγαν από τα νησιά για την Ουκρανία, αλλά δεν αντικαταστάθηκαν από τα γερμανικά, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις.


Από τα πιο σύγχρονα φορητά συστήματα αεράμυνας

Το «FIM-92 Stinger» που αποκάλυψαν οι Ουκρανοί ότι τους έστειλε η Ελλάδα είναι ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό φορητό σύστημα αεράμυνας, που λειτουργεί με υπέρυθρη παλιννόστηση επιφανείας – αέρος. Είναι αυτοκατευθυνόμενο, μιας χρήσεως και αμερικάνικης κατασκευής. Το Ελληνικό Πυροβολικό άρχισε να το προμηθεύεται από το 1990.

Ο κλασικός πύραυλος Stinger περιέχει έναν μηχανισμό πυροδότησης που μπορεί να ενεργοποιηθεί με απευθείας χτύπημα του στόχου προς εχθρικά αεροσκάφη κι ελικόπτερα. Είναι ένας ιδιαίτερα διαδεδομένος πύραυλος και χρησιμοποιείται από δεκάδες χώρες. Πρώτη φορά εκτοξεύτηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το 1981 και έκτοτε αναβαθμίζεται. Το βλήμα έχει μήκος 1,52 μ. και ζυγίζει 10,1 κιλά. Το βλήμα μαζί με τον σωλήνα και τη λαβή ξεπερνά τα 15 κιλά. Μπορεί να το χειριστεί ακόμα κι ένα άτομο, αν και συνιστάται να είναι δύο.

Σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει υπογράψει συμβόλαιο για 1.468 Stingers, συνολικής αξίας 687.000.000 δολαρίων. Αυτό μπορεί να αντικαταστήσει το απόθεμα που αποστέλλεται στην Ουκρανία. Συγκριτικά, το 2000 το απόθεμα των ΗΠΑ ήταν 13.400 πύραυλοι. Σήμερα η τιμή ενός νέου Stinger στη χώρα παραγωγής του, την Αμερική, κοστίζει 468.000 δολάρια.

Τον Ιανουάριο του 2023 ο στρατός των ΗΠΑ είπε ότι αναμένεται να αυξηθεί η παραγωγή Stinger σε 60 πυραύλους τον μήνα έως το 2025, αύξηση 50% από τον τρέχοντα ρυθμό. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η κατασκευή ακόμα κι ενός Stinger μόνο εύκολη, απλή και οικονομική διαδικασία δεν είναι. Το ντεμπούτο του Stinger έγινε στον Πόλεμο των Φόκλαντ, όταν αποκαλύφθηκε ότι οι βρετανικές δυνάμεις είχαν εξοπλιστεί κρυφά με έξι πυραύλους.

Ενδεικτικά, για τον πόλεμο της Ουκρανίας έχει ανακοινωθεί επίσημα από τις κυβερνήσεις των χωρών ότι η Γερμανία έδωσε 500 πυραύλους, η Δανία 300, οι Κάτω Χώρες 200 κοκ. Πληροφορίες ανέφεραν ότι έως τις 7 Μαρτίου 2022 οι ΗΠΑ μαζί με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ είχαν δώσει ήδη πάνω από 2.000 πυραύλους.


Οταν ο Παναγιωτόπουλος έλεγε ότι είναι παλιά όπλα από τα αποθέματα

Η ασφυκτική πίεση από τα δημοσιεύματα της «δημοκρατίας» και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης υποχρέωσαν τον τέως υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να δώσει στις 8 Ιουνίου 2022, για πρώτη και τελευταία φορά, κάποιες λεπτομέρειες για τα όπλα που στέλνουμε στην Ουκρανία. Ομως, ακόμα και τότε δεν έκανε καμία αναφορά τους πυραύλους Stinger. Ο υπουργός είχε μιλήσει τότε στην Επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής.

Αναφερόμενος στο τι έχουν μέχρι στιγμής ζητήσει ως βοήθεια οι ίδιοι οι Ουκρανοί, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ανάφερε πως αιτήθηκαν πυροβόλα διαμετρήματος 155 και 122 χιλιοστών, πυρομαχικά και πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών (που δεν στείλαμε, όμως, όπως είπε), τεθωρακισμένα και άρματα μάχης και μεταφοράς στρατιωτών, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, ραντάρ και συστοιχίες βλημάτων.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος προσέθεσε, επίσης, πως για το υλικό που έχει αποστείλει η χώρα μας στην Ουκρανία θα λάβει αποζημίωση, την οποία έχει αιτηθεί ήδη από τις 11 Μαρτίου 2022, και αναμένεται να λάβει 7.700.000 ευρώ. Ο κ. Παναγιωτόπουλος, ωστόσο, είπε πως ό,τι έχει δοθεί προέρχεται από τα αποθέματα των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν αφορά κρίσιμο εξοπλισμό. «Εξήγησα πώς δημιουργήθηκαν τα αποθέματα, με συστήματα που αναβαθμίστηκαν ή αντικαταστάθηκαν από πιο σύγχρονα. Δεν είναι κρίσιμα αμυντικά συστήματα, χωρίς να κινδυνεύει η επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το υλικό που έχει αποσταλεί είναι:

• Τυφέκια καλάσνικοφ και κάποια πυροβόλα.

• Πυρομαχικά φορητού οπλισμού, κυρίως 155 χιλιοστών.

• Λίγοι αντιαρματικοί πύραυλοι.

• Εκτοξευτές.

«Διαθέτουμε όλα αυτά που παραχωρήθηκαν προς την Ουκρανία σε 50πλάσιο αριθμό στις αποθήκες μας. Αν υπήρχε η παραμικρή υπόνοια ότι θα έχουμε έλλειψη, δεν θα τα δίναμε» κατέληξε ο τότε υπουργός. Δεν υπήρξε καμία αναφορά στους πυραύλους Stinger, που λόγω της μυστικοπάθειας της κυβέρνησης ουδείς ξέρει πότε απεστάλησαν στην Ουκρανία.

Ωστόσο, οι Stinger δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι δεν ανήκουν στα «κρίσιμα αμυντικά συστήματα» ούτε ότι χωρίς αυτούς δεν «κινδυνεύει η επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων». Και ασφαλώς δεν ανήκουν στα αποθέματα που δημιουργήθηκαν «με συστήματα που αναβαθμίστηκαν ή αντικαταστάθηκαν από πιο σύγχρονα».

«Δεν αποδυναμώνει»

Λίγο νωρίτερα, τον Μάιο 2022, όταν ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας είχε ξεμπροστιάσει τις κρυφές αποστολές, ο Παναγιωτόπουλος είχε απαντήσει στη Βουλή σε σχετική ερώτηση ότι «το αμυντικό υλικό χορηγείται από τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα και δεν αποδυναμώνει ούτε κατ’ ελάχιστον την αμυντική δυνατότητά της». Με ποια στοιχεία, ποια γνώση και ποιες στρατιωτικές μελέτες – αναλύσεις η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι η παράδοση πυραύλων Stinger, που δίνουν το δικαίωμα στην Ουκρανία να αντεπιτίθεται στον ρωσικό γίγαντα, δεν αποδυναμώνουν την αμυντική δυνατότητα της χώρας μας;

Τα ψέματα συνεχίζονται μέχρι και τώρα, αφού στις 23 Οκτωβρίου σε σχετική ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου με θέμα «Αγνωστο παραμένει πόσος οπλισμός έφυγε από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ως βοήθεια στην Ουκρανία, καθώς και πότε θα αντικατασταθούν τα όπλα που απεστάλησαν», το υπουργείο Εθνικής Αμυνας δήλωσε: «Η αξιοποίηση στρατιωτικού εξοπλισμού, ο οποίος χαρακτηρίζεται είτε ως επιχειρησιακά μη αναγκαίος ή αξιοποιήσιμος είτε πλεονάζει, διέπεται από τις διατάξεις του ν.δ. 721/1970. Σε κάθε περίπτωση, αναγκαία και ικανή προϋπόθεση αποτελεί η παραχώρηση του στρατιωτικού εξοπλισμού να μην επηρεάζει την ημέτερη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Επιπλέον, θα πρέπει να τονισθεί ότι ο διατιθέμενος στρατιωτικός εξοπλισμός αποζημιώνεται από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε.».

Η ερώτηση προς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας είναι αν θεωρούνται και οι Stinger «επιχειρησιακά μη αναγκαίος ή αξιοποιήσιμος ή πλεονάζον» εξοπλισμός. Ασφαλώς και η ερώτηση είναι ρητορική. Οσο για τα περί απορρήτου που αναφέρονται στη συγκεκριμένη τοποθέτηση του υπουργείου Αμύνης, το «έσπασε» η Ουκρανία.

{{-PCOUNT-}}34{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα