Πρεμούρα του Κυριάκου για τον γάμο ομοφύλων!

Ο πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη για τις προϋποθέσεις υπό από τις οποίες μπορούν να αποκτήσουν παιδιά

Αποφασισμένος πως η μάχη του Κέντρου ξεπερνάει τη σημασία που έχει η συνοχή της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας ή ακόμα χειρότερα την προσήλωση των χιλιάδων συντηρητικών ανθρώπων που στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Οι προειδοποιήσεις των υπουργών, οι αντιρρήσεις των βουλευτών, αλλά και οι ενστάσεις των μελών δεν πτοούν τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο οποίος στον βωμό της εμφάνισής του ως ο «Ελληνας Μακρόν» στην αυριανή συνέντευξή του αναμένεται να δώσει τις συντεταγμένες για το νομοσχέδιο του γάμου και της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών.

Σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται αύριο να υποστηρίξει την επέκταση του δικαιώματος του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια και τη συνακόλουθη επέκταση του δικαιώματος τεκνοθεσίας. Δεύτερον, θα υποστηρίξει πως ένα ομόφυλο ζευγάρι θα μπορεί να υιοθετεί ένα παιδί από ίδρυμα, έστω και με τις δεδομένες αργές διαδικασίες, ενώ αν κάποιος εκ των δύο συζύγων έχει βιολογικό παιδί πριν από τον πολιτικό γάμο, τότε ο/η σύζυγος θα μπορεί να το αναγνωρίζει. Τρίτον, πως το νομοσχέδιο αυτό δεν θα περιλαμβάνει το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να κάνουν χρήση του πλαισίου της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Κοινώς, ο πρωθυπουργός θα ανάψει το πράσινο φως για τον γάμο και την τεκνοθεσία, ωστόσο θα βάλει φρένο στις σκέψεις για παρένθετη μητρότητα.

Κλειστά χαρτιά

Από την πλευρά της κυβέρνησης συνεχίζουν να κρατάνε κλειστά τα χαρτιά τους ως προς τον χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου, με τον Παύλο Μαρινάκη να επιμένει πως ο διάλογος θα προηγηθεί της κατάθεσης και της ψήφισης του νομοσχεδίου. Ο ίδιος, μάλιστα, για άλλη μια φορά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθεί κομματική πειθαρχία κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου, όταν αυτό έρθει στη Βουλή, λέγοντας ότι πρώτα θα ολοκληρωθεί η συζήτηση, εν συνεχεία θα ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα και τότε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. θα καθορίσει και τα «παρεπόμενα» σχετικά με τη στάση της Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος.

Και ενώ ο πρωθυπουργός από κοινού με το στενό του περιβάλλον κινείται με βήμα ταχύ προς την κατάθεση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, η «δεξιά» πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας ανασυγκροτείται, οριοθετώντας τον πολιτικό της χώρο και θέτοντας -είτε δημόσια είτε ιδιωτικά- πως δεν θα στηρίξει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Ο Μάκης Βορίδης, που αποτελεί τον βασικό υπουργό του Κυριάκου Μητσοτάκη, επέμεινε χθες πως η θέση του για το ζήτημα δεν έχει αλλάξει. «Επιμένω στην άποψή μου» είπε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας με τρόπο λακωνικό με λακωνικό πως δεν αλλάζει η στάση του ως προς το ζήτημα της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, στο πλευρό του Μάκη Βορίδη βρίσκονται τουλάχιστον τριάντα «γαλάζιοι» βουλευτές, ορισμένοι εκ των οποίων και δευτεροκλασάτοι υπουργοί. Ωστόσο, κινητοποίηση υπάρχει και από τη φιλελεύθερη πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς βουλευτές που είναι «ταγμένοι» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως ο Γιώργος Σταμάτης, η Ειρήνη Αγαπηδάκη αλλά και ο Ακης Σκέρτσος, θα δώσουν τη μάχη μέχρι τέλους.


Με δική του πρόταση εντείνει το πρέσινγκ ο ΣΥΡΙΖΑ

Να εντείνει το πρέσινγκ στην κυβέρνηση επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτοντας πρόταση νόμου για τον γάμο των ομοφυλοφίλων, πηγαίνοντάς το μάλιστα πολλά βήματα παραπέρα, ζητώντας οι γκέι όχι μόνο να υιοθετούν, αλλά και να αποκτούν παιδιά ακόμη και μέσω παρένθετης μητέρας, κάτι που απαγορεύεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Η πρόταση νόμου που κατέθεσε η Κουμουνδούρου, κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας της Βουλής μετά την καθιερωμένη ανάπαυλα για τις εορτές, περιλαμβάνει διατάξεις για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, την υιοθεσία, αλλά και την τεκνοθεσία, μέσω της δυνατότητας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, δηλαδή της παρένθετης μητέρας. Στην ουσία, πρόκειται για το ίδιο σχέδιο νόμου που είχε καταθέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις 17 Ιουνίου 2022. Τι κι αν οι οι προτάσεις νόμου της αντιπολίτευσης ουδέποτε «περνούν», ούτε καν συζητούνται; Η αξιωματική αντιπολίτευση θεώρησε πως επρόκειτο για ένα μέσο πίεσης προς την κυβερνητική πλειοψηφία. Αυτό, πάντως, που προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της απόκτησης παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας.

«Δίνεται δικαίωμα σε ομόφυλα ζευγάρια ανδρών και γυναικών ή σε ζευγάρια με τουλάχιστον ένα ίντερσεξ ή διεμφυλικό πρόσωπο, τα οποία έχουν τελέσει γάμο ή έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, να συμμετέχουν σε διαδικασία ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής» αναφέρεται στην πρόταση. Σημειωτέον πως αντίστοιχη πρόταση καταθέτει και η Νέα Αριστερά, με τον ΣΥΡΙΖΑ να διαγκωνίζεται με τους πρώην συντρόφους για το ποιος θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και σε επίπεδο Βουλής. Εάν και όποτε αποφασίσει η Νέα Δημοκρατία να φέρει τελικά το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή προς ψήφιση, το «ναι» αναμένεται να πουν, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Αυτό σημαίνει πως το επίμαχο νομοθέτημα θα περάσει με ευρεία πλειοψηφία, ακόμη και αν αρκετοί βουλευτές της «γαλάζιας» παράταξης που διαφωνούν αποφασίσουν πράγματι να καταψηφίσουν ή να απόσχουν.


Ούτε βήμα πίσω ισχυρίζεται ότι δεν θα κάνει ο Βορίδης

Ανένδοτος εμφανίζεται ο Μάκης Βορίδης όσον αφορά το φλέγον ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Ο υπουργός Επικρατείας φαίνεται πως δεν σκοπεύει να κάνει ούτε μισό βήμα πίσω από τη δεδομένη διαφωνία του, καθώς σε νέα συνέντευξη δήλωσε πως δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς τις θέσεις του.

«Σε μια κυβέρνηση η οποία είναι απολύτως συμπαγής, η οποία φέρνει αποτελέσματα στην οικονομία, στη μεταρρύθμιση του κράτους, στα εισοδήματα των πολιτών, στην άμυνα, στο Μεταναστευτικό, καταλαβαίνω ότι η έλλειψη κακών ειδήσεων δημιουργεί ανάγκη διαιρέσεων, ζητημάτων» υποστήριξε, επιμένοντας πως το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών είναι ένα ζήτημα που το χειρίζεται ο πρωθυπουργός. Αυτός θα προσδιορίσει το περιεχόμενο της νομοθετικής πρωτοβουλίας, τον χρόνο της νομοθετικής πρωτοβουλίας και όλα τα διαδικαστικά που συνδέονται με αυτό.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα