Στον βρόντο τα… φροντιστήρια στους «γαλάζιους» βουλευτές!

«Αρπάχτηκαν» Πλεύρης και Σκέρτσος κατά τη δεύτερη μέρα του… κατηχητικού

Η αποτυχία των φροντιστηριακών μαθημάτων της κυβέρνησης προς τους βουλευτές για τα ομόφυλα ζευγάρια είναι γεγονός αναμφισβήτητο και, εμμέσως πλην σαφώς, το παραδέχονται και οι ίδιοι οι… όψιμοι «δικαιωματιστές» κυβερνητικοί παράγοντες, αφού πλέον υπολογίζουν πως αυτοί που θα υπερψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο θα είναι 100 με 120 βουλευτές!

Προεξοφλούν, δηλαδή, ότι θα το καταψηφίσουν 40 με 50 βουλευτές τους, κι αυτό το θεωρούν… επιτυχία! Την ίδια στιγμή, η εκτίμηση πολλών διαφωνούντων βουλευτών ανεβάζει τον αριθμό εκείνων που είτε θα καταψηφίσουν είτε θα απέχουν σε περίπου 70-80. Ακόμα και με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, το πλήγμα για την κυβέρνηση θα είναι πολύ μεγάλο και μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερο, να φτάσει δηλαδή μέχρι την πτώση της, αν η αντιπολίτευση αξιοποιήσει το θέμα αυτό και καταψηφίσει σύσσωμη το νομοσχέδιο. Σε κάθε περίπτωση, είναι η πρώτη φορά που μια τόσο εμβληματική νομοθετική πρωτοβουλία κυβέρνησης συναντά την απόρριψη από τόσο πολλούς κυβερνητικούς βουλευτές!

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται πλέον να φέρει το νομοσχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου, για να μη… σέρνεται η φαγωμάρα. Την ίδια στιγμή, στον χώρο των διαφωνούντων εξακολουθούν να υπάρχουν σκέψεις για κατάθεση από τη μεριά τους πρότασης επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης, ώστε να καλύπτει όλα τα νομικά κενά. Πολλοί σταθμίζουν τη στάση τους με βάση αυτήν των συνυποψηφίων τους στην ίδια εκλογική περιφέρεια, αλλά και με το πόσο ισχυρή είναι η Εκκλησία στην περιοχή τους και κάθε μητροπολίτης.

Ούτε προχθές, Τρίτη, δεύτερη μέρα του φροντιστηρίου, έλειψαν οι εντάσεις και οι διαφωνίες. Ο βουλευτής Επικρατείας Γιώργος Σταμάτης προκάλεσε αντιδράσεις όταν δήλωσε ότι ο ίδιος είναι υπέρ και της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με παρένθετη μητέρα για τα ζευγάρια ομόφυλων ανδρών. Ο κ. Σταμάτης, ως γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είχε οργανώσει την πρώτη συμμετοχή αντιπροσωπίας της Ν.Δ. στο Pride το 2016. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Θ. Πλεύρης, αφού ξαναδήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ανέπτυξε νομικά επιχειρήματα για τρία ζητήματα: ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα με βάση τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ότι η Ν.Δ. το 2018 είχε ταχθεί κατά της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια και ότι «υπάρχουν σήμερα ισχυρές δικλίδες ασφαλείας στο σύστημα» που δεν επιτρέπουν σε κανένα παιδί να πάει στο ίδρυμα εάν πεθάνει ο βιολογικός γονιός.

Στον κ. Πλεύρη απάντησε μεταξύ άλλων ο εισηγητής του νομοσχεδίου Ακης Σκέρτσος, λέγοντας πως στην προηγούμενη τετραετία εκπονήθηκε το σχέδιο για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ και εντάχθηκε στο πρόγραμμα της Ν.Δ. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο μεγάλος διανοητής Στέλιος Ράμφος έχει γράψει σε μια καίρια παρέμβασή του: “Πιστεύω ότι το παιδί έχει δικαίωμα να μεγαλώσει σε μια οικογένεια με πρότυπο τον πατέρα και τη μητέρα”».

Δεν ήταν θετικός ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, η βουλευτής Θωμαΐς Οικονόμου δήλωσε ότι μένει η υιοθεσία των παιδιών με την οποία διαφωνεί, ενώ προβληματισμούς εξέφρασε και η Μαριλένα Σουκούλη. Αρνητικοί παρέμειναν οι Β. Γιόγιακας, Στρ. Σιμόπουλος κ.ά. Από την άλλη πλευρά, ο βουλευτής Αχαΐας Ιάσων Φωτήλας, απαντώντας σε όσους έλεγαν να λυθούν όποια ζητήματα διά του συμφώνου συμβίωσης, είπε: «Δηλαδή το θέμα είναι να μην το λέμε γάμο και ας είναι το ίδιο; Εγώ θα υπερασπιστώ το νομοσχέδιο και ας φάω ξύλο».

Εν τω μεταξύ, προχθές, ο βουλευτής Καβάλας Μακάριος Λαζαρίδης πριν καν αρχίσει η συνάντηση είπε ότι άλλαξε γνώμη, όπως και η βουλευτής Ευρυτανίας Τζίνα Οικονόμου, η οποία μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Φεύγω αποφασισμένη. Θα υπερψηφίσω. Αλλά έχω και υποχρέωση να ενημερώσω τους πολίτες σε μια δύσκολη περιφέρεια». Η κυβέρνηση πάντως, όπως προαναφέραμε, βαφτίζει την αποτυχία «επιτυχία». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης χθες δήλωσε μεταξύ άλλων: «Γίνεται διάλογος με επιχειρήματα με νομική ανάλυση και θεωρώ ότι απαντήθηκαν όλα τα ερωτήματα που έφεραν οι βουλευτές από τις περιφέρειές τους και είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί. Οι βουλευτές θα ψηφίσουν με βάση τη συνείδησή τους – ούτως ή άλλως, αυτό προβλέπει το Σύνταγμα. Είμαστε η πιο συμπαγής Κοινοβουλευτική Ομάδα σε εποχή εισαγόμενων κρίσεων που έχει καταφέρει να πάρει αποφάσεις που σε άλλα χρόνια ήταν ταμπού».

Την άρνησή του να ψηφίσει το νομοσχέδιο επανέλαβε χθες με δηλώσεις του ο βουλευτής Κώστας Καραγκούνης. «Δεν υπάρχει περίπτωση. Θα καταψηφίσω» είπε και τόνισε πως «μακάρι, προϊόντος του χρόνου, να υπάρξει ένας κοινός τόπος στις δύο προσεγγίσεις που υπάρχουν, γιατί κανένας δεν θέλει να επιβάλει κάτι στον άλλον». «Από κει και πέρα, αν υπάρξει ένας κοινός τόπος, με την έννοια να τροποποιήσουμε το υφιστάμενο πλαίσιο, προφανώς και θα μπορούσε αυτό, εγώ θεωρώ, να υπερψηφιστεί από όλους τους βουλευτές» ανέφερε ο κ. Καραγκούνης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα