Η ώρα της αλήθειας και για την Ιεραρχία

Σήμερα συνεδριάζει η ΔΙΣ προκειμένου να τοποθετηθεί για τους γκέι γάμους και ουσιαστικά να διορθώσει τις αστοχίες του Ιερωνύμου

Η ώρα της Ιεραρχίας έφτασε. Σήμερα η διοικούσα Εκκλησία συνεδριάζει προκειμένου να τοποθετηθεί στο ζήτημα των γάμων των ομοφύλων και, ουσιαστικά, να διορθώσει τις αστοχίες και τη χαλαρή στάση του Αρχιεπισκόπου. Και ο ίδιος ο κ. Ιερώνυμος, όμως, βλέπει τη σημερινή συνεδρίαση ως μια ευκαιρία για να αποδράσει από το αδιέξοδο που δημιούργησε.

Το θέμα του γάμου και της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια θα είναι το μοναδικό ζήτημα στη σημερινή ατζέντα. Εισηγητής θα είναι ο μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος, ο οποίος θα δώσει την πνευματική – ορθόδοξη θέση για το ζήτημα, παράλληλα με την επιστημονική προσέγγιση.

Ο κ. Νικόλαος είναι γνωστό ότι είναι ένας σπουδαίος επιστήμονας, με διεθνή καριέρα στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, αλλά προτίμησε να ταχθεί στον Θεό και να αφήσει πίσω του την ακαδημαϊκή καριέρα. Ουδείς, ωστόσο, μπορεί να αμφισβητήσει την επιστημοσύνη και το κύρος του.

Το πιθανότερο είναι η Εκκλησία να καταλήξει σε ένα κείμενο που θα διαβαστεί την Κυριακή στους ναούς, ως μήνυμα της Ιεραρχίας. Παράλληλα, είναι πιθανό να σταλεί επιστολή στον πρωθυπουργό και σε όλους τους βουλευτές, μέσω της οποίας θα διατυπώνονται οι ενστάσεις της Εκκλησίας.

Στο τραπέζι αναμένεται να πέσουν από ορισμένους, πιο δυναμικούς μητροπολίτες προτάσεις για εντονότερες αντιδράσεις, αλλά, όπως φαίνεται, εξαιτίας της στάσης του Αρχιεπισκόπου αυτές είναι δύσκολο να υπερψηφηστούν και να υλοποιηθούν. Δύσκολο φαίνεται και το ενδεχόμενο της επιδίωξης συνάντησης αντιπροσωπείας της Ιεραρχίας με τον πρωθυπουργό.

Παρότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν απολύτως λογική και επιβεβλημένη, μάλλον δεν θα εγκριθεί, διότι θα φέρει σε δύσκολη θέση το Μαξίμου, που δεν θέλει να δείξει ότι διαπραγματεύεται με την Εκκλησία – και, ως γνωστόν, ο κ. Ιερώνυμος σπάνια λέει «όχι» στις επιθυμίες του κ. Μητσοτάκη… Κρίσιμο ζήτημα είναι αν η Ιεραρχία θα ασχοληθεί με το θέμα των βαπτίσεων παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Αν και θα έπρεπε να διατυπώσει σαφή θέση, πιθανότατα θα προσπεράσει αυτό το δύσκολο ζήτημα και κάθε μητρόπολη θα αποφασίζει κατά περίπτωση.

Ομόφωνο «όχι»

Πάντως, αύριο μετά βεβαιότητος θα ακουστεί ένα ομόφωνο «όχι» στους γάμους ομοφύλων και στο ενδεχόμενο τεκνοθεσίας. Τα υπόλοιπα σχετικά ζητήματα θα αφεθούν για το μέλλον, όταν θα είναι πιο ξεκάθαρες και οι προβλέψεις στο σχετικό νομοσχέδιο. Ο μητροπολίτης Μεσογαίας αύριο αναμένεται να κινηθεί στη βάση γνωστών και πάγιων απόψεων που έχει εκφράσει στο παρελθόν. Εχει, άλλωστε, το θάρρος της γνώμης και πολλές φορές μίλησε ανοιχτά για το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας.

Σε παλαιότερη ομιλία του για το θέμα είχε πει: «Σήμερα πολύ συχνά λέγεται ότι δύο άνθρωποι αγαπιούνται, συνεπώς γιατί να μην παντρευτούν, ακόμη κι αν είναι του ιδίου φύλου. Οχι. Σκοπός είναι η αγάπη να δώσει ένωση. Για να γίνει ένωση ψυχοσωματική, και ψυχών και σωμάτων, ας ξεκινήσουμε από το σωμάτων, πρέπει να είναι συμπληρωματικοί άνθρωποι. Οχι ίδιοι, αλλά συμπληρωματικοί. Ανατομικά είναι ένας άνδρας και μία γυναίκα. Η ετεροφυλικότητα είναι απαραίτητη για την ένωση των ανθρώπων. Ο άνθρωπος δεν είναι ψυχή και σώμα, είναι ψυχοσωματικός. Αυτό φαίνεται στη συζυγική συνεύρεση, που είναι κατεξοχήν μία ψυχοσωματική λειτουργία».


Δείτε επίσης: Ανοιχτό μέτωπο με την Εκκλησία

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα