Ο Ιερώνυμος επέβαλε στους Αρχιερείς σιωπητήριο!

Τους κάλεσε να μην εκφράζονται δημοσίως για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία που προωθεί το Μαξίμου

Την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο γάμου και την τεκνοθεσία από ζευγάρια του ίδιου φύλου εξέφρασε κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η Ιεραρχία συνεδρίασε χθες εκτάκτως γι’ αυτό το θέμα και αποφάσισε ομόφωνα να αποστείλει επιστολές διαμαρτυρίας προς τους βουλευτές για να δηλώσει τη θέση της.

Ακόμη θα συντάξει ένα κείμενο, το οποίο θα απευθύνεται προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα και θα αναγνωστεί στους ναούς την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, ενώ το ίδιο κείμενο θα είναι και τυπωμένο, ώστε να δοθεί στους πιστούς. Επίσης, η Ιεραρχία εξουσιοδότησε τους μητροπολίτες να προχωρήσουν κατά την κρίση τους σε πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ως προς την επικείμενη νομοθέτηση και τον θεσμό της οικογένειας.

Πρόκειται για μία χαλαρή αντίδραση, που ακολουθεί τη γραμμή του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που περίμεναν κάτι πιο δυνατό από την επίσημη φωνή της Εκκλησίας. Συγκεκριμένα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο Αρχιεπίσκοπος, σχολιάζοντας τον προς κατάθεση νόμο, τόνισε ότι «πρόκειται για μια νέα πραγματικότητα, που στόχο έχει όχι μόνο να αλλοιώσει την κοινωνική συνοχή της πατρίδος μας, αλλά και να εισαγάγει “νέες μορφές οικογένειας’’, καθώς και να κανονικοποιήσει τη σχέση μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Παράλληλα δημιουργούνται πολλές προκλήσεις του ιερού και “μεγάλου’’ μυστηρίου του γάμου, θίγονται τα παραδοσιακά πρότυπα του πατέρα και της μητέρας, ενώ επιχειρείται αλλαγή στις διατάξεις του Οικογενειακού Δικαίου, με κεντρική βεβαίως αυτήν του θεσμού της οικογενείας». Αίσθηση προκάλεσε, όμως, ότι ο κ. Ιερώνυμος κάλεσε τους Αρχιερείς να μην εκφράζονται δημόσια και να αφήσουν την Ιεραρχία να μιλάει. Επιπροσθέτως, θέλησε να ξεκαθαρίσει προς τους Ιεράρχες -γνωρίζοντας ότι το κλίμα ήταν τεταμένο και θα δημιουργούνταν ένταση- ότι η συνάντηση με τον πρωθυπουργό αφορούσε μόνο θέματα διαμονής και οικονομικής ενίσχυσης των φοιτητών, και έκανε γνωστό πως, όταν ο κ. Μητσοτάκης του ανέφερε ότι θα καταθέσει το νομοσχέδιο, ο ίδιος απάντησε ότι αυτό είναι θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί η Ιεραρχία, και όχι μόνος του ο Αρχιεπίσκοπος.

Στη συνέχεια ανέγνωσε την εισήγησή του ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος και μετά τη συζήτηση που ακολούθησε, οι Ιεράρχες αποφάσισαν ομόφωνα ότι η θεολογία της Εκκλησίας για τον γάμο απορρέει από την Αγία Γραφή, τη διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας και τη διάταξη του μυστηρίου του γάμου και φαίνεται καθαρά στην Ακολουθία του μυστηρίου αυτού. Ο σκοπός του χριστιανικού γάμου είναι η δημιουργία καλής συζυγίας και οικογένειας, η ανάπτυξη παιδιών ως καρπών της εν Χριστώ αγάπης των δύο συζύγων και η σύνδεσή τους με την εκκλησιαστική ζωή. Επίσης, με έμφαση ανακοίνωσαν ότι προφανώς και η Πολιτεία νομοθετεί, αλλά αυτή η παράμετρος ούτε στερεί την ελευθερία του λόγου από την Εκκλησία ούτε απαλλάσσει την τελευταία από το καθήκον ενημέρωσης του πιστού λαού ούτε μπορεί να της υποδείξει σε τι συνίσταται η αμαρτία. Η Εκκλησία δεν νομοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για τους νόμους. Αν σιωπήσει, όμως, φέρει βαρύτατη ευθύνη και αυτοκαταργείται.

Αναφορικά με το κομμάτι του νομοσχεδίου που κάνει λόγο για «ομόφυλη γονεϊκότητα» μέσω υιοθεσίας και (με διάφορες διόδους) μέσω παρένθετης μητρότητας, η Ιεραρχία τόνισε ότι οι εμπνευστές του νομοσχεδίου και οι συνευδοκούντες σε αυτό προωθούν την κατάργηση της πατρότητας και της μητρότητας, και τη μετατροπή τους σε ουδέτερη γονεϊκότητα.

Αλλωστε, κάνουν γνωστό ότι το νομοσχέδιο καταργεί όχι μόνο κανόνες βιοηθικής, χριστιανικές αξίες και την ελληνική οικογενειακή παράδοση, αλλά ανατρέπει τα δικαιώματα μελλοντικών παιδιών και τους ρόλους των φύλων ως στοιχείων συνοχής της κοινωνίας -και αυτό αφορά τον καθένα, έστω και αν δεν αποδέχεται τη χριστιανική ηθική- και θέτουν το ερώτημα: «Ποιος είναι ο ουσιαστικός λόγος αυτής της απόφασης, που αλλάζει συνολικά και άρδην τον θεσμό του γάμου και την ιδιότητα του γονέα, και γιατί προωθείται με τόση επιμονή;»

Πιέσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μητροπολίτες, εκτός από τις επιστολές που θα στείλουν προς τους βουλευτές, κλήθηκαν να προσπαθήσουν -όπως και όσο μπορούν- να ασκήσουν πιέσεις -ακόμη και εκβιαστικά- προς τους πολιτικούς της Περιφέρειάς τους, ώστε να καταψηφιστεί το νομοσχέδιο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν μητροπολίτες που είπαν ότι πρέπει να αφοριστούν οι βουλευτές που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο, καθώς και όσοι συνάψουν γάμο με το άτομο του ίδιου φύλου να αποκοπούν από την Εκκλησία. Αποφάσισαν, όμως, ότι δεν θα οδηγήσουν σε ακραίες κινητοποιήσεις τους πιστούς.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα