Αφωνία από τον Μητσοτάκη για τα τουρκικά F-16

Πανηγυρίζει για τα F-35, αλλά δεν λέει λέξη για τα μαχητικά που δίνουν οι ΗΠΑ στον Ερντογάν, ενώ δεν υπάρχουν οι διασφαλίσεις ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον μας

Πανηγυρίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το αμερικανικό Κογκρέσο, με την οποία δίνει το πράσινο φως για την πώληση 40 μαχητικών αεροσκαφών F-35 στη χώρα μας, επισημαίνοντας πως με την απόφαση αυτή «η πατρίδα μας θωρακίζει ακόμα περισσότερο την άμυνά της».

Ωστόσο, στις πανηγυρικές δηλώσεις που έκανε μέσα στο Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός δεν βρήκε ούτε μία λέξη να πει:

• πρώτον, για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δίνουν και τα F-16 στην Τουρκία (ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής τον Μάιο του 2022 είχε χαρακτηρίσει «ψέμα» ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν τελικά τα F-16 στην Τουρκία, ενώ και με την ομιλία του στο Κογκρέσο ζήτησε να μη δοθούν αυτά τα αεροσκάφη στην Τουρκία) και

• δεύτερον, που δεν φαίνεται να υπάρχει η παραμικρή διασφάλιση ότι τα F-16 που παίρνει η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου κ. Meeks τόνισε ότι η αποκλιμάκωση στο Αιγαίο συνεισέφερε στην απόφασή του να εγκρίνει την πώληση στην Τουρκία. Επίσης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και διάδοχος του Μενέντεζ, Μπεν Κάρντιν, παρότι εξέφρασε ανησυχία για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, τη στάση της Τουρκίας στο Ουκρανικό και τις εξελίξεις στη Γάζα, δεν έθεσε ως όρο τη μη χρήση των αεροσκαφών κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Στο μεταξύ, γι’ αυτό το σοβαρό θέμα από το Μαξίμου δεν γίνεται κάποια αναφορά σε όρους και εγγυήσεις των ΗΠΑ για τα τουρκικά F-16, παρά μόνο λέγεται γενικά και αόριστα ότι «σταθερή ελληνική θέση, ιδιαίτερα στο πλαίσιο συμμετοχής στο ΝΑΤΟ, είναι ότι κανένας εξοπλισμός που αποδίδεται σε μια χώρα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σε βάρος συμμάχου χώρας».

Διπλή θωράκιση

«Η ενεργή διπλωματία, η σταθερότητα και η αξιοπιστία της Ελλάδας δικαιώνονται με τον καλύτερο τρόπο, ενώ η πατρίδα μας θωρακίζει ακόμα περισσότερο την άμυνά της» τόνισε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός. Επιπλέον, υπογράμμισε πως με την επιστολή που έλαβε από τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν «αναδεικνύεται και επισφραγίζεται το βάθος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ενώ η Ελλάδα τίθεται και επίσημα στην τροχιά απόκτησης έως και 40 αεροσκαφών F-35».

Σημείωσε, μάλιστα, ότι η πατρίδα θωρακίζεται με αυτό τον τρόπο διπλά. «Απ’ τη μία πλευρά η αποτρεπτική της ισχύς μεγεθύνεται σε γη, σε αέρα και σε θάλασσα, ενώ από την άλλη δεν επιβαρύνεται ο Ελληνας φορολογούμενος», καθώς, όπως είπε, η χώρα «αποκτά εντελώς δωρεάν ένα πολύ μεγάλο πακέτο εξοπλισμών, που ενισχύουν καθοριστικά και τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και το ελληνικό Λιμενικό». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η απόφαση των ΗΠΑ «είναι το αποτέλεσμα μιας μεθοδικής, αθόρυβης και μακράς προσπάθειας, που συνδύασε τη συμμαχική συνέπεια της Ελλάδας στα διεθνή μέτωπα με την προώθηση των εθνικών της συμφερόντων, και δικαιώνει την ενεργή διπλωματία της αξιοπιστίας που ακολουθούμε τα τελευταία χρόνια – από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, μέχρι την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το δράμα της Μέσης Ανατολής».


Σοβαρές ενστάσεις της αντιπολίτευσης για τους όρους αγοράς των μαχητικών

Σοβαρές ενστάσεις διατυπώνονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τους όρους αγοράς των F-35, κυρίως όμως για το γεγονός ότι η πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία δεν συνοδεύεται από εγγυήσεις ασφαλείας ότι αυτά τα αεροσκάφη δεν θα τα στρέψει η Τουρκία κατά της Ελλάδας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει το θέμα και για τον λόγο αυτό σήμερα ο πρόεδρός του Στέφανος Κασσελάκης επισκέπτεται το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για να ενημερωθεί από τον υπουργό Νίκο Δένδια, ενώ αιχμηρή ήταν η ανακοίνωση του βουλευτή του Ευάγγελου Αποστολάκη. «Βρίθει ανακριβειών η ανακοίνωση περί “δωρεάν” παραχώρησης εξοπλισμού από τις ΗΠΑ» είπε και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναμένει ενημέρωση από την κυβέρνηση αναφορικά με το εάν -όπως ισχυρίζεται συστηματικά εδώ και μήνες- έχουν τεθεί όροι από τις ΗΠΑ προς στην Τουρκία, στο πλαίσιο του προγράμματος πώλησης και εκσυγχρονισμού F-16 που ενέκρινε. Προς το παρόν στις δηλώσεις των προέδρων των επιτροπών της Γερουσίας και του Κογκρέσου των ΗΠΑ δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στην επιβολή όρων για τη μη χρήση των αεροσκαφών κατά της Ελλάδας και της Κύπρου».

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. κάνει λόγο για σιγή ασυρμάτου από την κυβέρνηση για τις εγγυήσεις ασφαλείας και επισημαίνει σε σχέση και με τις νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν. «Οι προκλητικές χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, που έρχονται σε συνέχεια της επιτυχίας του στο ανατολίτικο παζάρι σχετικά με τα F-16, είναι αποκαλυπτικές των προθέσεών του» αναφέρει.

Η Ελληνική Λύση σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει πως είχε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή την αδιαφάνεια που επικρατούσε γύρω από τις συνθήκες αγοράς των μαχητικών F-35. «Είχαμε, μάλιστα, θέσει ευθέως ερωτήματα αναφορικά με το πραγματικό κόστος κτήσης τους αλλά και τα περιβόητα έργα υποδομής, για τα οποία είχαμε καταγγείλει πως θα γίνουν με αναθέσεις σε εθνικούς εργολάβους, από τη ΝΔ» αναφέρει. Σύμφωνα με το ΚΚΕ, το νέο εξοπλιστικό πακέτο υπηρετεί τη συμμετοχή στους αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς, ενώ η Νέα Αριστερά θεωρεί ότι η αγορά των F-35 είναι σε… βάρος της Παιδείας και της Υγείας. Οι άνθρωποι παραμένουν στον κόσμο τους!

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα