Γκέι γάμοι: «Όχι» από 51 βουλευτές της Ν.Δ.

Εγινε νόμος του κράτους το πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που συναντά μεγάλες αντιδράσεις στο μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας

Με 176 «ναι», εκ των οποίων μόνο τα «107» ανήκουν σε βουλευτές της Ν.Δ., έγινε χθες νόμος του κράτους ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών. Η Κ.Ο. της Ν.Δ. βγαίνει βαθιά πληγωμένη αφού 51 βουλευτές της, σχεδόν το 1/3, δεν πειθάρχησαν στην κομματική γραμμή και 20 από αυτούς είπαν «όχι», ενώ 31 απείχαν. Από τους 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απείχε ο Παύλος Πολάκης και ο Οθων Ηλιόπουλος ενώ είπε παρών και η Νίνα Κασιμάτη. Από τους 32 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απείχαν 11.

Με βαθιές πληγές βγαίνει η κεντροδεξιά παράταξη από την ονομαστική ψηφοφορία επί του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, οι οποίες ίσως και να μην επουλωθούν, καθώς καταδεικνύουν το χάσμα αξιών και αρχών στην, κατά κοινή ομολογία, μεταλλαγμένη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επειτα από εβδομάδες εσωκομματικών τριγμών, παρασκηνιακών ζυμώσεων και φροντιστηρίων, αλλά και δημόσιων αντεγκλήσεων, το πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, που συναντά αντιδράσεις στο μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και την κάθετη διαφωνία της Εκκλησίας, έγινε νόμος του κράτους, καθώς πέρασε από την Ολομέλεια, εν μέσω πολλαπλών εντάσεων και ηχηρών διαφοροποιήσεων από τα μεγάλα κόμματα του μπλοκ του «ναι». Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κάνουν ταμείο, μετά τις διαρροές στο εσωτερικό τους.

Από τη Ν.Δ. 51 βουλευτές παρέβησαν την κομματική γραμμή και είτε απείχαν (31) είτε καταψήφισαν (20), με το Μέγαρο Μαξίμου να επιχειρεί να ρίξει τους τόνους. Εξάλλου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χρησιμοποιώντας χαμηλούς τόνους, εξήγησε τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου που, όπως είπε, ως βασικό στόχο έχει την προστασία των παιδιών αλλά και την ισονομία μεταξύ των πολιτών, και έστειλε μήνυμα προς την Εκκλησία αλλά και προς τους διαφωνούντες εντός του κόμματός του, επικαλούμενος την Ιδρυτική Διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας. Οι διαφωνούντες ωστόσο δεν πείστηκαν, με τον Αντώνη Σαμαρά να καταψηφίζει και τον Μάκη Βορίδη να απόσχει. Στο μπλοκ της καταψήφισης βρίσκονται, ανάμεσα σε πολλούς άλλους, οι Αννα Καραμανλή, Μάριος Σαλμάς, Μίλτος Χρυσομάλλης, Ευριπίδης Στυλιανίδης και Χαράλαμπος Αθανασίου, ενώ τον δρόμο της αποχής επέλεξε, ανάμεσα σε άλλους, ο Στέλιος Πέτσας, όπως και ο Θάνος Πλεύρης.

Την παράσταση επιχείρησε να κλέψει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έδωσε αναλυτικώς το ιδεολογικό στίγμα της διαφωνίας του, εξηγώντας τους λόγους που τον οδηγούν στην καταψήφιση του σχεδίου νόμου, πλην όμως δεν… έριξε και την κυβέρνηση με την παρέμβασή του την οποία διαφήμιζε εδώ και εβδομάδες. Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, νέα δεδομένα δημιούργησε η αποχή που επέλεξε ο Παύλος Πολάκης, δοκιμάζοντας έτσι τις αντοχές του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος νωρίτερα με μήνυμά του προς τους βουλευτές ζητούσε να πουν ένα μεγάλο «ναι» στο νομοσχέδιο.

Ανάρτηση Πολάκη

Ο Παύλος Πολάκης ανήρτησε μάλιστα στο facebook φωτογραφίες, λέγοντας πως έκανε χειρουργείο σε συγγενή του – μάλιστα αναφέρεται στον πρωθυπουργό και γράφει: «Κυριάκο Μητσοτάκη, πάλι με έπιασες στο στόμα σου;;; ΜΗ ΜΕ ΨΑΧΝΕΙΣ! Εγώ έχω δουλειά και σοβαρότατη μάλιστα, που σώζει ζωές. Αν μπορείς να καταλάβεις από τις 4 φωτογραφίες έχει καλώς, αλλιώς βάλε να σου εξηγήσουν τι έκανα. Ο ασθενής είναι συγγενής μου». Στο ΠΑΣΟΚ, το ένα τρίτο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας διαφοροποιήθηκε, προκαλώντας τριγμούς, καθώς, όπως ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης διαμήνυσε, το ζήτημα της ισότητας στον γάμο αποτελεί ταυτοτικό ζήτημα για την πράσινη παράταξη. Γι’ αυτό, εξάλλου, και ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές τόσο προς τη Χαριλάου Τρικούπη όσο και προς την Κουμουνδούρου, σχολιάζοντας πως και εκεί υπάρχουν διαρροές. Πράγματι, και τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης βγήκαν λαβωμένα από την ονομαστική ψηφοφορία, μετατοπίζοντας σε έναν βαθμό το ενδιαφέρον από το μείζον γαλάζιο εσωκομματικό πρόβλημα.

Σημειωτέον πως στα θεωρεία καθ’ όλη τη διάρκεια της μαραθώνιας διήμερης συνεδρίασης εκατοντάδες μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, και όχι μόνο, έδωσαν το «παρών». Κατά πληροφορίες, μάλιστα, έγινε «σφαγή» στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες για τις προσκλήσεις που θα δοθούν σε εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα. Μεταξύ άλλων, παρακολούθησαν την ομιλία και σελέμπριτις, όπως ο Γιώργος Καπουτζίδης και ο Φώτης Σεργουλόπουλος. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα αναμένεται να γίνει η 16η χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η πρώτη ορθόδοξη στην οποία αναγνωρίζεται η ισότητα στον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία.


Οι 20 που καταψήφισαν και οι 31 που απείχαν

Από τη Ν.Δ καταψήφισαν οι: Χαράλαμπος Αθανασίου, Φωτεινή Αραμπατζή, Βασίλης Γιόγιακας, Στέφανος Γκίκας, Κώστας Γκιουλέκας, Θανάσης Δαβάκης, Τάσος Δημοσχάκης, Κώστας Καραγκούνης, Αννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καράογλου, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Φώντας Μπαραλιάκος, Γιάννης Πασχαλίδης, Μάριος Σαλμάς, Αντώνης Σαμαράς, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης.

Απείχαν οι: Διονύσης Ακτύπης, Γιάννης Ανδριανός, Λάκης Βασιλειάδης, Κώστας Βλάσης, Γιώργος Βλάχος, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Γιάτσιος, Ανδρέας Ζαμπίλης, Θανάσης Καββαδάς, Γιάννης Καλλιάνος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Μάρκος Καφούρος, Σταύρος Κελέτσης, Μαρία Κεφάλα, Μάνος Κονσόλας, Γιώργος Κοτρωνιάς, Δημήτρης Κούβελας, Σπύρος Κουλκουδίνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Νότης Μηταράκης, Κατερίνα Μονογυιού, Γιάννης Μπούγας, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Παπασωτηρίου, Στέλιος Πέτσας, Θάνος Πλεύρης, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Αγγελος Συρίγος.


Απώλειες και για τα κόμματα της Κεντρο- αριστεράς

«Λαβωμένα» βγαίνουν και τα δύο κόμματα της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης από την ονομαστική ψηφοφορία επί του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Στο ΠΑΣΟΚ περίπου το ένα τρίτο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ήταν στο «παρών». Οι εξής: Ευαγγελία Λιακούλη, Ανδρέας Πουλάς, Μανώλης Χνάρης, Κατερίνα Καζάνη, Σταύρος Μιχαηλίδης, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, Χριστίνα Σταρακά, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Μπουρχάν Μπαράν, Απόστολος Πάνας, Τάσος Νικολαΐδης.

Επίσης, απείχαν οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές της Νέας Αριστεράς, Ζεϊμπέκ και Φερχάτ. Στον ΣΥΡΙΖΑ όλα τα βλέμματα στράφηκαν στον Παύλο Πολάκη, ο οποίος δεν θα ήταν παρών στην ψηφοφορία.ς Επίσης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη δήλωσε «παρών» και δεν ήταν στην ψηφοφορία ούτε ο Οθων Ηλιόπουλος, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Υπέρ του νομοθετήματος τάχθηκε σύσσωμη η Πλεύση Ελευθερίας. Το νομοσχέδιο καταψήφισε το ΚΚΕ, καθώς και τα κόμματα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, Ελληνική Λύση, ΝΙΚΗ και «Σπαρτιάτες». Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ αιτήθηκαν τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας, όπως και η ΝΙΚΗ και οι «Σπαρτιάτες», οι οποίοι συνασπίστηκαν προκειμένου να μαζέψουν τις κατά τον Κανονισμό 15 απαραίτητες υπογραφές.


Επίθεση Μητσοτάκη στην αντιπολίτευση για να συσπειρώσει την Κ.Ο.

Να υπερασπιστεί με νύχια και με δόντια τη νομοθετική του πρωτοβουλία, η οποία έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο πολιτικό σκηνικό και στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας, επιχείρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από βήματος της Ολομέλειας, εκπέμποντας μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες, τον Αντώνη Σαμαρά, τους «γαλάζιους» διαφωνούντες και την Εκκλησία. Ο πρωθυπουργός κάρφωσε εμμέσως πλην σαφώς τον πρώην πρωθυπουργό, σχολιάζοντας πως «όσο για εκείνους που θεωρούν ότι η συντηρητική σκέψη είναι αποκλειστικό τους προνόμιο, δεν πρέπει να συγχέουμε τη συντήρηση με την οπισθοδρόμηση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στην αντιπολίτευση επιμένοντας πως, παρά τις εκτεταμένες διαρροές, δεν υφίσταται ζήτημα συνοχής της Ν.Δ., προκαλώντας μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει, εάν το επιθυμεί, πρόταση δυσπιστίας προκειμένου να το διαπιστώσει. «Για να δούμε και πόσοι θα απέχουν από εσάς, μήπως τελικά στραφεί σε εσάς το ενδιαφέρον και στο τι θα κάνει ο Παύλος Πολάκης, τον οποίο έχετε περίπου απειλήσει με διαγραφή. Εγώ δεν απείλησα κανέναν» ανέφερε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ έστρεψε τα βέλη του και στην «πράσινη» παράταξη. «Να δούμε πόσοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσουν. Διότι βλέπω μια εκκωφαντική σιωπή του αρχηγού σας. Κάποιοι είχαν το θάρρος, κάποιοι άλλοι κρύβονται μήπως και ενοχλήσουν μέρος του κομματικού σας ακροατηρίου» σχολίασε δηκτικά.

Οσον αφορά την Εκκλησία, ο πρωθυπουργός ανέφερε, απαντώντας εμμέσως και στην παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο οποίος ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία: «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και του Θεού τω Θεώ. Ή, για να το πω λαϊκά: ή παποίς παπάς ή ζευγάς ζευγάς». Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο και στους λόγους ψήφισής του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Αντιμετωπίζουμε με ευθύνη μία κοινωνική ανισότητα, είμαστε εδώ για να προστατέψουμε αυτονόητα δικαιώματα των παιδιών και να αποδώσουμε δικαιοσύνη στην καθημερινότητα ανθρώπων που μέχρι σήμερα ήταν αόρατοι».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «υπάρχουν επιφυλάξεις που διατρέχουν οριζόντια όλα τα κόμματα και να απαντηθούν εύλογες ανησυχίες που πρέπει να τις διαχωρίσουμε από τον λόγο της μισαλλοδοξίας», επιμένοντας πως οι προβλέψεις του νομοσχεδίου δεν θα μπορούσαν να λυθούν μέσα από το υφιστάμενο Σύμφωνο Συμβίωσης, το οποίο χαρακτήρισε μια «χαλαρή σύμβαση». Δεν σταμάτησε μάλιστα να τονίζει πως δεν αλλάζει τίποτα στο καθεστώς της υιοθεσίας και της τεκνοποίησης, καθώς, όπως είπε: «Ξέρουμε πως ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ίδιου φύλου, η αγάπη, η στοργή μέσα σε ένα σπίτι κάνουν τη διαφορά και όχι το μοντέλο».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έστειλε και μήνυμα στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, λέγοντας πως αναγνωρίζει τι έχουν περάσει «κρυμμένοι, όταν η ίδια η φύση τους ήταν ποινικό αδίκημα, καταπιεσμένοι στα χωριά και στις πόλεις τους, πολιορκημένοι από πικρόχολα σχόλια, σαν παιδιά ενός κατώτερου θεού».

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα