ΣΥΡΙΖΑ: Χωρίς φρένα, σε τροχιά νέας διάσπασης!

Ευθεία αμφισβήτηση του Κασσελάκη, ο οποίος απτόητος από το Λονδίνο σήμανε γενίκευση του εμφυλίου. Δεύτερη ευκαιρία στον πρόεδρο από την Π.Γ. , που συνεδριάζει πάλι σήμερα

  • Από τον
    Γιώργο Χατζηδημητρίου

Καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη από την ηγεσία, μετάθεση του Συνεδρίου της Πέμπτης, έκτακτη σύγκληση της Κ.Ε., ακόμα και νέα διάσπαση. Αυτά τα ενδεχόμενα βρίσκονταν χθες πάνω στο τραπέζι της Κουμουνδούρου.

Η επιστολή Κασσελάκη προς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας λίγο προτού αρχίσει η κρίσιμη συνεδρίαση του οργάνου σήμανε γενίκευση του πολέμου και εξαγρίωσε τους συμμετέχοντες.

Ο πρόεδρος του κόμματος ξεκαθάριζε από το Λονδίνο ότι παραμένει αμετακίνητος στο θέμα του επίμαχου ερωτηματολογίου, μέσω του οποίου καλούσε τα κομματικά μέλη να πάρουν θέση ηλεκτρονικά για την αλλαγή της ταυτότητας και της ιστορικής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας ότι στόχος του είναι η δημιουργία ιδιωτικού κόμματος, το οποίο θα προκύψει από καταστατικό συνέδριο μετά τις ευρωεκλογές.

«Σταματήστε να κυνηγάτε χίμαιρες, να τροφοδοτείτε σενάρια συνωμοσιολογίας πως δήθεν θα φτιάξω Ι.Χ. κόμμα, γιατί απογοητεύουμε τον κόσμο μας. Κόμμα Ι.Χ. που ακούει τα μέλη του δεν υπάρχει, Ι.Χ. είναι το κόμμα που θέλει τα μέλη χειροκροτητές στην ήττα» έψεγε τα μέλη της Π.Γ.

«Τίθεται ανοιχτά πλέον θέμα ευθείας αμφισβήτησης του προέδρου» δήλωναν στην εφημερίδα στελέχη, ενώ στην αίθουσα ζητήθηκε, κατά πληροφορίες, να συγκληθεί εκτάκτως η Κ.Ε., κάτι που ενέτεινε τη δραματική ατμόσφαιρα.

Για ακόμα μία φορά με πρωτοβουλία του προέδρου του ο ΣΥΡΙΖΑ έδειχνε να μετεωρίζεται πάνω από την άβυσσο μιας νέας διάσπασης. Στο τέλος, έπειτα από μια μακρόσυρτη συνεδρίαση τα μαχαίρια μπήκαν στις θήκες και η Πολιτική Γραμματεία εξέδωσε μια πολυσέλιδη ανακοίνωση, εμφανώς προϊόν διαπραγμάτευσης, στην οποία προσπαθούσε να συγκεράσει άτεχνα και αμήχανα τις απόψεις του Κασσελάκη με αυτές των επικριτών του. «Δεν κυνηγάμε χίμαιρες, ούτε είμαστε προσωπικό κόμμα» διαμαρτύρεται η Π.Γ., που αποφάσισε να δώσει στον Κασσελάκη μια δεύτερη ευκαιρία συνεδριάζοντας εκ νέου σήμερα.

Νωρίτερα, στη μακροσκελή και επιθετικά συνταγμένη επιστολή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ:

• ανακοίνωνε τελεσιγραφικά ότι δεν θα μετάσχει στη συνεδρίαση και ότι το έκτακτο Συνέδριο θα αρχίσει κανονικά την Πέμπτη,

• εκφραζόταν υποτιμητικά προς την πλευρά Τσίπρα, χωρίς όμως να τον κατονομάζει, για το κόμμα το οποίο του παρέδωσε «χωρίς γείωση με την κοινωνία». Οπως έχει δηλώσει άλλωστε, παρέλαβε «ένα νοσηρό κόμμα»…

• επέκρινε με περιφρονητικές διατυπώσεις τα μέλη της Π.Γ., υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι πρόκειται για καρεκλοκένταυρους που δεν τους ενδιαφέρουν τα λαϊκά προβλήματα και ότι, μεταξύ άλλων, κάνουν διαρροές στον Τύπο για το περιεχόμενο των συνεδριάσεων.

Είναι πρόδηλο ότι ο Κασσελάκης δεν θα καταθέσει εύκολα τα όπλα. Ούτε, όπως λένε συνεργάτες του, σκοπεύει να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει άδοξα τη μάχη. Βρίσκεται όμως σε οργανωτικό κλοιό και με επισφαλείς στρατηγικές εφεδρείες μετά την αποστασιοποίηση των «Ηρακλέων του Στέμματος» Νίκου Παππά και Παύλου Πολάκη, οι οποίοι διαμηνύουν τώρα ότι δεν θέλουν «να τους πάρει μαζί του», του «κύκλου των παλαιών προεδρικών» με Ολγα Γεροβασίλη, Αλέκο Φλαμπουράρη, Κατερίνα Νοτοπούλου, τους Σοσιαλιστές Συμμάχους Χρ. Σπίρτζη, Γ. Ραγκούση και Θ. Θεοχαρόπουλο και τη συμπαγή ομάδα του Διονύση Τεμπονέρα.

Στην Π.Γ. έχει απομείνει με τον ευμετάβλητο Π. Ρήγα, την εκπρόσωπο Δώρα Αυγέρη, τη γραμματέα της Κ.Ο. Θεοδώρα Τζάκρη και τους (θεσμικούς) κομματικούς γραμματείς Ράνια Σβίγκου, Γ. Βασιλειάδη και Κ. Παναγιωτόπουλο της Νεολαίας.

Το σκοινί τεντώνει, αλλά η στάση του Κασσελάκη δείχνει πλήρη αδιαφορία, διότι έχει πάρει τις αποφάσεις του για ένα κόμμα δικό του. Στο μεταξύ, ο ρόλος του Τσίπρα στη χθεσινή προσωρινή ανακωχή διερευνάται. Ο τέως πρόεδρος ως συνήθως συσκέπτεται…

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα