Σύρθηκαν σε ομολογία του σκανδάλου Ασημακοπούλου!

Εκτός της «γαλάζιας» λίστας η ευρωβουλευτής, καθώς αποδείχθηκε ότι είχε πάρει από το υπ. Εσωτερικών τα επίμαχα e-mails ψηφοφόρων του εξωτερικού

Ομολογία του σκανδάλου με 10 μέρες καθυστέρηση και με σοβαρές συνέπειες στην αξιοπιστία της κυβέρνησης και του αδιάβλητου της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές συνιστά η χθεσινή αποπομπή της ευρωβουλευτού της Ν.Δ. Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου, καθώς αποδείχθηκε και επισήμως αυτό που ήταν φανερό από την πρώτη στιγμή, ότι δηλαδή είχε πάρει από το υπουργείο Εσωτερικών τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις (e-mails) Ελλήνων ψηφοφόρων του εξωτερικού και τους είχε στείλει μήνυμα για την επιστολική ψήφο, ενέργεια που παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα και είναι καθ’ όλα παράνομη.

Η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου παραβίασε τα προσωπικά δεδομένα απόδημων εκλογέων εν όψει των ευρωεκλογών χωρίς οι ίδιοι να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους. Το σκάνδαλο είχε δει το φως της δημοσιότητας πριν από δύο εβδομάδες, ύστερα από επώνυμες καταγγελίες αποδήμων. Ομως, δεν επικεντρώνεται μόνο στο πρόσωπο της κυρίας Ασημακοπούλου, η οποία έλεγε ψέματα το προηγούμενο διάστημα, αλλάζοντας κάθε τόσο την εκδοχή της. Eίναι σκάνδαλο της ίδιας της κυβέρνησης, αφού εμπλέκεται ευθέως το υπουργείο Εσωτερικών, απ’ όπου πήρε τα στοιχεία των αποδήμων.

Πέρυσι τον Μάιο

Για τον λόγο αυτόν, εξάλλου, ζητήθηκε και η παραίτηση του γενικού γραμματέα Μιχάλη Σταυριανουδάκη, καθώς η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. απέκτησε τη λίστα πέρυσι τον Μάιο από συνεργάτη του, και μέσω του γραμματέα Αποδήμων της Ν.Δ. Νίκου Θεοδωρόπουλου, ο οποίος επίσης αποπέμφθηκε από τη θέση του.

Εκτεθειμένη όμως είναι και η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, και το ερώτημα είναι γιατί δεν αποπέμφθηκε και η ίδια, καθώς διαβεβαίωνε ότι η κυρία Ασημακοπούλου είχε δώσει εξηγήσεις και ότι δεν πήρε τα προσωπικά στοιχεία των αποδήμων από το υπουργείο. Η κυρία Κεραμέως, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ στις 5 Μαρτίου, είχε πει πως η ευρωβουλευτής έχει δώσει και θα συνεχίσει να δίνει απαντήσεις για το πού βρήκε τα e-mails, ενώ επέμεινε ότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν δίνει σε κανέναν στοιχεία πολιτών.

«Δεν θα αφήσουμε καμία σκιά σε αυτή την υπόθεση. Αφορά την επάρκεια στην ασφάλεια των δεδομένων για τους εκλογικούς καταλόγους του 2023, ενώ δεν έχει σχέση με την επιστολική ψήφο» είχε πει. Η υπουργός είχε δηλώσει πως και η ίδια η ευρωβουλευτής ανέφερε ότι δεν πήρε από το υπουργείο Εσωτερικών τη σχετική λίστα. Είναι προφανές ότι η υπουργός διαψεύστηκε από τις εξελίξεις, αφού αποδείχτηκε ότι τα στοιχεία «βγήκαν» από το υπουργείο της, και οι ευθύνες της είναι μεγάλες, καθώς πήγε να καλύψει την ευρωβουλευτή, που έλεγε ψέματα, και μετά τον εαυτό της.

Θυμίζουμε ότι η κυρία Ασημακοπούλου, όταν πιάστηκε «με τη γίδα στην πλάτη», ισχυρίστηκε στην αρχή ότι μάζευε επί 5 χρόνια τα mails των αποδήμων και μετά είπε ότι της τα έδωσε το υπουργείο, το οποίο όμως τη διέψευσε αρχικά. Χθες το πρωί άρχισε να κυκλοφορεί η είδηση ότι η κυρία Ασημακοπούλου «κόβεται» από το ευρωψηφοδέλτιο, και το μεσημέρι η ίδια ανακοίνωσε την απόσυρσή της. Μεταξύ άλλων δήλωσε: «Στην πολιτική μου πορεία υπήρξα πάντοτε ένας στρατιώτης της μεγάλης παράταξης της Ν.Δ. και την υπηρέτησα από όποια θέση μού ζητήθηκε. Ως ευρωβουλευτής, επί 5 χρόνια έδωσα πολλές μάχες για την Ελλάδα και τους Ελληνες. Για όλη αυτή την πορεία προφανώς αξιολογούμαι και κρίνομαι.

Πιστή στις αρχές, στις αξίες και στην αγάπη μου για την Ελλάδα, ενημέρωσα τον πρωθυπουργό για την απόφασή μου να μη συμμετάσχω ως υποψήφια ευρωβουλευτής στις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου, εάν το θέμα αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως. Αυτό, γιατί η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να συμμετέχω άθελά μου στις προσπάθειες κάποιων να πλήξουν τον θεσμό της επιστολικής ψήφου, την κυβέρνηση Μητσοτάκη ή το κύρος της Ελλάδας. Ο λόγος τώρα είναι αποκλειστικά στις αρμόδιες Αρχές που διερευνούν την υπόθεση».

Παραδοχή

Αργότερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης παραδέχθηκε σε δηλώσεις του ότι, μέσω συνεργάτη του Μ. Σταυριανουδάκη και του Ν. Θεοδωρόπουλου, έφτασαν τα e-mails στην κυρία Ασημακοπούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, από όταν ήρθαν στη δημοσιότητα οι καταγγελίες για τα μαζικά e-mails από την ευρωβουλευτή της Ν.Δ., παράλληλα με αυτές της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και του υπουργείου Εσωτερικών, το Μαξίμου έκανε τη δική του «έρευνα» για το τι είχε συμβεί. Οπως προέκυψε, πρόκειται για μια λίστα με e-mails η οποία διέρρευσε έναν χρόνο πριν, στα τέλη Μαΐου, κατά τη θητεία της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση διευκρινίζει πως σε καμία περίπτωση η διαρροή δεν σχετίζεται με τις εγγραφές για την επιστολική ψήφο. Υπό τα δεδομένα αυτά, όπως έλεγαν από την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός ήθελε να κλείσει το θέμα χωρίς καμία έκπτωση.


Πόσοι ακόμη έχουν πάρει τον κατάλογο;

Καθόλου λήξαν και καθόλου εύκολα δεν θα περάσει η διαρροή των καταλόγων των ομογενών από το υπουργείο Εσωτερικών, παρά το γεγονός ότι η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου κόπηκε από τις υποψηφιότητες της Ν.Δ. για τις ευρωεκλογές και εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μιχάλης Σταυριανουδάκης και ο γραμματέας Αποδήμων της Ν.Δ. Νίκος Θεοδωρόπουλος.

Είναι πολλά τα ερωτήματα που αναζητούν απαντήσεις, αλλά το βασικό είναι πόσοι ακόμη έχουν στη διάθεσή τους αυτές τις λίστες των αποδήμων. Εκτός και αν από την κυβέρνηση, το υπουργείο Εσωτερικών και το κόμμα της Ν.Δ. θέλουν να μας πείσουν ότι όλοι αυτοί μαζί φρόντισαν να «προμοτάρουν» την κυρία Ασημακοπούλου σε βάρος των συνυποψηφίων της. Αυτές οι λίστες είναι κτήμα κι άλλων υποψήφιων ευρωβουλευτών της Ν.Δ.;


Σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης που βάζει στο στόχαστρο τον Μητσοτάκη και την Κεραμέως

Καταιγιστικές είναι πλέον οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων για το σκάνδαλο Ασημακοπούλου, η οποία υπό το βάρος της γενικής κατακραυγής ακολούθησε την υπόδειξη του Μαξίμου και ανακοίνωσε χθες ότι αποσύρεται από τη μάχη των ευρωεκλογών. Η αντιπολίτευση ζητά υψηλότερες ευθύνες και βάζει στο στόχαστρο τον Κ. Μητσοτάκη και την αρμόδια υπουργό Νίκη Κεραμέως, την οποία το Μαξίμου προσπαθεί να διασώσει με νύχια και με δόντια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να δώσουν πειστικές απαντήσεις, ερωτώντας χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση οφείλει, έστω για μία φορά, να δώσει απαντήσεις και να αναλάβει, επιτέλους, το πολιτικό κόστος. Πώς έγινε η διαρροή και από ποιον; Γιατί δεν προστατεύτηκαν τα προσωπικά δεδομένα των αποδήμων; Εχουν γίνει και άλλες διαρροές και προς τα πού;»

Σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ επισημαίνεται μεταξύ άλλων: «Σήμερα επιβεβαιώθηκε αυτό που καταγγείλαμε από την αρχή: Η Νέα Δημοκρατία έχει μετατρέψει το υπουργείο Εσωτερικών με ευθύνη της πολιτικής της ηγεσίας και του Μεγάρου Μαξίμου σε εκλογικό της κέντρο. Η υπουργός πρέπει να λογοδοτήσει για τη διαρροή των δεδομένων και να αναλάβει την ευθύνη. Ευθύνη που βαραίνει προσωπικά ως επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών και δεν μεταβιβάζεται σε γενικούς γραμματείς και λοιπά στελέχη». Σε ανάλογο ύφος και η Ελληνική Λύση υπογραμμίζει: «Τίθεται πλέον και επίσημα μείζον θέμα με την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας, λόγω ακριβώς της εμπλοκής του αρμόδιου υπουργείου. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε το μπάζωμα του συγκεκριμένου σκανδάλου, με την ενοχοποίηση των πιστολιών και όχι των ηθικών αυτουργών».

Από την πλευρά της Νέας Αριστεράς ο εκπρόσωπος Τύπου Κωστής Καρπόζηλος σχολίασε: «Πριν από λίγες μέρες η κυρία Ασημακοπούλου μιλούσε για επίθεση λάσπης. Σήμερα δήλωσε ότι αποσύρεται από το ευρωψηφοδέλτιο για συνειδησιακούς λόγους. Οι πολιτικές ευθύνες αγγίζουν τόσο τον προηγούμενο όσο και τη νυν υπουργό Εσωτερικών, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου. Η Νέα Δημοκρατία καίει δύο μεσαία κομματικά στελέχη και την κυρία Ασημακοπούλου, θεωρώντας ότι η υπόθεση έκλεισε. Γελιούνται».

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα