Κατασχεμένο το ξυλόλιο της έκρηξης στα Τέμπη;

Ερώτηση προς τον Χατζηδάκη για το πού κατέληξαν τα 25.747 λίτρα του χημικού από το Τελωνείο Σερρών

Μια νέα διάσταση για το ξυλόλιο δίνει, με χθεσινή ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης. Ο τομεάρχης Ανάπτυξης συνδέει την ύπαρξη του χημικού, που από τους πραγματογνώμονες υποδεικνύεται ως η πιθανότερη αιτία της έκρηξης στο δυστύχημα των Τεμπών, με τα γκρίζα σημεία σε δημοπρασία μεγάλης ποσότητας κατασχεμένου ξυλολίου από το Τελωνείο Σερρών, 13 μέρες πριν από την τραγωδία.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η σχετική ερώτηση, «το τελωνείο έκανε κατάσχεση 25.747 λίτρων ξυλολίου στις 18 Ιανουαρίου 2023», κάτι που έχει συμβεί κι άλλες φορές στο παρελθόν για παράνομη μεταφορά με φορτηγά κυρίως από τη Βουλγαρία. Στις 13 Φεβρουαρίου, το τελωνείο προχώρησε σε πλειστηριασμό, μια επίσης συνήθης διαδικασία.

Η προφορική πλειοδοτική δημοπρασία εκποίησης για τα 25.747 λίτρα του χημικού διαλύτη επρόκειτο να διενεργηθεί στις 15 Φεβρουαρίου. Οπως, όμως, καταγγέλλει ο βουλευτής, καμία πράξη κατακύρωσης του ξυλολίου σε πλειοδότη δεν έχει αναρτηθεί για τον συγκεκριμένο πλειστηριασμό. Σύμφωνα με τον νόμο, στην περίπτωση που δεν υπήρξαν πλειοδότες, τα κατασχεθέντα εμπορεύματα είτε εξακολουθούν να φυλάσσονται «είτε δημιουργείται ένα ασαφές πλαίσιο για τον χώρο και το καθεστώς νόμιμης φύλαξής τους».

Η ερώτηση που έγινε προς τον υπουργό Οικονομίας είναι αν όντως «διενεργήθηκαν οι προφορικές δημοπρασίες για την κατακύρωση των ως άνω εμπορευμάτων χημικού διαλύτη από το Τελωνείο Σερρών», και στην περίπτωση που δεν υπάρχει πλειοδότης «πού φυλάσσονται έκτοτε οι κατασχεθείσες ποσότητες χημικού διαλύτη και υπό ποιο νομικό καθεστώς αναφορικά με την ευθύνη κατοχής;».

Ολοι οι πραγματογνώμονες που έχουν διορίσει οι συγγενείς συμφωνούν πως υπήρχε εκρηκτική ύλη στη σύγκρουση της μοιραίας βραδιάς. Σύμφωνα, μάλιστα, με την πιο πρόσφατη δήλωση, αυτήν του Κώστα Λακαφώση, εκτιμάται ότι υπήρχαν ακόμα και 2 τόνοι καύσιμη ύλη, επισημαίνοντας και την εύρεση ξυλολίου.

Οπως πρώτη έχει αποκαλύψει η «δημοκρατία», παρουσιάζοντας και τα σχετικά επίσημα έγγραφα από το Χημείο του Κράτους, από τα 12 δείγματα που αναλύθηκαν τα 5 ήταν της επιβατικής αμαξοστοιχίας και τα 7 της εμπορικής. Σε κανένα από τα 5 δείγματα της επιβατικής αμαξοστοιχίας δεν εντοπίστηκαν είτε ξυλόλιο είτε τολουόλιο. Αντίθετα, βρέθηκαν στα περισσότερα από τα 7 δείγματα της εμπορικής.

Στο προχειροφτιαγμένο και μέχρι τώρα μοναδικό επίσημο πόρισμα, η έκρηξη αποδόθηκε μόνο στα έλαια σιλικόνης, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από καμία αναφορά στην παγκόσμια βιβλιογραφία και από άλλα ανάλογα περιστατικά διεθνώς. Η ύπαρξη ξυλολίου και τολουόλης απαξιώθηκε και δεν έγινε καμία επισήμανση. Ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αρνήθηκε πρόσφατα την ύπαρξη ξυλολίου, αν και ήδη έχει εντοπιστεί η δυνητικά εκρηκτική ουσία από τους ελέγχους του Χημείου του Κράτους. Στην Εξεταστική Επιτροπή ακούστηκαν κι άλλα «περίεργα» επιχειρήματα, όπως ο ισχυρισμός του διευθύνοντος συμβούλου της Hellenic Train Καποτόρτο -που διώκεται για ψευδορκία- ότι «το ξυλόλιο εμπεριέχεται σε διαλύτες που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των τρένων από τα γκράφιτι».

Ομως, το ξυλόλιο και το τολουόλιο είναι διαλύτες που χρησιμοποιούνται ευρέως από τα χρώματα μέχρι το λαθρεμπόριο καυσίμων, τον αμερικανικό στρατό στους πολέμους του Ιράκ και του Αφγανιστάν, αλλά και για την παρασκευή TNT. Η εμπορική αμαξοστοιχία αποσύρθηκε, μυστηριωδώς και με άνωθεν εντολή, από τις πρώτες ώρες μετά το δυστύχημα των Τεμπών. Για να βρεθούν τα περισσότερα συντρίμμια της οι συγγενείς των οικογενειών θυμάτων έκαναν αγώνα δρόμου, δίχως πάντα επιτυχία.


Αδειλίνη: Πειθαρχική έρευνα για την εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας

Στο επίκεντρο πειθαρχικής έρευνας βρίσκεται πλέον η εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας, η οποία αρχειοθέτησε μήνυση την οποία είχαν καταθέσει συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών σε βάρος των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη, για ενέργειές τους που αφορούσαν το μπάζωμα του σημείου του τραγικού δυστυχήματος. Η αρχειοθέτηση, ωστόσο, της μήνυσης με την έκδοση απορριπτικής διάταξης από την εισαγγελέα Λάρισας προκάλεσε χθες την ηχηρή παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, η οποία ζήτησε τον πειθαρχικό έλεγχο της συναδέλφου της.

Τη μήνυση είχαν καταθέσει τον περασμένο Δεκέμβριο ο Παύλος Ασλανίδης, που έχασε τον 26χρονο γιο του Δημήτρη, και ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, που έχασε τη γυναίκα του Βασιλική Χλωρού στα Τέμπη. Επρόκειτο για συμπληρωματική μήνυση, η οποία στρεφόταν σε βάρος των δύο υφυπουργών και αφορούσε παράβαση καθήκοντος και απόκρυψη στοιχείων. Οι συγγενείς επικαλούνταν μάλιστα στο κείμενο της μήνυσής τους στοιχεία που έχουν προκύψει από την έρευνα των πραγματογνωμόνων, τους οποίους οι ίδιοι όρισαν, αλλά και από το οπτικοακουστικό υλικό που βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Ωστόσο, η εισαγγελέας Λάρισας, παρακάμπτοντας τον νόμο περί ευθύνης υπουργών που την υποχρέωνε να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη σχετική δικογραφία, έκρινε ότι η μήνυση θα πρέπει να αρχειοθετηθεί με το εξής σκεπτικό: «Επειδή δεν δύναται να στοιχειοθετηθεί η αντικειμενική υπόσταση των ανωτέρω αδικημάτων σε βάρος των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη μόνο από την παρουσία τους στον χώρο, χωρίς να προκύπτει η καθ’ οποιονδήποτε τρόπο συμμετοχή τους στη λήψη ή υλοποίηση απόφασης επέμβασης στον τόπο του ατυχήματος, πρέπει η υπό κρίση έγκληση να απορριφθεί ως προς αυτούς ως προφανώς ουσία αβάσιμη».

Μετά τα δημοσιεύματα για την αρχειοθέτηση της μήνυσης, η κυρία Αδειλίνη έστειλε στη διευθύνουσα την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας παραγγελία για διενέργεια πειθαρχικής έρευνας. Στην παραγγελία της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Παρακαλούμε να διερευνήσετε κατά το άρθρο 117§1 περ. στα΄, 9 Ν. 4938/2022 τυχόν πειθαρχική ευθύνη της εισαγγελέως Πρωτοδικών Ε. Κ., η οποία εξέδωσε απορριπτική επί της ουσίας διάταξη για καταγγελθέντες υπουργούς ως εμπλεκομένους στην υπόθεση των Τεμπών, κατά παράβαση του άρθρου 86 του Συντάγματος και του νόμου 3126/2003, άρθρο 4 § 4, περί ποινικής ευθύνης υπουργών».

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα