Με την πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής ανοίγει επίσημα σήμερα 15/6 η διαδικασία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, κατόπιν πρότασης του πρωθυπουργού και 154 βουλευτών της πλειοψηφίας. Στην παρούσα φάση, η Βουλή λειτουργεί προαναθεωρητικά, πράγμα που σημαίνει ότι η αποστολή της περιορίζεται αποκλειστικά στον προσδιορισμό των άρθρων που χρήζουν τροποποίησης και όχι στη διαμόρφωση του τελικού περιεχομένου τους, το οποίο θα αποφασιστεί από την επόμενη, Αναθεωρητική Βουλή.
Κεντρικό ρόλο στη διαδικασία παίζει ο μηχανισμός της «χιαστί» πλειοψηφίας. Αν ένα άρθρο υπερψηφιστεί τώρα από 180 βουλευτές, στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο θα απαιτούνται μόλις 151 ψήφοι για την οριστικοποίησή του, ενώ αν τώρα λάβει 151 ψήφους, η επόμενη Βουλή θα χρειαστεί διευρυμένη πλειοψηφία 180 εδρών. Αυτός ο κανόνας οδηγεί την αντιπολίτευση σε στάση αναμονής, καθώς αποφεύγει να δώσει «λευκή επιταγή» στην επόμενη πλειοψηφία, επιδιώκοντας να διατηρήσει ρυθμιστικό ρόλο στο μέλλον.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες διατάξεις:
Άρθρο 16 (Παιδεία): Η Νέα Δημοκρατία εισηγείται την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων υπό δημόσια εποπτεία, ενώ το ΠΑΣΟΚ θέτει ως όρο τον αυστηρά μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα τους.
Άρθρο 86 (Ευθύνη Υπουργών): Καταγράφεται σύγκλιση για την αποσύνδεση της Βουλής από τις ποινικές διώξεις μελών της κυβέρνησης και τη μεταφορά της αρμοδιότητας σε δικαστικά όργανα.
Άρθρα 5Α, 17, 21 και 101: Περιλαμβάνουν προτάσεις για τη ρύθμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης, την προστασία της περιουσίας, τη συνταγματική θωράκιση του ΕΣΥ, την κρατική μέριμνα για κοινωνική στέγη, καθώς και την ενίσχυση της ανεξαρτησίας των Αρχών και της αποκέντρωσης.