Νέο μονοκλωνικό αντίσωμα στη μάχη κατά του COVID-19

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (F.D.A.) την προηγούμενη Δευτέρα χορήγησε επείγουσα άδεια για μια νέα θεραπεία έναντι του  Covid-19 της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Eli Lilly.

  • Από τον Πολυχρόνη Παρασκευά MD, MSc.
    Παθολόγο

Πρόκειται για ένα νέο μονοκλωνικό αντίσωμα που ονομάζεται bamlanivimab και το οποίο θα πρέπει να χορηγείται το συντομότερο δυνατό μετά από θετικό τεστ και εντός 10 ημερών από την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Η νέα αυτή θεραπεία που χορηγήθηκε στον Chris Christie, τον πρώην κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϋ, όταν μολύνθηκε με τον κορωνοϊό, εγκρίθηκε για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω που έχουν θετική PCR για τον νέο κορωνοϊό και κινδυνεύουν να αναπτύξουν σοβαρή λοίμωξη από Covid-19 ή να νοσηλευτούν. Περιλαμβάνονται και τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών με παθολογική παχυσαρκία, όπως ανέφερε η υπηρεσία – μια βασική ομάδα που έδειξαν πρώιμες μελέτες ότι μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο από τη θεραπεία.

Η θεραπεία αποτελείται από ένα μόνο ισχυρό μονοκλωνικό αντίσωμα που πιστεύεται ότι μπορεί να ελέγξει την λοίμωξη από Covid-19   και έχει αποδειχθεί σε πρώιμες μελέτες ότι μειώνει τις επείγουσες επισκέψεις στα Επείγοντα των νοσοκομείων και τις νοσηλείες σε ασθενείς που παίρνουν το φάρμακο νωρίς κατά τη διάρκεια της νόσου τους.

Η επείγουσα εξουσιοδότηση του νέου αυτού φαρμάκου έθεσε άμεσα ερωτήματα σχετικά με το ποιος θα έχει πρόσβαση στην νέα αυτή θεραπεία, η οποία πρέπει να χορηγείται σε κλινική ή νοσοκομείο. Η εταιρεία δήλωσε ότι αναμένει ότι θα έχει αρκετή ποσότητα φαρμάκου για να θεραπεύσει ένα εκατομμύριο άτομα μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση, δεν θα υπάρχει αρκετό για να περιοριστεί ένας ιός που μολύνει τώρα κατά μέσο όρο περισσότερους από 116.000 ανθρώπους την ημέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Reference:
https://www.nytimes.com/live/2020/11/09/world/covid-19-coronavirus-live-updates?fbclid=IwAR3-J_B8G1Q-jiaYlTHnc2mw8SiS9q22BHHABMPED-A4FdkODHkbDtjT-gc#the-fda-gave-emergency-approval-to-eli-lillys-antibody-treatment

Πολυχρόνης Παρασκευάς MD, MSc.
Παθολόγος
www.drparaskevas.gr

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα