Κίνδυνος θρόμβωσης το καλοκαίρι λόγω φλεβικής ανεπάρκειας – άμεση αντιμετώπιση εδώ και τώρα

Η φλεβική ανεπάρκεια το καλοκαίρι επιδεινώνεται λόγω της υψηλής θερμοκρασίας με αποτέλεσμα τα συμπτώματα να γίνονται πιο αισθητά και να επιβαρύνουν την καθημερινότητα και την ψυχολογία του ασθενούς. Συνεπώς, αρκετοί ασθενείς με κιρσούς και άλλα προβλήματα που προκαλεί η φλεβική ανεπάρκεια οδηγούνται στο ιατρείο του αγγειοχειρουργού, επιδιώκοντας να απαλλαγούν από την ενοχλητική συμπτωματολογία.

Πιο συγκεκριμένα, πολλοί ασθενείς προσέρχονται στο ιατρείο μας  το καλοκαίρι, διαμαρτυρόμενοι  για πόνους που δεν υποχωρούν, υπερβολικό αίσθημα κόπωσης από την ορθοστασία, κνησμό και αίσθημα καύσου. Όλες αυτές οι καταστάσεις υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής και δυσχεραίνουν την καθημερινότητά τους.

Ο αγγειοχειρουργός Νικόλαος Τσεκούρας μας εξηγεί γιατί ο κίνδυνος της θρόμβωσης εντείνεται το καλοκαίρι και πώς μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνισή της. Όπως και όλα τα προβλήματα υγείας, έτσι και η φλεβική ανεπάρκεια, δεν θα πρέπει να παραμελείται και να αντιμετωπίζεται καθυστερημένα.  Η περίοδος του καλοκαιριού δεν είναι αποτρεπτική για την αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας και για τον λόγο αυτό παροτρύνουμε τους ασθενείς να μη διστάσουν και να προχωρήσουν στην οριστική λύση του προβλήματος.

Καλοκαίρι και φλεβική ανεπάρκεια

Με την άνοδο της θερμοκρασίας, η  ένταση των συμπτωμάτων, σε όσους ταλαιπωρούνται ήδη από φλεβική ανεπάρκεια, μεγαλώνει. Τι συμβαίνει στο φλεβικό δίκτυο; Οι φλέβες των ποδιών διαστέλλονται με αποτέλεσμα το αίμα να μην επιστρέφει εύκολα στην καρδιά και να λιμνάζει στα κάτω άκρα. Το δίκτυο βρίσκεται σε υπερλειτουργία ενώ οι βαλβίδες χάνουν την αποτελεσματικότητά τους. Επίσης, οι φλέβες καταπονούνται περισσότερο εξαιτίας της μείωσης της υγρασίας που προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία  στην ανώτερη στοιβάδα του δέρματος. Το αποτέλεσμα είναι να χάνουν την ελαστικότητά τους και η ομαλή κυκλοφορία του αίματος να παρεμποδίζεται στις ήδη αδύναμες φλέβες.

Η ορθοστασία, η οποία είναι ούτως ή άλλως επιβαρυντικός παράγοντας, το καλοκαίρι επιδεινώνει την κυκλοφορία του αίματος και την επιστροφή του στην καρδιά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει την παρατεταμένη ορθοστασία, το μπάνιο με καυτό νερό και την έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία.

Ο κίνδυνος της θρόμβωσης

Η σιωπηλή επιδείνωση της φλεβικής ανεπάρκειας είναι επικίνδυνη και για έναν σοβαρό λόγο υγείας, πέρα από την καθημερινή ταλαιπωρία: τη θρόμβωση. Καθώς τα συμπτώματα γίνονται όλο και πιο έντονα μέσα στο καλοκαίρι, αυξάνει ανάλογα και ο κίνδυνος κατά τη θερινή περίοδο.

H θρόμβωση είναι η δημιουργία θρόμβου μέσα στα αγγεία, γεγονός που δυσκολεύει την κυκλοφορία του αίματος ή την αποφράσσει τελείως. Με άλλα λόγια, στο αγγείο όπου δημιουργείται η θρόμβωση διακόπτεται η κυκλοφορία, γεγονός που πυροδοτεί μια σειρά συμπτωμάτων.

Σε κάποιες περιπτώσεις η θρόμβωση αφορά στις επιφανειακές φλέβες (επιπολής φλεβική θρόμβωση) και προκαλεί διάφορα τοπικά συμπτώματα όπως ερυθρότητα του δέρματος, ενοχλήσεις και πόνο. Υπάρχει όμως, και η περίπτωση η θρόμβωση να επεκταθεί και στο εσωτερικό φλεβικό δίκτυο (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση) και τότε  αυξάνει ο κίνδυνος της σοβαρότερης επιπλοκής, της πνευμονικής εμβολής, δηλαδή να αποσπαστεί ένα κομμάτι θρόμβου από το πόδι και να φτάσει έως τους πνεύμονες. Η πνευμονική εμβολή είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση, ιδιαίτερα απειλητική ακόμα και για την ίδια τη ζωή του ασθενή.

Αναγνωρίστε τα σημάδια

Όταν υπάρχουν συμπτώματα και αναφερόμαστε κυρίως στη θρόμβωση κάτω άκρων, που αφορά το 95% των περιστατικών φλεβικών θρομβώσεων, ο ασθενής εμφανίζει συμπτώματα όπως, ξαφνικός πόνος στη γάμπα ή στο μηρό, αιφνίδιο πρήξιμο στην κνήμη ή στον μηρό, αίσθημα ερυθρότητας στο πόδι ή κοκκινίλα στο δέρμα. Υπάρχουν και συμπτώματα στο αναπνευστικό τα οποία μπορούν να δώσουν ένδειξη θρόμβωσης όπως ο πόνος στην εισπνοή, ο βήχας, η ταχυπαλμία ή αίσθημα λιποθυμίας.

Πολλές φορές οι ασθενείς παραγνωρίζουν τα σημάδια της θρόμβωσης, με αποτέλεσμα η θρόμβωση να εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου και να οδηγεί σε επικίνδυνες καταστάσεις, δυνητικά απειλητικές για τη ζωή του πάσχοντος.

Άμεση θεραπεία των κιρσών ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι

Η αντιμετώπιση και μπορεί, αλλά και πρέπει να πραγματοποιείται χωρίς καθυστέρηση και το καλοκαίρι. Ακόμα και αν υπάρχουν ενδοιασμοί ως προς τον χρόνο, όσοι πάσχουν καλό είναι να γνωρίζουν πως η νέα τεχνική που χρησιμοποιούμε για να αντιμετωπιστούν οι κιρσοί και η φλεβική ανεπάρκεια δεν προκαλεί καμία επιβάρυνση ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας με τη χρήση ενδοαυλικού laser είναι μια αναίμακτη επέμβαση, με ελάχιστο πόνο, χωρίς τομές και ράμματα. Δεν απαιτεί ολική αναισθησία και ο ασθενής είναι σε θέση να σηκωθεί, να περπατήσει και να φάει κανονικά αμέσως μετά την επέμβαση. Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι άμεσα δίνοντας τη δυνατότητα στον ασθενή να χαρεί ένα όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα, να απαλλαγεί από τα ενοχλητικά αποτελέσματα και πάνω από όλα να νιώσει ασφάλεια με την αποκατάσταση της υγείας του.

Τσεκούρας Νικόλαος, MD, ECFMG, PHD, Αγγειοχειρουργός.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.dr-tsekouras.gr ή καλέστε στο 2106215855 , 6977741191, Μιλτιάδου 1, (Κηφισιά) & Ερυθρού Σταύρου 4, Μαρούσι 151 23 (Νοσοκομείο Υγεία).

Ακολουθήστε τον κ. Τσεκούρα σε InstagramFacebook YouTube.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα