Αλωνίζουν τα επικίνδυνα κυκλώματα μπότοξ!

Εχει στηθεί στη χώρα μας ένας μηχανισμός παράνομων ιατρικών επεμβάσεων από μη καταρτισμένους ανθρώπους. «Καμπανάκι» από τους ειδικούς

Καμπανάκι κινδύνου «χτυπά» η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ), σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η επιλογή μη εξειδικευμένων γιατρών για θεραπείες μπότοξ, καλώντας το υπουργείο Υγείας να λάβει άμεσα τις απαραίτητες αποφάσεις.

Η ΕΔΑΕ μέσα από επιστολές το τελευταίο διάστημα προς το υπουργείο και τους αρμόδιους φορείς έχει επισημάνει το τεράστιο πρόβλημα που έχει ανακύψει. Οι καταγγελίες κάνουν λόγο για κομμωτήρια και «νυχάδικα», ακόμα και σπίτια, που διαθέτουν δωμάτια όπου πραγματοποιούνται τεχνικές μπότοξ που κοστίζουν μόλις 80 ευρώ ή αποτριχώσεις με μηχανήματα laser.

Σύμφωνα με τον δερματολόγο και πρόεδρο της ΕΔΑΕ Ιωάννη Μπάρκη, οι καταγγελίες είναι δεκάδες και αφορούν επεμβατικές πράξεις αισθητικής φύσης, που πραγματοποιούνται με χρήση αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης υλικών, με αποτέλεσμα συχνά να προκαλούνται νεκρώσεις δέρματος, παραμορφώσεις προσώπου, εγκαύματα και μη αναστρέψιμες βλάβες, όπως για παράδειγμα η τύφλωση.

«Το τελευταίο διάστημα έχει στηθεί στη χώρα μας ένας μηχανισμός παράνομων και επικίνδυνων ιατρικών επεμβάσεων, από μη καταρτισμένους ανθρώπους, σε κομμωτήρια, γυμναστήρια, ξενοδοχεία ακόμα και σπίτια. Προχωρούν σε ιατρικές πράξεις, σε θεραπείες μπότοξ, υαλουρονικού, νήματα και αποτριχώσεις, σε ακατάλληλους χώρους και χωρίς να γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν τυχόν παρενέργειες, ενώ χρησιμοποιούν υλικά που δεν είναι τα κατάλληλα και εγκεκριμένα, τα οποία διακινούνται παρανόμως στην αγορά» δήλωσε αρχικά ο κ. Μπάρκης και συνέχισε:

«Περιμένουμε γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας), στην οποία θα αναφέρει ότι οι επεμβάσεις αισθητικής δερματολογίας είναι ιατρικές πράξεις και πρέπει να γίνονται μόνο από εξειδικευμένους γιατρούς, δερματολόγους και πλαστικούς χειρουργούς. Η γνωμοδότηση αυτή εκκρεμεί».

Οι γιατροί κάνουν λόγο για ένα καλοστημένο κύκλωμα που εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο στη χώρα. «Ως Δερματολογική Εταιρεία έχουμε λάβει πάρα πολλές καταγγελίες και έχουμε ακολουθήσει τη νομική οδό, προχωρώντας σε μηνύσεις και προσφυγές στη Δικαιοσύνη» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Δερματολογικής Εταιρείας. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σε πρόσφατη ανακοίνωσή του σχετικά με τα μπότοξ και τις αισθητικές επεμβάσεις που εκτελούνται από μη γιατρούς και μη εξειδικευμένο προσωπικό, αναφέρει:

«Πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι τρίτοι, μη ιατροί, εκτελούν σε μη αδειοδοτημένους φορείς ΠΦΥ (ιατρεία) επεμβατικές ιατρικές πράξεις αισθητικής φύσεως, όπως είναι η εφαρμογή βοτουλινικής τοξίνης (botox), η εφαρμογή δερματικών εμφυτευμάτων, νήματα ή άλλες ενέσιμες αισθητικές θεραπείες προσώπου ή σώματος, ενδεχόμενα με χρήση υλικών με αμφίβολη ποιότητα και άγνωστη προέλευση. Το αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι ότι έχουν αυξηθεί οι αναφορές για παραμορφώσεις προσώπου ή άλλων μερών του σώματος, δυσμορφίες, νεκρώσεις, λοιμώξεις, αλλεργικές αντιδράσεις».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα