Θεμιστοκλέους: Έρχονται 700 προσλήψεις στο ΕΣΥ

Ο υφυπουργός Υγείας δήλωσε σε συνέντευξή του ότι για να «στρώσουν» τα απογευματινά χειρουργεία θα χρειαστεί να περάσουν 6 με 8 μήνες

Με 700 προσλήψεις και περισσότερες από 600 προκηρύξεις γιατρών προτίθεται να ενισχύσει το πολύπαθο ΕΣΥ το υπουργείο Υγείας, όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους μετά την ανακοίνωση για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, τα οποία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, θα χρειαστεί να περάσουν 6-8 μήνες μέχρι να «στρώσουν».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ ο υφυπουργός δήλωσε ότι έως σήμερα θα έχει υπογραφεί η απόφαση που αφορά τη σημαντική ενίσχυση των δομών υγείας με προσωπικό, ενώ ενημέρωσε ότι παράλληλα με τους γιατρούς θα υπογραφούν και 1.500-2.000 προσλήψεις για νοσηλευτές, ως η πρώτη παρτίδα από τις επόμενες που θα ακολουθήσουν. «Προσλήψεις γίνονται και είναι και στο πλάνο μας να ενισχυθεί πάρα πολύ το δημόσιο σύστημα υγείας. Χρειάζεται όμως να περάσουμε και στην επόμενη μέρα. Είναι μια πολύ μεγάλη αλλαγή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους, ενώ για τις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία ανέφερε ότι είναι θέμα που θα λυθεί σύντομα.

Μάλιστα, ο υφυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση του υπουργείου για 6.500 προσλήψεις γιατρών εντός του 2024, ενώ διευκρίνισε ότι ελλείψεις υγειονομικών παρατηρούνται σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, τονίζοντας παράλληλα ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με αφορμή την πανδημία, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό έχει αυξηθεί περίπου κατά 10%-15%, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στους αναισθησιολόγους, που αποτελούν και την πιο… δυσεύρετη ειδικότητα στα δημόσια νοσοκομεία: «Οι αναισθησιολόγοι στη Θεσσαλονίκη είναι λιγότεροι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ στην Αττική τα περισσότερα νοσοκομεία είτε έχουν τον ίδιο αριθμό είτε και περισσότερους. Αρα υπάρχουν νοσοκομεία που από θέμα προσωπικού θα μπορέσουν να αναπτύξουν απογευματινά χειρουργεία».

Αναφορικά με τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, που ήδη έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, ενώ αναμένεται να υπογραφεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας η σχετική υπουργική απόφαση, ο υφυπουργός δήλωσε ότι είναι «σίγουρος όμως ότι αρκετά νοσοκομεία θα μπορέσουν να αναπτύξουν απογευματινά χειρουργεία. Οχι όλα» και συνέχισε λέγοντας: «Υπάρχουν νοσοκομεία που γνωρίζουμε από τώρα ότι θα έχουν μεγάλη δυσκολία στο να αναπτύξουν απογευματινά χειρουργεία».

Μπορεί τα απογευματινά χειρουργεία που θα επιβαρύνουν την τσέπη των ασθενών από 300 ευρώ έως 2.000 ευρώ να αρχίσουν από 1ης Μαρτίου, ωστόσο, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός, θα χρειαστεί να περάσει αρκετός καιρός μέχρι να αρχίσει να λειτουργεί σωστά το όλο σύστημα για τα νοσοκομεία που τελικά θα επιλέξουν να μπουν σε αυτό το πρόγραμμα. «Γνωρίζουμε ήδη ότι κάποια νοσοκομεία θα δυσκολευτούν να εφαρμόσουν τα απογευματινά χειρουργεία. Θα χρειαστεί ένα διάστημα 6-8 μηνών για να στρώσει το σύστημα των απογευματινών χειρουργείων, αφού πρέπει να δοθεί χρόνος στους γιατρούς να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν».

Τότε μόνο, όπως τονίζει, το υπουργείο Υγείας θα έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τα εμπόδια και εν τέλει την επιτυχία ή την αποτυχία του νέου αυτού εγχειρήματος που θα εφαρμοστεί στην κατά τα άλλα δημόσια και δωρεάν Υγεία. Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση τηλεθεατή για το αν η ιδιωτική του ασφάλεια καλύπτει το απογευματινό χειρουργείο, ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε: «Μετά την 3η του φάση αναμένεται να εξεταστεί συνεργασία με τις ασφαλιστικές εταιρίες».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα