Ενας ένας, μικροί και μεγάλοι δελφίνοι του ΠΑΣΟΚ επιχειρούν με δηλώσεις τους να πάρουν θέση στην ακήρυχτη -επισήμως- μάχη των επιγόνων, δείχνοντας παράλληλα τα… δόντια τους στον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος θεωρεί περίπατο την κούρσα της διαδοχής. Ο καθένας επιχειρεί να χτίσει το «προφίλ» του με δηλώσεις και συνεντεύξεις. Χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία», «καρφώνει» τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου κατηγορώντας τον για δημαγωγική αντιπολιτευτική γραμμή που είχε χαράξει τη διετία 2007-2009, λέγοντας ότι δεν κατήγγειλε όσο έντονα έπρεπε «τη δημαγωγική πτυχή της πασοκικής αντιπολίτευσης», προσθέτοντας ότι θα έπρεπε να είναι πολύ πιο έντονος στον πολιτικό του λόγο.
Με έντονη διάθεση αυτοκριτικής, εξωραΐζοντας την εικόνα του, υποστήριξε ότι «με ευθύνη της γενιάς του Πολυτεχνείου δημιουργήθηκαν οι όροι κατάρρευσης κάθε έννοιας αξιοκρατίας και ιεραρχίας» και, δίνοντας το πολιτικό του στίγμα, αποκήρυξε τον… σοσιαλισμό, δηλώνοντας ότι «οι ορίζουσες την πορεία της Ελλάδας τη δεκαετία 2010-2020 πολιτικές θα είναι κεντρώες».
Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, σε πλήρη διαφοροποίηση από τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, έχει χαρακτηρίσει «εθνική αυτοκτονία» το ενδεχόμενο εκλογών το φθινόπωρο και έχει απορρίψει τα σενάρια περί «δαχτυλιδιού» στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης λέγοντας ότι «η συζήτηση για δαχτυλίδια αφορά ειδυλλιακά βασίλεια. Η Ελλάδα δεν είναι βασίλειο. Πόσο μάλλον ειδυλλιακό». Σε συνέντευξή της στο «Βήμα της Κυριακής» μιλά για «τον νέο ιστορικό πολιτικό κύκλο, που έχουμε ανάγκη ως χώρα και που μπορεί να έχει ως αφετηρία την εθνική προσπάθεια για ένα άριστο πανεπιστήμιο».
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Ραγκούσης, αφού δηλώνει στην «Καθημερινή» ότι «η παραίτηση είναι αυτονόητη όταν κανείς διαπιστώσει ότι δεν έχει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού», στοχοποιεί τους… συντρόφους του που έχτιζαν προφίλ και καριέρα με «φιλολαϊκές πολιτικές», με το «γενναιόδωρο» μοίρασμα προνομίων και επιδομάτων, και αναλώνονται σήμερα σε ανούσιες μάχες οπισθοφυλακής και σκιαμαχίες του παρελθόντος.
Τέλος, ο υπουργός Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης ισχυρίζεται στον «Ε.Τ.» ότι «η κατάσταση οδηγείται σε αδιέξοδο και στις άλλες χώρες της περιφέρειας και οι λαοί μας δεν μπορούν να πληρώνουν τις ιστορικές εμμονές της Γερμανίας, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο Σύμφωνο Σταθερότητας και στους δημοσιονομικούς του στόχους», εκφράζοντας τη διαφοροποίησή του από τις κυβερνητικές θέσεις.