Πρόστιμο μαμούθ ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων καλείται να πληρώσει η βρετανική φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline.
Η βρετανική εταιρία κολοσσός θα βάλει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να πάψει η δίωξή της από τις αμερικανικές δικαστικές αρχές, που την κατηγορούν για απάτη που περιλαμβάνει παράνομη προώθηση φαρμάκων, μη αποκάλυψη ορισμένων δεδομένων που συνδέονται με την ασφάλεια των φαρμάκων και ψευδείς δηλώσεις για την τιμή τους. Η απάτη αφορά τρία φάρμακα, το ένα εκ των οποίων κυκλοφορεί σήμερα και στην Ελλάδα. Πρόκειται για το αντικαταθλιπτικό Wellbutrin, το οποίο προορίζεται για περιπτώσεις βαριάς κατάθλιψης, αλλά η φαρμακοβιομηχανία το προωθούσε στην αμερικανική αγορά με το σλόγκαν: «Για να γίνετε πιο λεπτοί, για να έχετε περισσότερες σεξουαλικές σχέσεις»!
Το δεύτερο σκεύασμα είναι το αντιδιαβητικό Avandia, το οποίο δεν προειδοποιούσε για ορισμένες σοβαρές παρενέργειες. Το συγκεκριμένο φάρμακο μπήκε στα ράφια των ελληνικών φαρμακείων πριν από περίπου τρία χρόνια και κυκλοφόρησε στην αγορά για έναν χρόνο. Ωστόσο τον Σεπτέμβριο του 2010 ο ΕΟΦ το απέσυρε εξαιτίας της σύνδεσής του με καρδιαγγειακά επεισόδια, όπως είπε στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος.
«Το Wellbutrin υπάρχει στα φαρμακεία μας, ωστόσο δεν θεωρείται ευρείας κατανάλωσης. Κοστίζει 16,92 και δίνεται με ιατρική συνταγή. Η εταιρία, ωστόσο, το προωθούσε στην Αμερική λέγοντας ότι αδυνατίζει και βοηθάει στο σεξ, γεγονός που αποδείχθηκε ψευδές. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί χωρίς να αναφέρει αυτό το σλόγκαν» σημείωσε ο κ. Λουράντος.
Το τρίτο φάρμακο, που δεν εισήχθη ποτέ στη χώρα μας, ήταν το Paxil, ένα αντικαταθλιπτικό για ενήλικες που η βρετανική φαρμακοβιομηχανία προωθούσε σε παιδιά και εφήβους, χωρίς όμως να έχει λάβει την αντίστοιχη έγκριση.
Η εταιρία παραδέχτηκε ότι χρηματοδοτούσε εκστρατείες προώθησης προϊόντων παρακινώντας γιατρούς να συνταγογραφούν τα φάρμακά της «δωροδοκώντας τους με διακοπές στη Χαβάη, οργάνωση κυνηγιού φασιανού στην Ευρώπη και διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχεία ή συναυλίες» όπως δήλωσε η εισαγγελέας της Μασαχουσέτης Κάρμεν Οτις, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας των ΗΠΑ, δημοσιοποιώντας το θέμα. «Πρόκειται για τον μεγαλύτερο συμβιβασμό για απάτη στον τομέα της υγείας στην ιστορία των ΗΠΑ και για την καταβολή του υψηλότερου προστίμου από ένα φαρμακευτικό όμιλο» δήλωσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Τζέιμς Κόουλ. Στο πλαίσιο του συμβιβασμού η εταιρία δέχθηκε να τελεί υπό παρακολούθηση από την αμερικανική κυβέρνηση για πέντε χρόνια.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Αντριου Γουίτι δήλωσε ότι οι διαδικασίες μάρκετινγκ και πωλήσεων άλλαξαν για το αμερικανικό σκέλος της GlaxoSmithKline: «Μάθαμε από τα λάθη μας» είπε. Ωστόσο δεν αποκλείεται να δοθεί συνέχεια από ασθενείς που ίσως έχουν εμφανίσει προβλήματα υγείας από τα εν λόγω σκευάσματα και θα απευθυνθούν στη Δικαιοσύνη για να αποζημιωθούν.
Ρίτα Μελά


