Αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα (ΑΣ)… Μια άγνωστη αυτοάνοση ασθένεια, που εκδηλώνεται με πόνους στη μέση, «χτυπάει» τις πιο παραγωγικές ηλικίες και ταλαιπωρεί περισσοτέρους από 17.000 Ελληνες. Οι ασθενείς, έπειτα από μεγάλη περιπλάνηση στους ορθοπεδικούς και πολλά αναίτια χειρουργεία, καταλήγουν να διαγνωστούν από τους ρευματολόγους, που είναι η κατάλληλη ειδικότητα, οι οποίοι θα δώσουν τη λύση, που περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία και άσκηση, έτσι ώστε όσοι νοσούν να μπορέσουν να ζήσουν ξανά μια φυσιολογική ζωή.
Οπως σημειώνουν οι ειδικοί, πρόκειται για μια φλεγμονώδη νόσο που προσβάλλει κυρίως τις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης και προκαλεί οξύ πόνο στη μέση και τη ράχη. Ο πόνος δυναμώνει τις νυχτερινές ώρες, ενώ το πρωί ο ασθενής έχει δυσκαμψία, η οποία ομαλοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά επανέρχεται εάν το άτομο παραμείνει για αρκετή ώρα ακίνητο.
Πλήττει κυρίως τους νέους ανθρώπους (15 έως 40 ετών) και η συχνότητα εμφάνισής της είναι τριπλάσια στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες.
«Είναι ανάγκη ο κόσμος να ενημερωθεί για τη νόσο για να μην ταλαιπωρείται» τόνισε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Αθανάσιος Τζιούφας, ρευματολόγος στο Γ.Ν. Λαϊκό.
Η συνέντευξη έγινε με αφορμή την πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα με κεντρικό σύνθημα «ΑΣ… δούμε τι κρύβει ο πόνος στη μέση».
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία των Ρευματολογικών Κλινικών των πανεπιστημίων Κρήτης, Ιωαννίνων, Πατρών, Θεσσαλίας, Θεσσαλονίκης και της Κλινικής Παθολογικής Φυσιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ), την Ενωση Ρευματοπαθών Κρήτης, την Ενωση Ασθενών Νότιας Ευρώπης Agora και την Ευγενική υποστήριξη της MSD.
Ρίτα Μελά

