Αύξηση κατά 25% κατέγραψαν οι καταγγελίες των εργαζομένων στη ΓΣΕΕ για μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Παρά την απειλή του αυτοφώρου και τον κίνδυνο φυλάκισης, δεκάδες επιχειρήσεις προτίμησαν να μην καταβάλουν δώρο στους εργαζομένους τους και να τους δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας εν όψει Χριστουγέννων. Υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 6.250 τα άτομα που δεν έχουν λάβει ακόμα το δώρο τους, αν και το δικαιούνται, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός δεν είχε υπερβεί τα 5.000 άτομα. Σύμφωνα με στοιχεία της Συνομοσπονδίας, υπήρξαν επιχειρήσεις που επεδίωξαν, αντί για δώρο, να πληρώσουν τους εργαζομένους σε είδος (π.χ. βενζίνη, δωροεπιταγές), ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που ασκήθηκαν πιέσεις στους εργαζομένους να υπογράψουν ότι έλαβαν το δώρο τους κανονικά, χωρίς βέβαια κάτι τέτοιο να έχει συμβεί. Σε κάποιες περιπτώσεις δόθηκε στους εργαζομένους ένα μέρος του δώρου (100-200 ευρώ), με τη δέσμευση ότι το υπόλοιπο θα το λάβουν τους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς. Προϋπόθεση όμως είναι να δεχτούν οι εργαζόμενοι να υπογράψουν ότι έλαβαν το σύνολο του δώρου.
Μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές καταγγελίες που έγιναν στη ΓΣΕΕ είναι εκείνες από εργαζομένους σε πρατήρια καυσίμων, που οι εργοδότες πρότειναν στο προσωπικό να πληρωθεί σε είδος, δηλαδή σε πετρέλαιο θέρμανσης ή βενζίνη για το αυτοκίνητο. Επίσης, σε επιχειρήσεις ένδυσης υπόδησης υπήρξε ανάλογη πρόταση να πάρουν οι εργαζόμενοι υπό μορφή δωροεπιταγής το δώρο Χριστουγέννων και να την εξαργυρώσουν ψωνίζοντας από τα είδη της εταιρίας όπου εργάζονται.
Το πρόβλημα της μη καταβολής δώρου Χριστουγέννων είναι η κορυφή του παγόβουνου στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, φτάνουν το 1.000.000 οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και το χρονικό διάστημα που δεν τους καταβάλλονται τα δεδουλευμένα κυμαίνεται από τον έναν μήνα έως και τον έναν χρόνο. Μπροστά στον κίνδυνο της ανεργίας, οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας δέχονται, αντί μισθού, συμβολικά ποσά ως έναντι από τον εργοδότη τους ή ακόμα συμβιβάζονται μόνο με υποσχέσεις ότι θα εξοφληθούν κάποια στιγμή στο μέλλον. Υπολογίζεται ότι μόλις τέσσερις στους 10 εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα έχουν την «τύχη» να πληρώνονται κανονικά στην ώρα τους.
Βασίλης Αγγελόπουλος

