Το «νόστιμο» ταξίδι που ξεκίνησε πέρυσι μια παρέα 25ρηδων Αθηναίων φτάνει στον προορισμό του. Το Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας έγινε πραγματικότητα και αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του τις επόμενες ημέρες. Στην καρδιά της Αθήνας, δίπλα στη Βαρβάκειο αγορά και το Μοναστηράκι, στον αριθμό 13 της οδού Αγίου Δημητρίου, στέκει το επιβλητικό νεοκλασικό κτίριο το οποίο τέσσερις φίλοι, ο Κωνσταντίνος, η Αλκυόνη, ο Ομηρος και η Λυδία, επέλεξαν να είναι η «στέγη» της… πανάρχαιας ελληνικής γευστικής κουλτούρας.
Δύο χρόνια πριν ο Κωνσταντίνος Ματσουρδέλης σπούδαζε ακόμα Οικονομικά στην Αγγλία και παράλληλα εργαζόταν σε ελληνικό εστιατόριο. Νοσταλγώντας το άρωμα της πατρίδας, σκέφτηκε ότι στην Ελλάδα έλλειπε ένας χώρος που θα πρόβαλλε στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας την ελληνική γαστρονομία. Μιλώντας με τον επικοινωνιολόγο Ομηρο Τσάπαλο, τη μουσειολόγο Λυδία Δαμκαρέλου και τη σχεδιάστρια Αλκυόνη Ματσουρδέλη, ο νεαρός Κωνσταντίνος κατάλαβε ότι μοιράζονταν την ίδια αγάπη για την ελληνική διατροφή παρά τα διαφορετικά γνωστικά τους αντικείμενα. Ετσι αποφάσισαν να δημιουργήσουν μόνοι τους έναν χώρο προβολής του πολιτισμού με «όχημα» την πιο ευχάριστη καθημερινή πράξη: Τη… διατροφή!
«Μην περιμένετε ένα μουσείο με προθήκες γεμάτες μαγειρικά σκεύη και λαογραφικά αντικείμενα. Ετοιμαστείτε να γευτείτε τα μοναδικά προϊόντα της ελληνικής γης, να γνωρίσετε μέσα από ψηφιακές εφαρμογές τη διαδικασία παραγωγής και επεξεργασίας τους και να φτιάξετε με τα χέρια σας μια από τις συνταγές που γνωρίσατε! Θέλουμε μέσα από το παιχνίδι και τη δοκιμή μικροί και μεγάλοι να έχουν μια βιωματική εμπειρία που θα τους κάνει να προσεγγίζουν στο εξής πιο συνειδητά την καθημερινή τους διατροφή» λέει ο στη «δημοκρατία» ο Κωνσταντίνος Ματσουρδέλης.
Εκτός από τη μόνιμη έκθεση θα υπάρχει και μια περιοδική, που θα αναδεικνύει μια διαφορετική τοπική ελληνική κουζίνα. Η πρώτη με τίτλο «Ανακαλύπτοντας τη γαστρονομία της Μακεδονίας και της Θράκης» (24 Ιανουαρίου-4 Μαΐου 2014) θα παρουσιάζει εκθέματα σχετικά με την Ιστορία και τις επιρροές της γαστρονομίας σε Μακεδονία και Θράκη. «Για να έχει ο επισκέπτης μια ολοκληρωμένη εμπειρία, πιάτα εμπνευσμένα από αυτή την κουζίνα θα προσφέρονται στο εστιατόριο, ενώ στο πωλητήριο του μουσείου θα διατίθενται τα προϊόντα της περιοχής» εξηγεί ο εμπνευστής του Μουσείου Ελληνικής Γαστρονομίας.
Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η νεανική παρέα δεν στερείται οράματος. Αυτό άλλωστε την ανέδειξε σε μια από τις νικήτριες ομάδες ενός διαγωνισμού για τη νεανική επιχειρηματικότητα της Eurobank και του Corallia, εξασφαλίζοντάς της την αναγκαία χρηματοδότηση.
