Σχέδιο που προβλέπει την αύξηση των μισθών και των συντάξεων των στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών, στο επίπεδο του 50% της διαφοράς μεταξύ των τωρινών αποδοχών τους και των αποδοχών που ελάμβαναν τον Ιούλιο του 2012, προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Το συνολικό ποσόν ανέρχεται στα 540.900.000 ευρώ και συμπεριλαμβάνει και τα αναδρομικά των δικαστικών, για τα οποία έχει ήδη υπάρξει νομοθετική διευθέτηση.
Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει αυξήσεις στους βασικούς μισθούς της τάξης του 12,4%, και αναπροσαρμογές 17,9% στα επιδόματα, ενώ η καταβολή των αναδρομικών θα γίνει… σε βάθος χρόνου!
Ουσιαστικά, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προτίθεται να επαναφέρει τους μισθούς και τις συντάξεις των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών και των πυροσβεστών σε επίπεδα υψηλότερα μεν από τα ισχύοντα σήμερα, αλλά χαμηλότερα από αυτά στα οποία βρίσκονταν τον Ιούλιο του 2012!
Οι αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις θα δοθούν πιθανότατα από τον ερχόμενο μήνα (θα αφορούν και την περίοδο Ιουλίου – Οκτωβρίου 2014), ενώ τα αναδρομικά, που είναι και τα περισσότερα χρήματα, για την περίοδο από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Σεπτέμβριο του 2014 θα δίνονται σταδιακά από το επόμενο έτος και η εξόφληση μπορεί να γίνει σε βάθος τριετίας!
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η αύξηση στον μισθό θα είναι για τους φαντάρους μόνο 4 ευρώ τον μήνα, για τον δεκανέα 7 ευρώ, για τον επιλοχία 15 ευρώ, για τον αρχιλοχία και τον ανθυπασπιστή 20 ευρώ, για τον ανθυπολοχαγό 12 ευρώ, για το λοχαγό 44 ευρώ κ.ο.κ.
Σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά, τα ποσά ανέρχονται ως εξής: για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ 6.032 ευρώ, για τους αρχηγούς σε όλα τα Οπλα και τα Σώματα 4.810 ευρώ, τους αντιστράτηγους 3.952 ευρώ, τους υποστράτηγους 2.938 ευρώ, τους ταξιάρχους (και αντίστοιχους βαθμούς σε ΕΛ.ΑΣ., Λ.Σ., Π.Σ.) 2.574 ευρώ, τους συνταγματάρχες 1.950 ευρώ, τους ταγματάρχες 1.300 ευρώ, τους λοχαγούς 1.144 ευρώ, τους υπολοχαγούς 806 ευρώ, τους ανθυπασπιστές και τους αρχιλοχίες 520 ευρώ.
Τα αναδρομικά δεν θα καταβληθούν εφάπαξ αλλά σε δόσεις, χωρίς να αναφέρεται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού ο αριθμός των δόσεων.
Η ρύθμιση, όπως αναγράφεται στο προσχέδιο, έχει ως εξής:
Κονδύλι 126.200.000 ευρώ για την καταβολή αυξήσεων στις αποδοχές και τις συντάξεις τους κατά το διάστημα από 1/7/2014 έως 31/12/2014 (το σχέδιο αύξησης μισθών και επιδομάτων).
Δαπάνες 414.700.000 ευρώ για την καταβολή αναδρομικών αποδοχών και συντάξεων των δικαστικών και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας για την περίοδο από 1/8/2012 έως 30/6/2014.
Συνολικά, δηλαδή, οι παραπάνω κατηγορίες θα εισπράξουν 540.900.000 ευρώ για την περίοδο από 1/8/2012 έως 31/12/2014.

Στέλιος Κράλογλου


