Εμπλοκή παρουσιάστηκε αργά χθες το βράδυ στο μείζον ζήτημα του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, εξαιτίας κυρίως των αντιδράσεων της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πέντε έξι βουλευτών που ανήκουν στις συνιστώσες και δεν ελέγχονται καν από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Το αναμενόμενο διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα δεν έγινε ποτέ και η ανακοίνωση πήρε νέα παράταση δύο ημερών, ενώ η ψηφοφορία στη Βουλή ορίστηκε να γίνει -εκτός νέου απροόπτου- την Τετάρτη.
Ο πρωθυπουργός έχει συμφωνήσει με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ώστε να προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ως διάδοχος του Κάρολου Παπούλια. Το θέμα φέρεται ότι συζητήθηκε και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες εν όψει του Eurogroup. Είχε ζητηθεί μάλιστα από συνεργείο της ΝΕΡΙΤ να μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου χθες το βράδυ, για να γίνει το ανάλογο διάγγελμα από τον πρωθυπουργό.
Αντί διαγγέλματος, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης εμφανίστηκε στις 21.30 ενώπιον των ρεπόρτερ που περίμεναν έξω από το Μαξίμου και ανακοίνωσε ότι το όνομα του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ θα ανακοινωθεί την Τρίτη, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ενώ η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή (απαιτούνται 180 ψήφοι για την εκλογή) θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.
Την ίδια ημέρα, στις 4 το απόγευμα, θα συνεδριάσει η Κ.Ο. των Ανεξάρτητων Ελλήνων για το ίδιο θέμα. Αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απειλούν να καταψηφίσουν την επιλογή Αβραμόπουλου, ενώ η Ιωάννα Γαϊτάνη (προέρχεται από τη συνιστώσα ΔΕΑ) και ο Δημήτρης Κοδέλας (από την ΚΟΕ) έχουν ήδη δηλώσει δημόσια τη σχετική διαφωνία τους.
«Να γίνει η διαδικασία με έναν τρόπο αντίστοιχο της περίστασης και του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας» δήλωσε έξω από το Μαξίμου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Νωρίτερα, όμως, ο κ. Σακελλαρίδης, σε συνέντευξή του σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, είχε πει ότι η ανακοίνωση του ονόματος θα γινόταν μάλλον το ίδιο βράδυ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει στο πρόσωπο».
Δύο συναντήσεις
Μεσολάβησαν δύο καθοριστικής σημασίας συναντήσεις του κ. Τσίπρα στο γραφείο του στο Μαξίμου. Η πρώτη ήταν με τον Πάνο Καμμένο, κατά την οποία ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων πρότεινε την Ντόρα Μπακογιάννη για υποψήφια Πρόεδρο. Ακολούθησε η συνάντηση με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, που εξέφρασε την αντίρρησή του στην επιλογή του «μνημονιακού» κ. Αβραμόπουλου, ζητώντας μια αριστερή υποψηφιότητα. «Ρωτήστε μέσα τι θα γίνει» είπε εμφανώς εκνευρισμένος στους δημοσιογράφους ο κ. Λαφαζάνης φεύγοντας από το Μαξίμου.
Υποψηφιότητες όπως αυτές της Ιωάννας Καρυστιάνη, του Προκόπη Παυλόπουλου και του Μανόλη Δρεττάκη επανέρχονται στο τραπέζι.
Κώστας Παπαχλιμίντζος
Κύριε διευθυντά,
για να συμβάλω στη συζήτηση, να σας θυμίσω ότι ο Δ. Αβραμόπουλος δεν έχει πει «ναι» σε κανένα Μνημόνιο! Το πρώτο δεν το ψήφισε καν η Ν.Δ. (άρα…) και στο επόμενο ήταν υπ. Αμυνας του Παπαδήμου, αλλά είχε παραιτηθεί από βουλευτής.


