Για τις επικρίσεις που δέχονται οι μητροπολίτες που κυκλοφορούν κι εμφανίζονται με ακριβά και φανταχτερά άμφια μίλησε στο κήρυγμα του στην Πανηγυρική Αρχιερατική Θ. Λειτουργία στον Ι. Ναό Αναλήψεως του Κυρίου Θεσσαλονίκης ο Μητροπολίτης Άνθιμος.
“Καποιοι λένε πράγματα επιπόλαια, αστήρικτα και ψευδή για να δημιουργηθούν συνθήκες αποδυναμώσες της Εκκλησίας” τόνισε ο κ. Άνθιμος.
“Μας χωρίζουν πολλές φορές τα εθνικά θέματα, αλλά όταν έχουμε συνάξεις οι εκπρόσωποι των εκκλησιών από εδώ μέχρι τη Μόσχα και την Ουκρανία και τις άλλες χώρες και από όσους βρίσκονται στην Ευρώπη και την Αμερική, οι Ορθόδοξοι δίνουν έναν δυναμισμό μαρτυρίας” επισήμανε ο Σεβασμιώτατος.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα ενδύματα των Ιερωμένων και στα σχόλια κάποιων.
“Είμαστε ντυμένοι όλες τις μέρες του χρόνου μέσα στα μαύρα ράσα μας. Είναι και μερικοί που σχολιάζουν αυτά τα ενδύματα που φοράμε στη Λειτουργία, και οι ιερείς και οι Επίσκοποι, ότι πανάκριβα, μεγάλης αξίας και τους ενοχλούν, γιατί δεν μπορούν να καταλάβουν αυτό που έλεγε ο Μέγας Βασίλειος ότι μπορώ καθ’ ήμέραν να είμαι με το μοναδικό ράσο μου και να κυκλοφορώ και να ασκώ τις υποχρεώσεις μου, αλλά όταν λειτουργώ πρέπει να είμαι ντυμένος με ό,τι καλύτερο έχω, ΑΝ το έχω, ΑΝ μου το δώρισε η Εκκλησία για να πραγματοποιήσω με τη χάρη του Θεού ιδίως την τέλεση του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας” είπε και συμπλήρωσε “εμείς οι παπάδες, Επίσκοποι, διάκονοι, μοναχοί από το πρωί της Κυριακής μετά τη Λειτουργία και μέχρι που θα έρθει το Σάββατο, για όλες τις εβδομάδες, μήνες και χρόνια είμαστε ντυμένοι στα μαύρα ράσα για το πένθος, για τη σταυρική θυσία του Κυρίου και είναι και μερικοί παλαιοί που κοιμούνται με το μαύρο ράσο. Κι όταν έρθει η Κυριακή και πιάσουμε στα χέρια το Χριστό δε θα πρέπει να φορούμε ένα άλλο ένδυμα;”
“Αν δεν μπορείτε να πάρετε κερί γιατί δεν έχετε πάρτε το και μη δίνετε τίποτα αλλά αν έχετε ρίξτε το και ας είναι ότι να ναι γιατί αλλιώς δεν μπορούμε να σταθούμε, αλλά θα σταθούμε ΄χει ο Θεός” σχολίασε τέλος ο κ. Άνθιμος.
πηγή: romfea.gr