Οι δελφίνοι του (μικρού) ΠΑΣΟΚ σε θέσεις μάχης

Αρχίζει σήμερα το τριήμερο συνέδριο του κόμματος, όπου αναμένεται να κυριαρχήσουν οι ομαδοποιήσεις και οι υπόγειες κινήσεις. Κόντρα Φώφης-Λοβέρδου

Τα… μαχαίρια τους ακονίζουν οι υποψήφιοι δελφίνοι του (μικρού) ΠΑΣΟΚ, καθώς σήμερα ξεκινούν οι εργασίες του τριήμερου συνεδρίου του κόμματος. Αν και αυτή τη φορά σε σχέση με το παρελθόν οι σύνεδροι είναι λιγότεροι και το διακύβευμα σαφώς μικρότερο, οι παθογένειες του κόμματος έχουν κάνει την εμφάνισή τους και αναμένεται να κορυφωθούν το Σάββατο και την Κυριακή.

Παιχνίδια

Ομαδοποιήσεις, υπόγειες κινήσεις, παιχνίδια κάτω από το τραπέζι πρόκειται να κυριαρχήσουν, την ώρα που ήδη Φώφη Γεννηματά και Ανδρέας Λοβέρδος δείχνουν να έχουν τις πρώτες αψιμαχίες σχετικά με την επόμενη ημέρα του κόμματος.

Επί παραδείγματι, η κ. Γεννηματά φέρεται ότι είναι διατεθειμένη, αν εκλεγεί πρόεδρος, να ανοίξει την πόρτα στον Γιώργο Παπανδρέου και σε στελέχη που βρίσκονται δίπλα του, κάτι που προφανώς απορρίπτει ο κ. Λοβέρδος. Ο ίδιος, μάλιστα, αναμένεται να περάσει και στην αντεπίθεση, καταθέτοντας σε ψηφοφορία πρόταση για εκλογή γραμματέα από το συνέδριο, ενδεχομένως και αντιπροέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Προσώρας, ερωτηματικό παραμένει το αν η Κεντρική Επιτροπή θα εκλεγεί από το συνέδριο, αφού διαφωνεί η κυρία Γεννηματά, συμφωνούν όμως όλοι οι υπόλοιποι. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εκλογής προέδρου από το συνέδριο, το σενάριο αυτό δείχνει να απομακρύνεται, καθώς απαιτείται αλλαγή καταστατικού. Στο… ντουλάπι μπαίνει, ως φαίνεται, και η πρόταση περί μεταβατικού προέδρου, ενώ ο Κώστας Σκανδαλίδης άρχισε να… ρίχνει άδεια για να πιάσει γεμάτα.

 «Ανακόλουθος»

«Κανένα μεταβατικό ρόλο δεν θέλω να παίξω, ούτε έχω αποφασίσει τίποτα για τον εαυτό μου. Πρέπει να αποφασίσει το ΠΑΣΟΚ για τον εαυτό του και θα ήμουν ανακόλουθος σε ό,τι λέω εδώ και χρόνια, όταν ήμουν αυτός που επέμενε να προηγείται το συνέδριο της εκλογής του προέδρου, για να δεσμεύει τον πρόεδρο. Δεν είμαστε αναρχηγικό κόμμα» είπε σε συνέντευξή του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να θέσει και ο ίδιος υποψηφιότητα. Τέλος, από την πλευρά του, ο Ο. Κωνσταντινόπουλος ψάχνει εναγωνίως συμμάχους για να τον στηρίξουν, ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει κάτι.

Αλέξανδρος Διαμάντης

Δέκα στελέχη ζητούν αλλαγή συμβόλων, ονόματος και ηγεσίας

Δέκα στελέχη του ΠΑΣΟΚ με κοινό κείμενό τους παρεμβαίνουν στα εσωκομματικά εν όψει του συνεδρίου, ζητούν την αλλαγή του ονόματος, των συμβόλων και της ηγεσίας, και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι είναι η τελευταία ευκαιρία για υπέρβαση ή άλμα στο κενό.
Τα στελέχη αναφέρουν ότι σήμερα το ΠΑΣΟΚ αναμετράται με την Ιστορία και κατά την άποψή τους οδηγείται στο κρισιμότερο συνέδριο της έως τώρα πορείας του. «Θα διαψεύσει όλους όσοι θεωρούν ότι είναι τοξικό και πλέον δεν έχει λόγο ύπαρξης ή θα βρει εκείνες τις δυνάμεις που θα το ωθήσουν στον μετασχηματισμό του σε ένα νέο, σύγχρονο, ευρωπαϊκό και μεταρρυθμιστικό σοσιαλδημοκρατικό φορέα;» αναρωτιούνται και σημειώνουν ότι η οικονομική κρίση που έχει αλλάξει πολλά στη χώρα επιτάσσει το ΠΑΣΟΚ να ξεφύγει από τις παθογένειες και να αλλάξει πορεία.

Προτείνουν το συνέδριο να αποφασίσει για τη συντεταγμένη πορεία του ΠΑΣΟΚ προς το ιδρυτικό συνέδριο της παράταξης, χωρίς ηγεμονισμούς, χωρίς προαπαιτούμενα, που θα αποφασίσει, μεταξύ άλλων, την εκλογή – συγκρότηση μιας ανοιχτής εθνικής επιτροπής, η οποία και θα προετοιμάσει πολιτικά και οργανωτικά το εγχείρημα της μετεξέλιξης. «Σε αυτήν θα πρέπει να συμμετέχουν όλες οι δυνάμεις του ευρύτερου χώρου που εκτείνεται από το μεταρρυθμιστικό κέντρο ως την ανανεωτική Αριστερά, και, τέλος, το ιδρυτικό συνέδριο της νέας παράταξης να συζητήσει και να αποφασίσει για το νέο πολιτικό – προγραμματικό πλαίσιο, το όνομα, τα σύμβολα, τις δομές, τις λειτουργίες, την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Γιατί σήμερα μια απλή αλλαγή σελίδας δεν είναι αρκετή. Πρέπει να αλλάξουμε ολόκληρο το βιβλίο» επισημαίνουν.
Το κείμενο υπογράφουν οι Κατερίνα Βαλαβάνη, Νάντια Γιαννακοπούλου, Χρήστος Δρούζιας, Μιχάλης Ζουλουφός, Χαρά Κεφαλίδου, Μενέλαος Μποκέας, Αγγέλα Τριανταφύλλου, Κώστας Tριάντης, Μιχάλης Χάλαρης και Μάριος Ψυχάλης.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα