«Στα νοσοκομεία τα μηχανήματα είναι λιγότερα από τα μισά που έχουμε ανάγκη»
Στην ουρά για ακτινοθεραπεία «σβήνουν» κάθε χρόνο χιλιάδες καρκινοπαθείς, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ), 5.000 ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση στην απαραίτητη για την υγεία τους θεραπεία. «Στην Ελλάδα έχουμε περίπου 30.000 καρκινοπαθείς, που χρειάζονται περί τις 700.000 συνεδρίες ετησίως. Από αυτούς, με κόπο καταφέρνουν να κάνουν ακτινοθεραπεία οι 25.000. Ο κόσμος, δυστυχώς, χάνεται άδικα. Και δεν είναι μόνο οι ακτινοθεραπείες για την ίαση, αλλά και οι ανακουφιστικές θεραπείες για τον πόνο. Μπορεί κάποιος που πονάει να περιμένει δύο μήνες;» λέει ο πρόεδρος της ΕΕΑΟ Γιώργος Πισσάκας.
Σε πολλά νοσοκομεία, κυρίως στην Αττική, ο χρόνος αναμονής για ακτινοθεραπεία ξεπερνά τους πέντε μήνες, ενώ περίπου στην ίδια μοίρα βρίσκονται και οι ασθενείς που εξυπηρετούνται από τα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιφέρειας, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις υπολειτουργούν. «Το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και πάνω από μια δεκαετία, αλλά διογκώθηκε στα χρόνια της κρίσης. Πολλοί ασθενείς έρχονται στην Αθήνα επειδή θεωρούν ότι είναι το κέντρο των θεραπειών. Επομένως, η Αθήνα μαζεύει τη μισή Ελλάδα και ο κόσμος γυρίζει από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, μέχρι να βρει μικρότερη λίστα αναμονής» αναφέρει ο κ. Πισσάκας.
Σύμφωνα με την ΕΕΑΟ, εκτός από τα νοσοκομεία της Αττικής, προβλήματα υπάρχουν και σε Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Πάτρα και Κρήτη, ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο παρατηρείται ένα σημαντικό έλλειμμα μηχανημάτων. «Στα δημόσια νοσοκομεία τα μηχανήματα είναι λιγότερα από τα μισά που έχει ανάγκη η Ελλάδα. Ακόμα, όμως, κι αν προσθέσουμε και τα μηχανήματα των ιδιωτικών, φτάνουμε στα 42, ενώ θα έπρεπε να έχουμε γύρω στα 65 με 70» καταλήγει ο πρόεδρος της ΕΕΑΟ.


