Εκατομμύρια οι ακρίδες που ταλαιπωρούν τον Αη Στράτη

Με ειδικά φάρμακα ετοιμάζεται η επίθεση κατά των εντόμων που για επτά χρόνια καταστρέφουν τη βλάστηση του νησιού

Με βιολογικά «όπλα» θα επιχειρήσουν οι εντομολόγοι να εξολοθρεύσουν τις ακρίδες, που τα τελευταία επτά χρόνια «καταβροχθίζουν» τη χλωρίδα του Αη Στράτη. Η εκρηκτική αύξηση των εντόμων έχει προκαλέσει πλέον τεράστιο πρόβλημα στους περίπου 200 κατοίκους του νησιού, οι οποίοι δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν έξω από τα σπίτια τους, ενώ η δραστηριότητα των κτηνοτρόφων βρίσκεται στο ναδίρ, καθώς από την επέλαση των εντόμων δεν υπάρχει βλάστηση για να βοσκήσουν τα κοπάδια τους.

Το ζήτημα συζητήθηκε την περασμένη Πέμπτη σε σύσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκου Μπόλαρη με τοπικούς φορείς και βουλευτές, και με εντομολόγους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, του ΤΕΙ Πελοποννήσου και του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.

Τα μέτρα

Στη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ομάδα επιστημόνων που θα προτείνουν ένα κοινό σχέδιο δράσης, το οποίο θα στηρίζεται στην εφαρμογή μέτρων βιολογικής καταπολέμησης. Τα μέτρα θα εφαρμοστούν από τον ερχόμενο Φεβρουάριο, όταν επωαστούν τα αβγά που γέννησαν φέτος οι ακρίδες στο χώμα. Στη σύσκεψη συζητήθηκε ακόμα η ίδρυση κέντρου άμεσης επέμβασης που θα αναλαμβάνει να διαχειρίζεται παρόμοιες έκτακτες καταστάσεις.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς, σχεδόν το σύνολο της χλωρίδας στον Αη Στράτη είναι σήμερα κατεστραμμένο και δεν υπάρχει πράσινο ούτε βοσκότοπος για την τροφή του ζωικού πληθυσμού. Οι ελάχιστοι κτηνοτρόφοι που επιβιώνουν στο νησί για τη φετινή χρονιά αναγκάστηκαν ήδη από τις αρχές Μαΐου να συντηρούν τα κοπάδια τους αποκλειστικά με αγορά ζωοτροφών. Οι ακρίδες εναποθέτουν τα αβγά τους στο έδαφος σε γυμνές, ακαλλιέργητες, αμμοχαλικώδεις και ξηρές θέσεις, και όταν ο καιρός ζεστάνει (νωρίς την άνοιξη) αυτά αρχίζουν να εκκολάπτονται διαδοχικά. Πρώτα βγαίνουν τα έντομα που είναι κοντά στην επιφάνεια του εδάφους και ακολουθούν τα υπόλοιπα.

Στ. Βασιλόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα