Μαγικό ταξίδι με τις νοστιμιές του Ηρακλείου Κρήτης

Το πιο γευστικό οδοιπορικό ξεκινά από τον νομό Ηρακλείου Κρήτης! Ο Ακης Πετρετζίκης ταξιδεύει και φέτος σε Ελλάδα και Ευρώπη, δοκιμάζει αυθεντικές συνταγές, επισκέπτεται τοπικούς παραγωγούς και μας συστήνει τον γαστρονομικό πλούτο κάθε περιοχής!

  • Από τη Μαρία Ανδρέου

H πιο νόστιμη ταξιδιωτική εκπομπή, το «Akis’ Food Tour», επιστρέφει στις οθόνες μας και μας παίρνει μαζί της σε μια αντισυμβατική γαστρονομική περιπέτεια. Η εκπομπή κάνει πρεμιέρα απόψε στις 20.45. Συνοδοιπόροι του Ακη στο «Akis’ Food Tour» είναι οι τηλεθεατές που του προτείνουν τα μέρη που επισκέπτεται αλλά και οι ντόπιοι κάτοικοι κάθε περιοχής που τον βοηθούν να ανακαλύψει τι σημαίνει πραγματικά «υψηλή γαστρονομία» στις ντόπιες κουζίνες, στα χωράφια και τα βουνά της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Το φετινό γευστικό ταξίδι του Ακη Πετρετζίκη ξεκινά από την καρδιά της Κρήτης: το Ηράκλειο! Πρώτος σταθμός του, το Αρκαλοχώρι, όπου αναζητεί τη συνταγή του περίφημου εφτάζυμου ψωμιού που περνά από γενιά σε γενιά. Για καλή του τύχη συναντά την τρυφερή και αεικίνητη γιαγιά Αγγέλα, που τον φιλοξενεί στην κουζίνα της. Στη συνέχεια ο Ακης φτάνει στο Θραψανό, ένα χωριό που εδώ και αιώνες κρατά στα χέρια του την τέχνη της αγγειοπλαστικής. Ο Ακης παρακολουθεί και συμμετέχει σε αυτή την τελετουργία δημιουργίας.

Στο Χαρασό Χερσονήσου βυθίζεται στην καρδιά ενός πανέμορφου βιολογικού και βιοδυναμικού αγροκτήματος, όπου η γη καλλιεργείται με φροντίδα και όραμα. Ο ιδιοκτήτης Παναγιώτης Μαγγανάς αναλαμβάνει να τον μυήσει στον πλούτο της κρητικής διατροφής, φτιάχνοντας αρνί αντικριστό, ξινόχοντρο με μελιτζάνες και χοχλιούς χαρακιανούς. Στην παραθαλάσσια Λυγαριά ο Ακης ανακαλύπτει μία ξεχωριστή ταβέρνα χτισμένη εξολοκλήρου απ’ τα χέρια ενός μερακλή μάστορα. Εκτός, όμως, από τεχνίτης, ο Μάνθος Κεφαλάς είναι και καλός μάγειρας.

Θαλάσσια σπορ

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό του παραλιακά, επιδιώκει να δοκιμάσει τις αντοχές του στο wakeboard! Οδηγός του στα καταγάλανα νερά της Αγίας Πελαγίας γίνεται ο προπονητής θαλάσσιων σπορ Γιάννης Σωμαράκης. Λίγο προτού ανηφορίσει και πάλι προς τα ημιορεινά, κάνει μια βόλτα στα στενά της πόλης του Ηρακλείου, για να καταλήξει σε γνώριμες και αγαπημένες του επιλογές, όπως η μπουγάτσα και το θρακόψωμο. Οι γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου τού δείχνουν ένα προς ένα τα συστατικά του παραδοσιακού τζουλαμά της Πόμπιας.

Το ταξίδι του ολοκληρώνεται στην πανέμορφη Μητρόπολη Μεσαράς, ξακουστή για την πατάτα της και για τον «κόκκινο χρυσό» της, τις ζουμερές φράουλες. Εδώ ο Ακης εντυπωσιάζεται από το μεράκι νέων αγροτοπαραγωγών, όπως ο Νίκος Φραγκιαδουλάκης και ο Μανώλης Σκαλιδάκης. Στην καταπράσινη αυλή του Γιώργου Γκιαουράκη συμμετέχει σε ένα αυτοσχέδιο γύρισμα με μεγάλο κοινό, που θυμίζει «Kitchen Lab»! Η Αθηνά Κοκολάκη και η Μαρία Φραγκιαδουλάκη δείχνουν πώς παρασκευάζονται το λικέρ και η μαρμελάδα φράουλας.

Στο τέλος, ο Ακης βρίσκεται καλεσμένος στο μεγαλύτερο παραδοσιακό τραπέζι στρωμένο με όλων των ειδών τις σπεσιαλιτέ της Κρήτης. Γαμοπίλαφο, καπρικό, καλτσούνια, κρεατόπιτες, ντολμαδάκια, χοχλιοί είναι κάποια μόνο από τα λαχταριστά πιάτα που μαγείρεψαν οι ντόπιοι. Με το σύνθημα του Γιώργου Καραταράκη, εκ του Πολιτιστικού Συλλόγου, οι οργανοπαίχτες αρχίζουν τις δοξαριές! Κάπως έτσι αποχαιρέτησε ο Ακης το Ηράκλειο – κρατώντας στιγμές, εικόνες και ανθρώπους.












spot_img

Ροή ειδήσεων

spot_img

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ