Νέες ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα – 11 νεκροί και διακοπή ανθρωπιστικής βοήθειας από το Τελ Αβίβ

Αναζωπύρωση συγκρούσεων στη Γάζα

Η εκεχειρία στη Γάζα βρίσκεται ένα βήμα πριν την πλήρη κατάρρευση, καθώς οι συγκρούσεις αναζωπυρώθηκαν.

Νέες ισραηλινές επιδρομές στη Ράφα μετά την παραβίαση της εκεχειρίας

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νέο κύμα αεροπορικών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας, δηλώνοντας:

«Σε απάντηση στην κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός νωρίτερα σήμερα (Κυριακή), οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έχουν ξεκινήσει μια σειρά επιδρομών εναντίον τρομοκρατικών στόχων της Χαμάς στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας».

Οι επιθέσεις επικεντρώθηκαν στη Ράφα, μετά από πυρά που δέχθηκαν Ισραηλινοί στρατιώτες σε περιοχή κοντά στη γραμμή αποχώρησης.

Αυξάνονται οι απώλειες στη Γάζα – Πάνω από 11 νεκροί Παλαιστίνιοι

Η Χαμάς, από την πλευρά της, υποστήριξε ότι δεν είχε γνώση των επεισοδίων.

Σύμφωνα με την πολιτική άμυνα της Γάζας, τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από τις αεροπορικές επιδρομές που σημειώθηκαν από το πρωί.

Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι ενδέχεται να υπάρξουν και νέες επιθέσεις μέσα στην ημέρα, σε απάντηση στις φερόμενες παραβιάσεις της εκεχειρίας.

Σκληρή γραμμή Νετανιάχου: Επιθέσεις και αποκλεισμός ανθρωπιστικής βοήθειας

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε πως το Ισραήλ θα απαντήσει δυναμικά, δίνοντας εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας «να δράσουν με δύναμη εναντίον τρομοκρατικών στόχων στη Λωρίδα της Γάζας».

Παράλληλα, το Ισραήλ ανακοίνωσε τη διακοπή της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα «μέχρι νεωτέρας», κατηγορώντας τη Χαμάς για παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, καθώς δεν παρέδωσε όλους τους νεκρούς ομήρους.

Η συμφωνία προέβλεπε την είσοδο 600 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια ημερησίως, όμως το Ισραήλ έχει ήδη περιορίσει τον αριθμό αυτό στο μισό και διατηρεί κλειστό το πέρασμα της Ράφα.

Οι ΗΠΑ καλούν το Ισραήλ σε αυτοσυγκράτηση μετά τις επιδρομές

Σύμφωνα με το Axios, η ισραηλινή κυβέρνηση είχε ενημερώσει εκ των προτέρων την κυβέρνηση Τραμπ για τις επιθέσεις.

Οι διαπραγματευτές Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ συνομίλησαν με τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ, πριν τις επιχειρήσεις. Οι ΗΠΑ προέτρεψαν το Ισραήλ να «ανταποκριθεί αναλογικά, αλλά να επιδείξει αυτοσυγκράτηση», υπογραμμίζοντας πως «κανείς δεν θέλει να επιστρέψει σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας».

Κατς: «Η Χαμάς θα πληρώσει μεγάλο τίμημα»

Τέλος, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατς προειδοποίησε ότι η Χαμάς θα πληρώσει «μεγάλο τίμημα» για κάθε επίθεση ή παραβίαση της εκεχειρίας, δηλώνοντας:

«Η Χαμάς θα μάθει σήμερα με σκληρό τρόπο ότι ο ισραηλινός στρατός είναι αποφασισμένος να προστατεύσει τους στρατιώτες του και να εμποδίσει να τους συμβεί οποιοδήποτε κακό».

Αξιωματικός του στρατού επιβεβαίωσε επίσης ότι «υπάρχει ενδεχόμενο και άλλων πληγμάτων» εναντίον της οργάνωσης.












spot_img

Ροή ειδήσεων

spot_img

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ