Συμπλήρωμα διατροφής με κρόκο σύντομα στα φαρμακεία
Αντιμέτωποι με το φαινόμενο των αλλαγών του κλίματος και τις επιπτώσεις του στην καλλιέργεια του κρόκου βρίσκονται οι καλλιεργητές της Κοζάνης, που για άλλη μια χρονιά βλέπουν την παραγωγή τους να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.
Οπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης Βασίλης Μητσόπουλος, η συγκομιδή ξεκίνησε στις 25 Οκτωβρίου και, όπως όλα δείχνουν, «θα είναι ελάχιστα καλύτερη από τα προηγούμενα τρία χρόνια, αν και η ανθοφορία των λουλουδιών για άλλη μια χρόνια δεν βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα».
Το μέγεθος της παραγωγής του κρόκου δεν πρόκειται να ξεπεράσει τον έναν τόνο, κι ο κ. Μητσόπουλος εκφράζει ανησυχία, γιατί διαπιστώνει ότι «τα τελευταία χρόνια αρκετοί παραγωγοί έχουν εγκαταλείψει την καλλιέργεια του φυτού».
Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού εξηγεί ότι οι μεταβολές των κλιματολογικών συνθηκών, όπως οι παρατεταμένες ξηρασίες του καλοκαιριού, με τις αυξημένες θερμοκρασίες, και οι ανομβρίες του φθινοπώρου, «στρεσάρουν το φυτό, με αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου να αδυνατίζει ο βολβός και στη συνέχεια να χάνεται. Πολλοί παραγωγοί βλέπουν νέα χωράφια τριών και τεσσάρων ετών να χάνουν τους μισούς βολβούς εξαιτίας αυτού του φαινομένου, με αποτέλεσμα να απογοητεύονται και να αποσύρονται από την καλλιέργεια».
Οταν ανθίσει ο κρόκος, οι παραγωγοί έχουν περιθώριο τριών ή τεσσάρων ημερών για να συλλέξουν τα λουλούδια του. Εάν δεν προλάβουν, οι στήμονες του λουλουδιού θα μαραθούν. Για να παραχθεί μόλις ένα γραμμάριο κρόκου απαιτούνται περισσότερα από 150 λουλούδια, ενώ για να παραγάγει ο παραγωγός 1 κιλό κρόκου χρειάζεται να συλλέξει 150.000 λουλούδια.
Η συλλογή των λουλουδιών είναι δύσκολη και επίπονη διαδικασία, καθώς οι εργάτες πρέπει να βρίσκονται συνεχώς, επί ώρες, σκυμμένοι στο έδαφος. Το ημερομίσθιο μαζί με το εργόσημο είναι περίπου 60 ευρώ. Ο κρόκος Κοζάνης είναι από τα πιο ακριβά μπαχαρικά του κόσμου, κι είναι περιζήτητος για το υπέροχο χρώμα του, το άρωμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες.
Πηγή: Εφημερίδα Έλληνας Αγρότης


