H πιο νόστιμη ταξιδιωτική εκπομπή, το «Akis’ Food Tour», στον Alpha, συνεχίζει το υπέροχο γαστρονομικό ταξίδι της. Και αυτό το Σάββατο ο Ακης Πετρετζίκης μάς παίρνει μαζί του σε μια νέα αντισυμβατική γαστρονομική περιπέτεια. Η γευστική ταξιδιωτική σειρά του Alpha μάς δίνει ραντεβού από τα Τρίκαλα το Σάββατο 29 Νοεμβρίου στις 20.45.
- Από την Μαρία Ανδρέου
Ο διάσημος σεφ Ακης Πετρετζίκης ταξιδεύει στα Τρίκαλα, μια πόλη που παντρεύει την παράδοση με τη σύγχρονη αισθητική, και αποκαλύπτει έναν γευστικό χάρτη γεμάτο ιστορίες, ανθρώπους και χρώμα.
Το ταξίδι ξεκινά δίπλα στον Ληθαίο ποταμό, με τον Ακη να συναντά τον street artist Αλέξανδρο Κισκίνη, ο οποίος έχει γεμίσει την πόλη με εντυπωσιακές τοιχογραφίες. Ο Ακης τον παρακολουθεί να συντηρεί ένα παλιότερο έργο του, συμμετέχοντας στο εικαστικό project που έχει αλλάξει την εικόνα του αστικού τοπίου των Τρικάλων. Μετά την τέχνη έρχεται το φαγητό. Ο ακης ακολουθεί τον Αλέξανδρο στο μικρό εστιατόριο του Αζάντ, ενός Κούρδου πρόσφυγα που έφτασε στην Ελλάδα το 2021 και πλέον μαγειρεύει καθημερινά με βάση τα τοπικά προϊόντα και τη λογική του zero waste. Λίγα τραπέζια, ανοιχτή κουζίνα, εποχικά υλικά και μια φωτιά που, σύμφωνα με τον Αζάντ, συμβολίζει τη ζωή.
Χαλβάς Φαρσάλων
Στη συνέχεια ο Ακης σταματάει για χειροποίητο παγωτό από τον Δημήτρη Τριζώνη, με σάντουιτς παγωτού, σοκολάτες και χωνάκια που μοιάζουν με μικρά έργα τέχνης. Το απόγευμα βρίσκει τον Ακη στην Αμερικάνα, ένα από τα πιο αγαπημένα στέκια της πόλης, με κοσμοπολίτικες γεύσεις που ετοιμάζονται μπροστά του από τον ιδιοκτήτη Κωστή, ενώ αργότερα συναντά τον Γιάννη Μπουλογιώργο: έναν μερακλή χαλβατζή που φτιάχνει χαλβά Φαρσάλων στα καμίνια και τον πουλάει εδώ και δεκαετίες στα καταστήματά του αλλά και στα πανηγύρια. Η μέρα ολοκληρώνεται στην εμποροπανήγυρη των Τρικάλων, με εικόνες, φωνές και μυρωδιές που θυμίζουν παλιά Ελλάδα.
Τη δεύτερη μέρα ο Ακης αφήνει πίσω του την πόλη και ανηφορίζει για το Νεραϊδοχώρι, όπου πίνει καφέ και δοκιμάζει γλυκό του κουταλιού στην πλατεία του χωριού, με θέα στα 1.140 υψόμετρο. Στο Περτούλι ο Μάκης τον ξεναγεί στο χωριό και καταλήγουν να τρώνε μαζί πλαστό στη φάρμα του. Στην Ελάτη η κυρία Ευαγγελία τού σερβίρει προβατίνα γάστρας με πλιγούρι και του αφηγείται την ιστορία της περιοχής. Το επεισόδιο κορυφώνεται με μια πτήση με ανεμόπτερο πάνω από τα Τρίκαλα, παρέα με τον εκπαιδευτή Λευτέρη Στεφανάκη, και ολοκληρώνεται με μια γευστική συνάντηση: τα αδέρφια Σάκης και Νίκη Βαμπούλα, η νέα γενιά μιας φάρμας-κρεοπωλείου, υποδέχονται τον Ακη για ένα μπάρμπεκιου με φίλους και γεμιστά λουκάνικα με πράσο σήμα κατατεθέν της περιοχής.
Από τις τοιχογραφίες μέχρι τον χαλβά και από το zero-waste φαγητό μέχρι τα βουνά της Πίνδου, τα Τρίκαλα αποκαλύπτονται μέσα από τις εικόνες, τις γεύσεις και τους ανθρώπους τους, σε ένα επεισόδιο του «Akis’ Food Tour» που είναι γεμάτο δημιουργικότητα, φιλοξενία και ψυχή.


