«Κέρκυρα, Κέρκυρα, με το Ποντικονήσι» τραγουδούσε η Ρένα Βλαχοπούλου σε μουσική Κατσαρού και στίχους Σακελλάριου στην ταινία του παλαιού ελληνικού κινηματογράφου «Η κόμισσα της Κέρκυρας» και οι θεατές έβλεπαν στο φιλμ τις ομορφιές του νησιού.
- Από την
Μαρία Ανδρέου
Δεν αγαπούσε, όμως, μόνο η Βλαχοπούλου την Κέρκυρα, αλλά και ο Πετρετζίκης. Το πιο γευστικό τηλεοπτικό οδοιπορικό, το «Αkis’ food tour», συνεχίζεται στην Κέρκυρα το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, στις 20.45, από τη μικρή οθόνη του Alpha. Ο αγαπητός σεφ Ακης Πετρετζίκης είναι αεικίνητος. Ταξιδεύει σε Ελλάδα και Ευρώπη, δοκιμάζει αυθεντικές συνταγές, επισκέπτεται τοπικούς παραγωγούς και μας συστήνει τον γαστρονομικό πλούτο κάθε περιοχής.
H νόστιμη ταξιδιωτική εκπομπή «Akis’ food tour» μας παίρνει μαζί του και αυτό το Σάββατο σε μια νέα αντισυμβατική γαστρονομική περιπέτεια και μας δίνει ραντεβού στη γραφική Κέρκυρα, η οποία, αρχοντική, γεμάτη αντιθέσεις και επιρροές, συνδυάζει την κοσμοπολίτικη αύρα της πόλης με τη γοητεία της τοπικής παράδοσης.
Ο Ακης Πετρετζίκης ταξιδεύει σε χωριά, εργαστήρια και καφενεία και μπαίνει στις κουζίνες ανθρώπων που μαγειρεύουν με μεράκι. Το ταξίδι του ξεκινά από το χωριό Λάκωνες και το παραδοσιακό καφενείο του Νίκου, για να απολαύσει τον καφέ του με το πιο παραδοσιακό πρωινό: φρέσκο ψωμί, βούτυρο Κερκύρας και μαρμελάδα κουμ κουάτ.
Στους Δουκάδες επισκέπτεται την οικογενειακή αλλαντοποιία των αδερφών Μιχαλά. Δοκιμάζει παραδοσιακά καπνιστά αλλαντικά και στη συνέχεια κατευθύνεται στο σπίτι τους, για να γευτεί ένα αυθεντικό σουφρίτο με θέα την Παλαιοκαστρίτσα. Ο δρόμος τον οδηγεί στο εργαστήριο του Κωνσταντίνου Λάζαρη, ο οποίος δείχνει στον Ακη όλα τα στάδια της παρασκευής του μαντολάτου.
Τα γλυκά, όμως, δεν σταματούν εδώ για τον Ακη. Στην πόλη της Κέρκυρας η Αγγελική και ο Βαγγέλης τον υποδέχονται στο ζαχαροπλαστείο τους. Εκεί, ο Ακης δοκιμάζει τα περίφημα μακαρόν τους, σε γεύσεις που παντρεύουν την παράδοση με τη σύγχρονη ζαχαροπλαστική. Η ημέρα συνεχίζεται με ξενάγηση στη Μονή της Παναγίας των Βλαχερνών και φαγητό με θέα το Ποντικονήσι, όπου ο Ακης δοκιμάζει το κερκυραϊκό ψάρι «μπιάνκο», ενώ απειλητικά σύννεφα αρχίζουν να πυκνώνουν στον ουρανό. Το βροχερό απόγευμά του ολοκληρώνεται στον «Αμπελώνα», τη γαστρονομική όαση της Βασιλικής Καρούνου, που αγαπάει ιδιαίτερα τις παραδοσιακές συνταγές.
Η Βασιλική ετοιμάζει για τον Ακη το πιάτο ντόλτσε γκάρμπο – γλυκόξινο χοιρινό με μέλι, ξίδι, ζάχαρη και δενδρολίβανο, ένα απολαυστικό και ιδιαίτερο φαγητό της κερκυραϊκής κουζίνας. Η επόμενη μέρα αρχίζει στο γαλακτοπωλείο του Περικλή Αλέξη, ένα θρυλικό στέκι της πόλης από το 1950. Εκεί, ανάμεσα σε πεντανόστιμο γαλακτομπούρεκο, ρυζόγαλο και γιαούρτι, ο Ακης μαθαίνει την ιστορία του κερκυραϊκού βουτύρου που έστελνε ο Αριστοτέλης Ωνάσης με αεροπλάνο στην Τζάκι Κένεντι. Επόμενη στάση για τον αγαπημένο μας σεφ είναι στο ιστορικό ζαχαροπλαστείο του Παπαγιώργη, που λειτουργεί από το 1924 και φημίζεται για τα παγωτά του. Λίγο αργότερα, ο Ακης συναντιέται με τον Τάσο Ανδριώτη, που τον ξεναγεί σε έναν ελαιώνα όπου η συγκομιδή των ελιών γίνεται με παραδοσιακό τρόπο. Η ημέρα ολοκληρώνεται στη λιμνοθάλασσα Κορισσίων, όπου ο Ακης και ο Τάσος στήνουν σε ένα μαγευτικό τοπίο μια αυτοσχέδια μαγειρική στην παραλία.



