Το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας, ο βασιλιάς Φελίπε και η βασίλισσα Λετίθια, βρίσκονται στην Αθήνα για την κηδεία της πριγκίπισσας Ειρήνης. Σε δηλώσεις τους προς τα μέσα ενημέρωσης εξέφρασαν τη βαθιά τους θλίψη και την ανησυχία τους για το σοβαρό δυστύχημα με τη σύγκρουση τρένων στην Ανδαλουσία.
Ο βασιλιάς Φελίπε σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης φαίνεται πως δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη. Από χθες το βράδυ, όπως είπε, βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και την περιφερειακή κυβέρνηση της Ανδαλουσίας για να ενημερώνονται για τις εξελίξεις. Τόνισε ότι θα επιστρέψουν στην Ισπανία το συντομότερο δυνατό.
Los Reyes Felipe VI y Letizia, desde Atenas: “La prioridad ahora es atender, es acompañar, es ayudar, es asistir a todas las personas que se han visto afectadas por este accidente”.
Los Reyes han anticipado su regreso desde Atenas para estar en Córdoba.https://t.co/LGn7unFu4w pic.twitter.com/gWehcBj5LP
— RTVE Noticias (@rtvenoticias) January 19, 2026
«Κατανοώ την απόγνωση των οικογενειών και τον αριθμό των τραυματιών που προκάλεσε αυτό το δυστύχημα. Είμαστε όλοι πολύ ανήσυχοι και ελπίζουμε να αναρρώσουν γρήγορα», δήλωσε ο ίδιος.
Η βασίλισσα Λετίθια, από την πλευρά της, ανέφερε ότι παρακολουθούν συνεχώς τις ενημερώσεις από τα μέσα ενημέρωσης και ότι οι τεχνικοί και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εξακολουθούν να αναζητούν πιθανά θύματα. «Η προτεραιότητα τώρα είναι να στηρίξουμε, να συνοδεύσουμε και να βοηθήσουμε όλους όσους έχουν πληγεί από αυτό το τραγικό γεγονός», είπε.
Ο βασιλιάς πρόσθεσε ότι πολλοί κάτοικοι της περιοχής έχουν ήδη προσφέρει βοήθεια στο μέτρο του δυνατού και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους κατοίκους της Κόρδοβας.
Σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης, το ζεύγος αναμένεται να βρεθεί την Τρίτη στην Κόρδοβα για να συμπαρασταθεί στα θύματα του δυστυχήματος, ακυρώνοντας την παρουσία του στην τελετή απονομής των Μεταλλίων Καλών Τεχνών στο Τολέδο, που ήταν προγραμματισμένη για αύριο.

