Μετά τη χθεσινή συνάντηση Λαβρόφ – Σι Τζιπίνγκ ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε ότι η Μόσχα θα εξετάσει τον ενεργειακό εφοδιασμό του Πεκίνου
Στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού, που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της πλατείας Τιενανμέν κι ακριβώς απέναντι από την Απαγορευμένη Πόλη, στην καρδιά του Πεκίνου, υποδέχθηκε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, με τον τελευταίο να χαρακτηρίζει ανοιχτά τις σχέσεις Κίνας – Ρωσίας «σταθεροποιητικό παράγοντα» για τις διεθνείς υποθέσεις, σε μια εποχή κατά την οποία ο κόσμος φαίνεται πως λαμβάνει «στρατιωτική στροφή».
Οπως ανέφερε επίσης ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, οι διμερείς σχέσεις αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για την «παγκόσμια πλειονότητα», η οποία σημείωσε ότι δεν επιθυμεί προβλήματα και αναταραχές, αλλά ήρεμες συνθήκες, που θα οδηγήσουν τον κόσμο στο μονοπάτι της βιώσιμης ανάπτυξης. Ο Σι Τζινπίνγκ, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι «η σταθερότητα και η βεβαιότητα των σχέσεων Κίνας – Ρωσίας είναι ιδιαίτερα πολύτιμες σε ένα ταραχώδες διεθνές τοπίο», ενώ κάλεσε τις δύο χώρες να συνεχίσουν να εμπιστεύονται και να υποστηρίζουν η μία την άλλη, αλλά και να εμβαθύνουν τη στρατηγική τους συνεργασία υπερασπιζόμενες τα κοινά τους συμφέροντα, εν μέσω των πολλαπλών γεωπολιτικών κρίσεων.
Ενώ πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη η αναδιάταξη των δυνάμεων στην παγκόσμια σκακιέρα, κάτι που επηρεάζει άμεσα πάντως και τη δυναμική των νέων διμερών ή πολυμερών σχημάτων που προκύπτουν, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε ο Λαβρόφ έδωσε έμφαση και στην πρακτική διάσταση της εταιρικής σχέσης.
Δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αυξήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό προς την Κίνα, καθώς και προς άλλες ασιατικές χώρες, ώστε να αντισταθμίσει το έλλειμμα που προκαλεί η κρίση στη Μέση Ανατολή, ιδίως λόγω των διαταραχών στον Περσικό Κόλπο. «Η Ρωσία μπορεί, φυσικά, να αντισταθμίσει το έλλειμμα πόρων που αντιμετωπίζει τόσο η Κίνα όσο και άλλες χώρες που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν μαζί μας σε ισότιμη και αμοιβαία επωφελή βάση» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υπουργός, που πρόσθεσε ότι Μόσχα και Πεκίνο διαθέτουν «όλες τις απαραίτητες δυνατότητες, την εφεδρική και την προγραμματισμένη χωρητικότητα», ώστε να αποφύγουν οποιαδήποτε εξάρτηση από κινήσεις που υπονομεύουν την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές ενέργειας.
Αν πάντως έμεινε κάτι αδιευκρίνιστο από τη συνάντηση Σι – Λαβρόφ, αυτό δεν ήταν τίποτε άλλο παρά το εάν και πότε ο Βλάντιμιρ Πούτιν θα ταξιδέψει στην Κίνα προκειμένου να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του. Ενώ ήδη είναι γνωστό πως κατά το διήμερο 14-15 Μαΐου θα βρεθεί στο Πεκίνο ο Ντόναλντ Τραμπ, χθες ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι εξετάζεται η εβδομάδα που αρχίζει στις 18 Μαΐου. Παρ’ όλα αυτά χθες το Κρεμλίνο, διά του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια για συνάντηση Πούτιν – Τραμπ στο περιθώριο της ρωσικής επίσκεψης στην Κίνα.



