Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν, μετά από τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το υπερπλεόνασμα, στάθηκε ο Κυριάκος Πιερρακάκης
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης απέρριψε τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για το πακέτο μέτρων στήριξης των 500 εκατ. ευρώ.
Σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον ΣΚΑΪ 100,3, μίλησε εκτενώς για τις νέες παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν χθες, μετά τα στοιχεία του πρωτογενούς πλεονάσματος.
«Η ραχοκοκαλιά της πολιτικής μας είναι η μείωση φόρων και εισφορών, ώστε το μέρισμα της ανάπτυξης να επιστρέψει στην κοινωνία», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της μείωσης του χρέους.
Απαντώντας στον Σωκράτη Φάμελλο, που πρότεινε να διατεθεί ολόκληρο το υπερπλεόνασμα των 2,9 δισ. ευρώ σε στήριξη, προειδοποίησε: «Αυτό παραβιάζει ευρωπαϊκούς κανόνες και φέρνει εποπτεία». «Οι προτάσεις της αντιπολίτευσης οδηγούν ευθέως σε ευρωπαϊκή εποπτεία», κατέληξε.
«Όταν ακούω την αντιπολίτευση ότι θα τα πάρει από τους πλούσιους, καταλαβαίνω ότι θα φορολογήσει τη μεσαία τάξη», δήλωσε επίσης ο κ. Πιερρακάκης.
«Ο ελληνικός λαός μάτωσε για να βγει από αυτό που συνέβη το 2015», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης και στρέφοντας το βλέμμα στα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν, σημείωσε πως από το υπερπλεόνασμα, η χώρα μας μπορεί να ξοδέψει μέχρι ένα δισ. σύμφωνα με όσα ορίζουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες. «Το υπόλοιπο από το υπερπλεόνασμα θα πάει σε αποπληρωμές χρέους», δήλωσε.
«Στόχος της κυβέρνησης είναι το ποσοστό χρέους προς το ΑΕΠ να υποχωρήσει κάτω από το 120% στο τέλος της δεκαετίας», είπε και συνέχισε: «Έχουμε μειώσει 83 φόρους, κάτι που δεν έχει κάνει καμία άλλη κυβέρνηση».
«Πρέπει να μειώσουμε κι άλλους φόρους, αλλά μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Ακούω για την υπερβολική φορολόγηση, από τα 2,9 δισ. του υπερπλεονάσματος, μόνο τα 250 εκατ. είναι από τον ΦΠΑ», πρόσθεσε.
«Ο ρυθμός ανάπτυξης θα υποχωρήσει από το 2,4% στο 2% φέτος, αλλά από το 2027 και μετά αναθεωρούμε προς τα πάνω», είπε και συνέχισε: «Ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος και προσπαθούμε να τον αποκρούσουμε μέσω της ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος», είπε ο κ. Πιερρακάκης.
Για τον ειδικό φόρο στα καύσιμα, είπε ότι «δεν θέλαμε να τον πειράξουμε γιατί σύμφωνα με την Κομισιόν θα έπρεπε να είναι κάτι προσωρινό».


