Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκονται υγειονομικές αρχές σε Ευρώπη, Αφρική και Νότια Αμερική μετά την εμφάνιση κρουσμάτων χανταϊού στο πολυτελές κρουαζιερόπλοιο Hondius, όπου έχουν ήδη καταγραφεί τρεις θάνατοι, ενώ αρκετά ακόμη ύποπτα περιστατικά βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Το πλοίο παραμένει αγκυροβολημένο ανοιχτά του Πράσινο Ακρωτήριο, καθώς οι τοπικές αρχές δεν επέτρεψαν τον ελλιμενισμό του για λόγους δημόσιας υγείας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει ανακοινωθεί, οι επιβάτες αναμένεται να μεταφερθούν στα Κανάρια Νησιά, όπου θα υποβληθούν σε ιατρικούς ελέγχους και θα επαναπατριστούν υπό αυστηρά πρωτόκολλα απομόνωσης.
Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται ένα ζευγάρι Ολλανδών που έχασε τη ζωή του μετά από μόλυνση με χανταϊό. Οι δύο επιβάτες είχαν επιβιβαστεί στην κρουαζιέρα από την Αργεντινή, όπου είχαν παραμείνει για περισσότερο από έναν μήνα πριν το ταξίδι. Οι αργεντίνικες αρχές εξετάζουν πλέον το ενδεχόμενο η χώρα να αποτέλεσε το σημείο έκθεσης στον ιό.
Οι πρώτες εκτιμήσεις συνδέουν τη μόλυνση του ζευγαριού με εκδρομή παρατήρησης πουλιών στην περιοχή της Παταγονία, μία δραστηριότητα που περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα της κρουαζιέρας.
Το Hondius εκτελούσε την πολυτελή αποστολή «Atlantic Odyssey», ένα ταξίδι εξερεύνησης που μπορεί να διαρκέσει έως και 42 νύχτες, με κόστος που φτάνει περίπου τα 20.000 δολάρια ανά επιβάτη. Η διαδρομή ξεκινά από την Ουσουάια και περιλαμβάνει απομονωμένα νησιά του Νότιου Ατλαντικού, με έμφαση στην παρατήρηση άγριας ζωής και σπάνιων πτηνών.
Μέχρι στιγμής, συνολικά οκτώ ύποπτα ή επιβεβαιωμένα περιστατικά συνδέονται με το πλοίο. Η Ελβετία ανακοίνωσε ήδη το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ευρώπη, σε επιβάτη που είχε αποβιβαστεί, ενώ αρχές της Νότια Αφρική επιβεβαίωσαν το στέλεχος Andes σε δύο επιβάτες.
Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν αεροδιακομιδές τριών ατόμων από το πλοίο προς την Ολλανδία για νοσηλεία, ανάμεσά τους και ο γιατρός του πλοίου. Παράλληλα, ακόμη ένας ασθενής νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας στη Νότια Αφρική.
Ο χανταϊός μεταδίδεται κυρίως μέσω επαφής με ούρα, σάλιο ή περιττώματα μολυσμένων τρωκτικών. Ωστόσο, το στέλεχος Andes, που κυκλοφορεί στη Νότια Αμερική, θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς είναι το μοναδικό γνωστό στέλεχος που μπορεί να μεταδοθεί και από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Τα στοιχεία από την Αργεντινή εντείνουν την ανησυχία. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, από τον Ιούνιο του 2025 έχουν καταγραφεί 101 λοιμώξεις από χανταϊό, αριθμός σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει την Αργεντινή ως τη χώρα με τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου στη Λατινική Αμερική.
«Η Αργεντινή έχει γίνει πιο τροπική λόγω της κλιματικής αλλαγής και αυτό έχει ευνοήσει την εξάπλωση ασθενειών και τρωκτικών», δήλωσε ο λοιμωξιολόγος Ούγκο Πίτσι στην Washington Post.
Επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι ακραίες εναλλαγές ξηρασίας και έντονων βροχοπτώσεων δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την αύξηση των πληθυσμών τρωκτικών που μεταφέρουν τον ιό, εντείνοντας τον κίνδυνο νέων εξάρσεων.
Παρά την κινητοποίηση των αρχών και τη διεθνή ανησυχία, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι ο συνολικός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία παραμένει χαμηλός. Στο Hondius εφαρμόζονται μέτρα απομόνωσης, υποχρεωτική χρήση μάσκας και συνεχής ιατρική παρακολούθηση των επιβατών, οι οποίοι περιγράφουν την κατάσταση πάνω στο πλοίο ως «ήρεμη αλλά ανήσυχη».

