Το τυρί τρίμμα της Κύθνου, γνωστό από την αρχαιότητα ως «Κύθνιος τυρός», εντάσσεται μαζί με άλλα δέκα νέα στοιχεία και μια Καλή Πρακτική στο Εθνικό Ευρετήριο Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομίας της Ελλάδας. Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται Της Μπάμπως η μέρα, από τη Λιβαδιά Σερρών. Στις 8 Ιανουαρίου, ημέρα της αγίας Δομινίκης, οι γυναίκες του χωριού αποδίδουν τιμές στην κάποτε πρακτική μαμή του χωριού.
Το έθιμο του Καλού Καιρού, στην Αλαγονία Μεσσηνία, που εορτάζει το τέλος του καλοκαιριού, στις 29 Αυγούστου, με πανσπερμία και υπερπήδηση πυράς, γλέντι κ.ά. Στον κατάλογο προσετέθησαν τα εθιμικά δρώμενα εορτασμού του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, στη Λευκοπηγή Κοζάνης, με τελετουργικό χορό, κοινή τράπεζα και γλέντι με πρωταγωνιστές τα νεόνυμφα ζευγάρια. Επίσης, η Καπετανία, αποκριάτικο έθιμο της Σερίφου της Κυριακή της Αποκριάς.
Ο εορτασμός περιλαμβάνει τον κατάλογο με αποκριάτικα τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς. Μαζί τους η τσακώνικη υφαντική σε όρθιο αργαλειό, με δημιουργία περίτεχνων σχεδίων χωρίς πέλος, και η τέχνη της δαντέλας από αθάνατο, στην Κεφαλλονιά, με κλωστή από συγκεκριμένα φύλλα του φυτού, και η Κούνια της Λαμπρής, στη Χώρα της Κύθνου, με παίγνιο ενηλίκων. Ακολουθούν τα λευκαδίτικα υφαντά, που γίνονται εξ ολοκλήρου στον αργαλειό, τα λαϊκά παραμύθια του Αρχάγγελου Ρόδου, στο τοπικό γλωσσικό ιδίωμα, και το τυρί τρίμμα Κύθνου, το οποίο δεν βράζει, αλλά πήζει με πυτιά και αλατίζεται, μία πρακτική τυροκομήσεως που διατηρείται έως σήμερα.
Η καλή πρακτική του Πολιτισμικού Σχολείου, που ιδρύθηκε το 2017 από τους εκπαιδευτικούς Δημήτρη Λιανοστάθη και Ιωάννα Χαλεπά στη Χαλκίδα και στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου Ελληνικής Πολιτιστικής Παράδοσης Χαλκίδας «Το Αλωνάκι», εντάχθηκε ως μη τυπικό περιβάλλον μάθησης, απευθυνόμενο σε μαθητές σχολικής ηλικίας. Η δράση του διαρκεί τρεις εβδομάδες, κάθε Ιούλιο, και υποδέχεται συνολικά 35-40 μαθητές, σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων από χειροτεχνία και μαγειρική, δράσεις με λαϊκά παραμύθια, κατασκευή μουσικών οργάνων από ανακυκλώσιμα υλικά και εκμάθηση νέων τεχνολογιών.
