Με ουρές στα ταμεία υποδέχθηκε τον τελευταίο μήνα λειτουργίας του ο πολυχώρος «Ανατόλια», το πολυβιβλιοπωλείο «Μαλλιάρης Παιδεία» στην οδό Δημητρίου Γούναρη. Μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι το κατάστημα θα κλείσει στα τέλη του μήνα, δεκάδες μηνύματα για ακόμη ένα κατάστημα που χάνεται, κατέκλυσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πελάτες κάθε ηλικίας έσπευσαν να ενισχύσουν την επιχείρηση και να επωφεληθούν από τις προσφορές των τελευταίων ημερών που φτάνουν το 90%.


«Με μεγάλη ευγνωμοσύνη και αγάπη για όλους όσοι μας στήριξαν αυτά τα χρόνια, και εκφράζοντας τις ευχαριστίες μας, δίνουμε την ευκαιρία, –από την Τρίτη 3 Ιουνίου – να αποκτήσουν τα αγαπημένα τους βιβλία και άλλα μας προϊόντα με έκπτωση έως 90%!!! και να κρατήσουν ένα κομμάτι της ιστορίας μας» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του βιβλιοπωλείου.
Το συγκεκριμένο κατάστημα άνοιξε τις πύλες του τον Δεκέμβριο του 2004, κρίκος σε μια αλυσίδα βιβλιοχαρτοπωλείων, ιδιαίτερα αγαπητής στους μαθητές και φοιτητές του κέντρου, αλλά και των εκπαιδευτικών που έβρισκαν εκατοντάδες είδη για χειροτεχνίες. Παλιός κινηματογράφος, ο χώρος διαθέτει και αίθουσα εκδηλώσεων χωρητικότητας 120 θέσεων, που κατά καιρούς φιλοξένησε εκατοντάδες βιβλιοπαρουσιάσεις, ομιλίες, προβολές ντοκιμαντέρ και εκδηλώσεις.
Ωστόσο, 21 χρόνια μετά τα εγκαίνιά του, τον Δεκέμβριο του 2025 έληξε η μίσθωση και οι ιδιοκτήτες του ακινήτου ήταν ήδη σε συζητήσεις με την αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl, η οποία προσέφερε διπλάσιο μίσθωμα για τον χώρο. Με αυτό το δεδομένο, η εταιρεία απέλυσε δεκάδες εργαζόμενους από τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και επαναπροσλάμβανε ορισμένους από αυτούς με δίμηνες συμβάσεις μέχρι να οριστικοποιηθεί το κλείσιμο του καταστήματος.
Η Lidl όμως προχώρησε στην αγορά του ακινήτου του ιταλικού δημοσίου στην οδό Βασιλίσσης Όλγας και η συμφωνία για το «Ανατόλια» χάλασε. Έτσι δόθηκε μια σιωπηρή παράταση στον «Μαλλιάρη», ο οποίος ζήτησε να παραμείνει μέχρι το τέλος του 2026, ή έστω μέχρι τον Οκτώβριο, για να επωφεληθεί από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αλλά το αίτημα του δεν έγινε δεκτό και το κατάστημα θα κλείσει στα τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου. Μάλιστα, ήδη από τον Νοέμβριο φορτηγά φόρτωναν προϊόντα για να αδειάσει ο χώρος.
Όσο για τους εργαζόμενους, οι περισσότεροι έχουν απολυθεί οριστικά κι έχουν μείνει ελάχιστοι για να εξυπηρετούν τους τελευταίους πελάτες. Η εταιρεία, που διατηρεί το κατάστημά της στο παλιό καπνεργοστάσιο «Καμάρα» στην Ευκαρπία, ανακοίνωσε τη δημιουργία νέου, μικρότερου όμως, καταστήματος σε ιδιόκτητο χώρο, στην οδό Γεωργίου Παπανδρέου 82, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, κι αναμένεται να φανεί ποιοι και πόσοι θα προσληφθούν σε αυτό.
ΠΗΓΗ: thitanews.gr
