Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) βρίσκεται προ των πυλών σε μια νέα φάση σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής, καθώς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή κλείνει τέσσερις μήνες. Το παρατεταμένο κλείσιμο στα Στενά του Ορμούζ διατηρεί στα ύψη το κόστος της ενέργειας, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη να σκαρφαλώσει στο 3,2% τον Μάιο.
Όλα δείχνουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει την ερχόμενη Πέμπτη το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, διαμορφώνοντάς το στο 2,25% για πρώτη φορά μετά από δυόμισι χρόνια. Το μήνυμα αυτό έστειλε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Ίζαμπελ Σνάμπελ, τονίζοντας ότι οι δευτερογενείς πληθωριστικές πιέσεις διαχέονται πλέον σε υπηρεσίες και βιομηχανικά προϊόντα.
Η οικονομία της Ευρωζώνης ήδη εξασθενεί, καταγράφοντας μείωση του ΑΕΠ κατά 0,2% το α’ τρίμηνο, με ανάλογη αρνητική πορεία να προβλέπεται και για το β’ τρίμηνο. Μια επόμενη αύξηση επιτοκίων, την οποία πάντως αναμένουν οι αγορές για τον Σεπτέμβριο, εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.
