Η Βουλγαρία ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον του Ρώσου Πατριάρχη Κύριλλου, αλλά ούτε και σε μέτρα που θα έπλητταν άμεσα την πετρελαϊκή εταιρεία Lukoil και τις θυγατρικές της.
Η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Βελισλάβα Πετρόβα, διευκρίνισε από το κοινοβούλιο ότι η Σόφια τάσσεται υπέρ των κυρώσεων με ουσιαστικό οικονομικό αντίκτυπο, υπό την προϋπόθεση όμως ότι αυτές δεν τιμωρούν τα κράτη-μέλη της ΕΕ περισσότερο από τις εμπόλεμες χώρες και δεν έχουν απλώς συμβολικό χαρακτήρα. Αναφερόμενη στον Ρώσο προκαθήμενο, εξήγησε ότι τυχόν περιορισμοί σε βάρος του θα τροφοδοτούσαν την αντιευρωπαϊκή προπαγάνδα περί ανάμειξης της Ευρώπης στα εσωτερικά της Εκκλησίας. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι ένα πιθανό πάγωμα των περιουσιακών του στοιχείων δεν θα εμπόδιζε τη δραστηριότητά του, καθιστώντας το μέτρο ξεκάθαρα συμβολικό.
Όσον αφορά το κομμάτι της Lukoil, η επικεφαλής της βουλγαρικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι πρωρχική επιδίωξη της κυβέρνησης παραμένει η διατήρηση της ενεργειακής σταθερότητας και ασφάλειας της χώρας. Πρόκειται για μια στάση που, όπως σημείωσε, μοιράζονται και άλλα ευρωπαϊκά κράτη που διατηρούν παρόμοιες επιφυλάξεις.
Σημειώνεται ότι η ΕΕ ανακοίνωσε πρόσφατα κυρώσεις κατά 81 προσώπων και οντοτήτων που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ οι διαβουλεύσεις για το επόμενο πακέτο περιορισμών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
