Ιδιαίτερα βαρύ είναι το κλίμα στις τάξεις του κόμματος Καρυστιανού μετά την επεισοδιακή έξοδο του Βασίλη Κοκοτσάκη αλλά και τις βαριές κατηγορίες που εξαπέλυσαν οι δύο πρώην αχώριστοι συνοδοιπόροι στην αποκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών. Σήμερα, τα κεντρικά στελέχη του κινήματος επιχειρούν να κατεβάσουν τους τόνους και να αφήσουν τη σύγκρουση του προηγούμενου 24ώρου στο παρελθόν είτε πρόκειται για ανθρώπους που βρίσκονται πέριξ της Μαρίας Γρατσία είτε πρόκειται για στελέχη που ταυτίζονταν με τον Βασίλη Κοκοτσάκη.
Αλλωστε όλοι συμφωνούν στην ανάγκη ύπαρξης, διατήρησης αλλά και ανάπτυξης ενός κινήματος πολιτών που κατάφερε σχεδόν κατευθείαν να αναρριχηθεί σε διψήφια ποσοστά. Στα υψηλά κλιμάκια του κινήματος φαίνεται πως υπάρχει κατάπαυση πυρός ώστε να μη συνεχιστεί η σύγκρουση, όμως σε επίπεδο βάσης φαίνεται πως οι αποχωρήσεις συνεχίζονται, ιδιαίτερα στην Κρήτη, όπου ο Κοκοτσάκης είχε ισχυρά ερείσματα. Αυτό που φαίνεται πως οδήγησε τα πράγματα στα άκρα και εν τέλει στη χθεσινή ημέρα των παραιτήσεων είναι η επικράτηση της πλευράς Γρατσία στη μάχη που είχε ξεσπάσει στον στενό πυρήνα του κόμματος. Η Μαρία Γρατσία, η εξ απορρήτων της Μαρίας Καρυστιανού, είναι ο άνθρωπος-κλειδί στην οργάνωση του κινήματος, που ελέγχει πρόσωπα και πράγματα και χωρίς την έγκριση της οποίας δεν προχωράει τίποτα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μαρία Γρατσία και ο Βασίλης Κοκοτσάκης εξέφραζαν τελείως διαφορετικές προσεγγίσεις τόσο σε κεντρικά πολιτικά ζητήματα όσο και σε οργανωτικά. Και επειδή ορισμένοι συνεχίζουν να πιστεύουν πως πίσω από τα οργανωτικά ζητήματα κρύβονται οι μεγαλύτερες πολιτικές διαφωνίες δείχνουν με νόημα τη μεγάλη καθυστέρηση που έχει υπάρξει στη δημοσιοποίηση των θέσεων του κινήματος. Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα δεν μπορούν να κατανοήσουν τι μεσολάβησε και οδήγησε τους δυο άλλοτε αχώριστους συνοδοιπόρους σε μια τέτοια μετωπική κόντρα.
«Είναι άλλο πράγμα να παραιτείσαι έστω και με σκληρές πολιτικές αιχμές και άλλο πράγμα να αλληλοκατηγορείσαι για εξυπηρέτηση συμφερόντων και για σχέδια διάλυσης» ανέφεραν κύκλοι του κινήματος που θυμούνται πως οι Καρυστιανού, Κοκοτσάκης και Γρατσία ήταν οι τρεις πρώτοι άνθρωποι που εμπνεύστηκαν και έβαλαν τα θεμέλια για την ίδρυση του κόμματος. Ποιος είναι όμως ο Βασίλης Κοκοτσάκης; Το πόρισμά του ήταν αυτό που στην πραγματικότητα αμφισβήτησε πρώτο την εκδοχή του θανάτου από τη σύγκρουση των τρένων και έφερε στο επίκεντρο τη φωτιά, καταλήγοντας στο συμπέρασμα τουλάχιστον 28 με 30 επιβάτες έχασαν τη ζωή τους όχι από τη σύγκρουση αλλά από την έκρηξη και τη φωτιά που προκλήθηκε.
Παράλληλα, ήταν ο άνθρωπος που ανέδειξε βίντεο και μαρτυρίες από παραλείψεις των κρατικών στελεχών που αργότερα συμπυκνώθηκαν σε αυτό που έμεινε στην ιστορία ως «μπάζωμα». Το πόρισμα Κοκοτσάκη έγινε, μάλιστα, εργαλείο στα χέρια της Μαρίας Καρυστιανού, καθώς το αξιοποίησε ως «όπλο» για να καταγγείλει τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών τόσο στην ελληνική Δικαιοσύνη όσο και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.