Τις θεσμικές και χρηματοδοτικές προτεραιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης για το επόμενο διάστημα παρουσίασε ο Τάκης Θεοδωρικάκος κατά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής για τη βιομηχανία χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Οπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, «έχουμε υλοποιήσει σημαντικά μέτρα στήριξης της βιομηχανίας, με ισχυρά χρηματοδοτικά εργαλεία, με απλούστευση των αδειοδοτήσεων, το νέο σύστημα Open Business, το νέο πλαίσιο για τη μεταποίηση στην Αττική, καθώς και τα Επιχειρηματικά Πάρκα, με την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου, η οποία ολοκληρώνεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος το αμέσως επόμενο διάστημα και με ένα αποτύπωμα που είναι σαφέστατο: περισσότερες παραγωγικές επενδύσεις στη χώρα, συνεχώς αυξανόμενη βιομηχανική παραγωγή και εξαγωγές».
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας «έχουν ήδη αρχίσει και φαίνονται: περισσότερες βιομηχανικές επενδύσεις, ισχυρότερη εξαγωγική παρουσία, καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε ολόκληρη τη χώρα.
Εχουμε δημιουργήσει, στα χρόνια της διακυβέρνησής μας, 60.000 νέες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία με μέσους μισθούς οι οποίοι είναι πολύ πάνω, κατά κανόνα, από τον μέσο μισθό της ελληνικής οικονομίας. Οπότε, η παραγωγική Ελλάδα βρίσκεται στον πυρήνα της οικονομικής μας πολιτικής και η βιομηχανία είναι αυτή που συνδέει δραστηριότητες, οργανώνει αλυσίδες αξίας και διαχέει τη γνώση σε ολόκληρη την κοινωνία και σε ολόκληρη τη χώρα».
Οι επτά προτεραιότητες, όπως τις παρέθεσε ο κ. Θεοδωρικάκος:
• «Πρώτον επιταχύνουμε 11 κρίσιμες μεταρρυθμίσεις. Ανάμεσά τους η νέα στρατηγική για τα Επιχειρηματικά Πάρκα, η στρατηγική μας για τους βιομηχανικούς λιμένες, η πρόσβαση στα οδικά και ευρύτερα στα μεταφορικά δίκτυα, το νέο Ψηφιακό Δελτίο Επιχειρηματικής Δραστηριότητας, μια κρίσιμη μεταρρύθμιση που έχουμε αποφασίσει, καθώς και σειρά περαιτέρω απλοποιήσεων στις διαδικασίες της βιομηχανικής και γενικότερα οικονομικής δραστηριότητας.
• Δεύτερον, υποστηρίζουμε εμπράκτως παραγωγικές επενδύσεις 3,7 δισ. ευρώ σε νέες μονάδες τεχνολογίας, εξαγωγές και θέσεις εργασίας μέσω του αναπτυξιακού νόμου και των στρατηγικών επενδύσεων.
• Τρίτον, κινητοποιούμε 700 εκατ. ευρώ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την ενεργειακή αναβάθμιση της μεταποίησης ως το 2030.
• Τέταρτον, ανοίγουμε από κοινού με το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Παιδείας την εθνική ατζέντα για τα τεχνικά επαγγέλματα, συνδέοντας τις δεξιότητες με τις ανάγκες της παραγωγής.
• Πέμπτον, συγκροτούμε την εθνική στρατηγική για τους ημιαγωγούς.
• Εκτον, διαμορφώνουμε σαφή και ισχυρή ελληνική θέση, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, στην ευρωπαϊκή ατζέντα εν όψει κρίσιμων αποφάσεων για τη βιομηχανία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανταγωνιστικότητα, αλλά και τους προϋπολογισμούς και τους ευρωπαϊκούς πόρους της επόμενης περιόδου.
• Εβδομον, εισηγούμαστε την αναβάθμιση της λειτουργίας της κυβερνητικής επιτροπής για τη βιομηχανία με σταθερό και μόνιμο τρόπο, με ομάδες εργασίας των υπουργείων από κοινού με τους παραγωγικούς φορείς για όλα τα θέματα που χρειάζεται, ώστε να συμβάλει καθοριστικά με ευθύνη και λογοδοσία στην υλοποίηση των αναγκαίων δράσεων και μεταρρυθμίσεων».
