H φιλολογία περί λύσης του Κυπριακού έχει ενεργοποιήσει τους Τούρκους που βλέπουν τη μεγάλη ευκαιρία για να προσκολληθούν στην Ε.Ε. Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι αυτό θα οδηγούσε σε κίνδυνο αποσύνθεσης λόγω της μεγάλης σταθμισμένης ψήφου που θα είχε η Τουρκία στη διαδικασία αποφάσεων του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε. και λόγω των 99+2 Tούρκων ευρωβουλευτών (!) που θα τους καταστήσουν 1η δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο.
Δύο οι Τουρκοκύπριοι ευρωβουλευτές που θα έρθουν, άρα οι 6 Ελληνες Κύπριοι ευρωβουλευτές θα γίνουν 4 και χάνουν τις θέσεις τους οι σημερινοί ευρωβουλευτές του ΕΛΑΜ και του ΔΗΚΟ. Παράλληλα, η τουρκική γλώσσα γίνεται επίσημη γλώσσα της Ε.Ε. και θα υπάρξει πρόσληψη σε πρώτη φάση τουλάχιστον 100 τουρκόφωνων διερμηνέων και μεταφραστών.
Στις Βρυξέλλες μού λένε ότι εκείνος που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για ευρωβουλευτής είναι ο Οζντίλ Ναμί. Γεννημένος στο Λονδίνο και γιος του σημαντικού Τουρκοκύπριου επιχειρηματία Ερντίλ Ναμί, έχει επαφές στις Βρυξέλλες και τη Βρετανία και ήταν ο διαπραγματευτής των Τουρκοκυπρίων για τη λύση του Κυπριακού.
Τώρα ακούγεται για ευρωβουλευτής και εποφθαλμιά αργότερα τη θέση του… Ευρωπαίου επιτρόπου, αφού μια λύση θα οδηγήσει μοιραία και σε εναλλασσόμενη παρουσία Τουρκοκύπριου επιτρόπου στην Κομισιόν (3 φορές Ελληνας και 1 φορά Τούρκος). Θεωρείται μπλόφα η τουρκική θέση για δύο κράτη: Οι Τούρκοι θέλουν νομιμοποίηση της εισβολής μέσω της χαλαρής ομοσπονδίας στο πλαίσιο ενός κατ’ επίφασιν «ενιαίου κράτους».
Δεν θέλουν τη σημερινή κατάσταση με τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία ούτε, φυσικά, θα ήθελαν να αποκτήσει η Ελλάδα απόλυτο έλεγχο και διευρυμένη αμυντική παρουσία σε ένα ελληνοκυπριακό κράτος που θα προέκυπτε από μια διχοτόμηση. (Δεν ξεχνούν οι Τούρκοι ότι οι Κύπριοι θα έχουν πάντα και την επιλογή για ένωση με την Ελλάδα, χλομό μεν, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.) Στο νέο βιβλίο «Ενοχος» των Ιγνατίου και Βενιζέλου αναφέρεται ότι ήδη από το 1975 περιέγραφαν στον Κίσινγκερ και τον υφυπουργό του Σίσκο το απευκταίο σενάριο «να τους κυκλώσει κι άλλο η Ελλάδα»…
Bελγικό think tank στο οποίο μετέχουν πρώην ευρωβουλευτές και συνταξιούχοι υψηλόβαθμοι υπάλληλοι των οργάνων της Ε.Ε. ετοιμάζει μελέτη για το κόστος της αποζημίωσης που πρέπει να καταβάλει η Τουρκία για όλο το κατεχόμενο τμήμα, βασιζόμενο σε όσα ανακοίνωσε ήδη για την Αμμόχωστο. Θυμίζω ότι η καταστροφή των κτιρίων και των υποδομών και οι λεηλασίες αποτιμήθηκαν μόνο για την Αμμόχωστο σε 5 δισ. ευρώ.
Τo think tank θεωρεί άδικο να επωμιστεί η Κυπριακή Δημοκρατία το κόστος της κατοχής 52 ετών και γι’ αυτό προχωρεί στην αποτίμηση αυτών που οφείλει η Τουρκία και για το υπόλοιπο κατεχόμενο τμήμα, με τις πρώτες εκτιμήσεις να μιλούν για τουλάχιστον άλλα 10 δισ. ευρώ. Ομως το ποσό αυτό υποεκτιμά τη ζημιά και τα διαφυγόντα έσοδα 52 ετών από τον σφετερισμό περιουσιών των Ελλήνων της Κύπρου, ενώ δεν υπάρχει αποτίμηση της λεηλασίας των κυπριακών μουσείων και ναών από τους Τούρκους.
*Π. βουλευτής Β’ Αθηνών


